АПИ: Категорично мантинелата не е причина за катастрофата на АМ "Тракия"

4600
АПИ: Категорично мантинелата не е причина за катастрофата на АМ "Тракия"
Снимка: БГНЕС

"Изгнилата мантинела - Категорично това не е причина за катастрофата на АМ "Тракия". Причината ще изясни следствието. Днес ще направим допълнителна инспекция, за да видим дали ще се потвърдят данните за нашата проверка. Причината според нас е някъде другаде. Ясно е, че е стара и подлежи на подмяна, която ще се изпълни до края на годината, но се създава впечатление за ограждане на пътищата. Участъците, които не отговарят на настоящите нормативните изисквания в момента, не означава, че са опасни. Нормативната уредба е процес, нещо, което сме построили по старата наредба, все още е годно за ползване, защото ограничителните системи за пътищата са отговаряли на нормативните изисквания в момента на поставянето им". Това обясни пред БНТ Иван Досев, лен на УС на АПИ.

Същото обясни пред Нова тв и ръководителя на АПИ инж. Георги Терзийски - нямало гаранция, че ако вместо мантинела, имало бетонни блокове. Той говори пред Нова телевизия. А на въпрос щяло ли е катастрофата да бъде предотвратена, ако имало нещо друго, а не ръждясала мантинела, от отговора стана ясно, че мантинелата не е сменяна от 1995 година.

Пострадалото в катастрофата на "Тракия" 2-годишно дете все още е в тежко състояние 

Състоянието на детето, пострадало при катастрофата на автомагистрала „Тракия“ вчера, остава тежко, съобщават проф. д-р Йовч...

Смисълът на ограничителната система не е да спре превозното средство, а да ограничи навлизането му. Всяко спиране при определена тежест ще доведе до травми на хората в превозното средство, посочи инж. Иван Петков, Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" пред държавната телевизия. Ограничителната система се изчислява така, че определен товар да може да бъде задържан на определено разстояние. Той подчерта, че тежкотоварен автомобил от този калибър не може да бъде задържан от ограничителната система.

Автомобилният състезател доц. Димитър Илиев беше категоричен, че при тази катастрофа участниците в нея не са имали никакъв шанс, тъй като това е "40-тонно желязо, бариера, което буквално те връхлита от отсрещното платно, без ти да очакваш, движейки се със 140, което е ограничението на магистралата. Реално тези хора са били обречени". Що се отнася до мантинелата, Илиев я определи като изгнило желязо, което е било лесно да се скъса. Той допълни, че и при стабилно съоръжение, подобно развитие на събитията е било неизбежно заради тежестта на тира.

В момента на мястото на инцидента, където 5-ма души изгубиха живота си, а други 6 бяха ранени, се извършва подмяна на мантинелата и предстои независима експертиза за уточняване на причините за инцидента.

В този участък има и друг проблем. Димитър Илиев потвърди, че там трябва да се вземат незабавни мерки за ремонт на пътя, тъй като там ограничението е 90 км/ч, а дясната лента на практика не може да се използва, защото е в много лошо състояние.

Все още не е ясна самоличността на една от жертвите в катастрофата на АМ "Тракия"

Пет са жертвите, а шест - пострадалите след вчерашната тежка катастрофа при 163-тия км на магистрала "Тракия", съобщиха от ОДМВР - Стар...

"Ремонт на този участък ще бъде започнат в средата на септември", заяви Терзийски пред Нова тв, с уточнение, че го казал още преди катастрофата и че ремонтът ще се прави наесен, за да не се затруднява движението сега. Той все пак призна, че не може да каже дали при друго предпазно съоръжение нямаше да има такава катастрофа.

Според Иван Досев ремонтът ще бъде от 56 до 206 км на АМ Тракия и е бил предварително планиран. "От известно време се опитваме да намерим ресурс да изградим пътя в този участък. Имаме индикация, че ще имаме средствата наесен", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com