Archeology Travel: Италия и Гърция, отстъпете. Време е да посетим България

3855
Archeology Travel: Италия и Гърция, отстъпете. Време е да посетим България

Archaeology Travel е популярен сайт - блог, ориентиран предимно към историческия и културен туризъм. Томас Доусън, авторът на статията, е професионален археолог - пътешественик.

С невереоятната си брегова линия на Черно море, балканската страна България се намира на самия край на Източна Европа. Там няма да откриете прочути монументи като Колизеума или Партенона, но България има изключително сложно и очарователно минало, оформено от гръцки, латински, славянски, османски и съветски влияния. Ще откриете нация със значимо и силно наследство по отношение на традициите в музиката, танците, облеклото и занаятите, а също и над 40 000 археологически и културни паметници. Това са 7 причини да посетите България и да се потопите в една над 8000-годишна история.

Преди да посетя България представата ми за нея беше като за място за евтина ол инклузив почивка, без значение дали на морето или в ски курортите през зимата. В това предубеждение обаче има капка истина. България наистина е невероятна евтина за пътуване, в резултат на което има много курорти, които посрещат туристи с по-ограничен бюджет и през лятото, и през зимата. Ако търсите това, няма да ви разочароват дългите пясъчни плажове по Черноморието или внушителните склонове на красивите планини, по които карат хиляди скиори.

Ако обаче пътувате заради археологията или историята, не позволявайте това популярно схващане за България да ви подведе!

Преди да ида в България знаех за траките. Знаех за откриването на тракийски съкровища. И имайки предвид интереса ми към Римската империя, знаех за провинцията Тракия, савпадаща до голяма степен с територията на днешна България. Далеч обаче не знаех за многото запазени места и монументи от римско време.

Вероятно заради близостта с Гърция и Турция не е изненадващо, че България не получава повече внимание. Но ако сте почитател на културния туризъм, ето няколко причини да се насочите към България.

Да, евтино е... Но България е страна с изключителна стойност!

Да, да пътуваш в България е евтино. В малък град двама души могат да обядват с бутилка хубаво българско вино за по-малко от 18 долара. В София и по-големите градове - за малко повече - към 30 долара.

Въпреки че храната и напитките не са фокус на пътуванията ми, винаги опитвам местните кухни. И България не ме разочарова. Страната произвежда изключително добро вино. Традиционните месни ястия пък са предимно с пилешко и свинско, рядко виждах телешко. Любими от българската кухня обаче безспорно ми станаха салатите. Особено невероятната шопска салата.

Едни от най-старите градове в Европа

Редица български градове не само е доказано, че са били населявани от хиляди години насам, но и дори по-рано - още през Неолита. Така например Пловдив и Стара Загора са сред най-старите градове в Европа. Изключително древни градове са и черноморските Варна, Несебър и Созопол, както и столицата София.

Злато, много древно злато

Музеите по цял свят показват колко отдавна хората са се впечатлявали от златото. В българските музеи обаче има не просто изложени древни златни накити и съкровища (предимно тракийски), но може да се види и най-старото обработено злато в света изобщо.

Траките и техните гробници

Пътувайки из Долината на тракийските царе в централна и източна България, не можете да пропуснете могилите. Някои са високи само няколко метра, а други - значително повече. Всъщност те са тракийски гробници. Особено гробниците в Казанлък и Шипка са невероятно красиви и внушителни.

В България също така са открити над 80 тракийски съкровища, разпръснати из музеи в цялата страна. Ако искате да ги видите, е добре да започнете от Националния исторически музей.

Древни империи и крепости

В България има над 6000 крепости, укрепления и замъци. Независимо дали ви привличат крепости от римския период или Средновековието, България има от всичко.

Планини и манастири

Към 2016 г. България е на 9-о място в списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО, в който страната присъства с 16 забележителности. През 1983 г. към списъка е добавен Национален парк Пирин заради изключително красивата си природа и
невероятни езера, пещери, водопади и гори.

Планините в Югозападна България са популярна туристическа дестинация и през лятото, и през зимата. Там се намират едни от най-известните ски курорти на страната. Там са концентрирани и много от българските манастири. Най-забележителен е Рилският манастир - най-посещаваната туристическа дестинация на България.

Сериозни инвестиции в археологията

С влизането си в ЕС България получи достъп до много фондове, с помощта на които да рекламира туризма си. От 2013 г. насам са инвестирани 250 млн. евро в развитие на археологически и исторически паметници, които да привличат туристи.

България е дестинация, която наистина си заслужава. Ако обичате историята и пътувате, за да разберете повече за миналото на местата, които посещавате, България е вашето място. Каквото и да обичате - археология, култура, природа, религия, градска среда, храна - България може да ви го предложи.

333 000 чужденци повече по Южното Черноморие това лято

Близо 333 000 чужденци са почивали по курортите в Бургаска област от април до края на септември, показва анализът на Бургаската региона...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com