Арх. Борислав Игнатов бил против "излишното" строителство в София

10181
Арх. Борислав Игнатов бил против "излишното" строителство в София
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Срещу презастрояването на София, за реорганизация на градския транспорт, запазване на парковете, качествено и прозрачно управление на града и грижа към столичани се обяви кандидатът за кмет на София от „Демократична България“ арх. Борислав Игнатов. „За да се прави качествена и устойчива архитектура първо трябва да се реши дали въобще има нужда от нея, да не се строят неща, които са безсмислени, да не се правят ремонти и разширения на неща, които няма да се ползват", категоричен е той. Този важен професионален принцип арх. Игнатов условил при специализацията си в Колумбийския университет и практиката си в САЩ и е решен да го приложи в София, ако му бъде гласувано доверие. По думите му „това е най-добрата зелена практика – да не се прави нищо излишно, а напротив - да се обмислят съществуващите неща и те да се използват по-най-добър начин“ .

„Небостъргачи в историческата част на София не трябва да има, също не трябва да има във визуалните коридори към важни забележителности към планината или исторически монументи“, каза той в отговор на въпрос на Аctualno.com за позицията му по казусите с многоетажните проекти „Златен век“ и в кв. „Стреблище“.

НПО поиска общините и кметствата да се отчитат по закон преди избори

За законодателни промени, намаляване на общинската администрация, увеличаване на общинските съветници в София и пълна отчетност от мест...

Според арх. Игнатов най-доброто решение за София е полицентричният град с периферни предимно бизнес центрове. Като добър пример той посочи зоната на входа на София откъм Пловдив на „Цариградско шосе“ и отбеляза, че такава възможност има и на автомагистрала „Люлин“ и места, които са по периферията на града. „Исторически духът на София е пет-етажна София, която е в централната градска част. Това е истинският характер на града и смятам, че той трябва да бъде запазен с всички административни и градоустройствени средства в Общия устройствен план“, добави той.

Да се направи оценка на частта инфраструктура – какво от заложеното в Общия устройствен план е изпълнено, вкл. Източна тангента, Тодор Каблешков и пр. и да се направи финансов план-график за изпълнение, е решен кандидат кметът. В това отношение в момента е на лице парадокс – общината твърди, че няма пари за всичко планирано, но всъщност не се знае за каква сума става дума, отбеляза той и изрази недоумение "как можеш да твърдиш, че нямаш пари за нещо, което не знаеш колко струва". Това е първият анализ, който трябва да се направи и той да е абсолютно публичен и хората да знаят какво да очакват и кога да го очакват и да са съпричастни към общата задача, заяви арх- Игнатов. Иначе, сме сякаш в безвремие – има нещо, което трябва да се свърши, но няма график за него кога ще стане, дали през нашия живот – нямаме информация, коемнтира той.

Предстоящият мандат е изключително важен и ще е ключов за града, защото изтичат важни срокове по отношение на собствеността на терени. "В този мандат се очаква изведнъж да се появят частни имоти, които и сега са частни, но ще имат право хората вече да ги ползват. Ще имат право да ги оградят, да си направят зеленчукова градина, да си направят барака или вила там и да искат да строят", отбеляза кандидатът и подчерта, че тази задача трябва да се реши - според него като се отделят средства и се изкупят въпросните имоти и парковете да си бъдат паркове, а не агломерации от частни градини.

В отговор на въпрос на Actualno.com как ще защити междублоковите градинки и пространства от презастрояване, арх. Игнатов потвърди, че зелените площи, дали са паркове или зелени площи в комплексите, са част от същия проблем и че трябва да се направи анализ и статистика, да се направи оценка, да се отделят средства и да се изкупят. "Това е истинското решение, иначе се влиза в законови колизии и всъщност хората губят цялата си енергия в противопоставяне едини на други. Цели квартали са докарани до лудост да се мразят съседи", коментира Игнатов. "Тук е ролята на общината. Тези които са в зелени системи трябва да бъдат откупени. Това е решението", категоричен е той.

Паркирането

НПО поиска общините и кметствата да се отчитат по закон преди избори

За законодателни промени, намаляване на общинската администрация, увеличаване на общинските съветници в София и пълна отчетност от мест...

Централните градски площи да бъдат пешеходни, предлага още арх. Игнатов. "През центъра, през жълтите павета пред Двореца не трябва да има трафик, който да минава през целия град – от "Цариградско шосе" през жълтите павета, бул. "Тодор Александров" и ж.к. "Люлин", категоричен е той. Според него може с минимални средства и лесно постижими мерки трафикът да не минава от там, също трябва да се помисли за паркиране по периферията на историческата част. Най-добре е автомобилите да минават не през центъра, а по обходни трасета. "Голяма задача за нас ще бъде преразглеждане на цялата политика и на бюджета. Трябва да се направи и ревизия на Центъра за градска мобилност, убеден е кондидатът за столичен кмет. "Средствата, които трябваше да идват от синята зона, за да се строят паркинги не е ясно къде са, защото е непрозрачно къде се влагат и е очевидно, че не се правят паркинги", отбеляза той и заяви, че според него основната най-добра мярка е центърът да стане колкото е възможно по-пешеходен.

Колчетата

"Едно от нещата, които ме удивляват в София са колчетата срещу паркиране. Те говорят за лошо управление – да се влагат средства в колчета, вместо в спазване на правилата. В другите европейски столици има контрол. Тук също има контрол. Не виждам как е възможно когато човек прескочи времето за паркиране с 10 – 15 минути веднага да му сложат скоба, а ако е спрял на криво на тротоара да не го глобят", каза още арх. Игнатов. "Намирам тези колчета за безсмислен разход, пречка за движението на хората по тротоарите и функционално неудобство, когато човек паркира колата си и не може да отвори вратата й", добави той и посочи като истински добро решение не да се влагат средства в механично предотвратяване на нарушенията, а да се следи за изпълнение на правилата и нарушителите се санкционират, т.е. вместо да се харчат средства за механична физическа преграда да се събират средства от глоби и санкции. По думите му в Центъра за градска мобилност нещата трябва да се видят из основи и да се оптимизира в пъти неговата работа. "На мен лично ми изглежда очевидно, че там има големи резерви и нещо се случва със средствата", добави той.

Културното наследство

Има начин в Закона за културното наследство, ако една сграда не бъде поддържана в добър вид, общината да направи ремонт за своя сметка и след това да я ипотекира, докато собственикът не възстанови средствата на общината. Тази процедура обаче никога не е прилагана в България, посочи арх. Игнатов. "Когато ние чрез Камарата на архитектите настоявахме г-жа Фандъкова и г-н Чобанов, зам.-кмет по културата, да се вземат такива мерки за много сгради в София, получавахме обяснения, че го имало в закона, но не можело да се изпълни, защото процедурата не била добра", разказа арх. Игнатов. "Аз искам да я пробвам тази процедура, да я приложим, да видим дали не е добра и ако наистина не е да направим предложения за промяна в процедурата, така че тя да работи", добави той и посочи, че в много градове в Европа, където тя работи и че въпросът е на добро управление и на принципно управление.

Фандъкова на практика потвърди, че ще търси нов мандат начело на София

Важно е не кой ще е кмет, а човекът, който е кмет, да допринесе най-много за развитието на града. Ние правим това. Така столичната кмет...

Минералната вода

Минералната вода е основна причина София да се намира на това място, категоричен е арх. Игнатов. По думите му абсолютна манипулация е да се твърди, че дебитът на извора не бил достатъчен. "Той е по-голям от повечето европейски балнео-курорти, включително Баден Баден и Будапеща, която в момента има слоган „Спа-столицата на Европа. Изворът е с много добър дебит, с уникални качества и римляните не случайно са избрали това място", убеден е архитектът.

Според него музеят на София не е правилно позициониран. "Експозицията му основно обхваща периода след освобождението до 9 септември 1944 г. – това е един музей всъщност на монархизма в София и целия бит, свързан с тази ера и смятам, че неговото истинско и правилно място е в Двореца, а не в банята", добави арх. Игнатов. Той е категоричен, че "излагането на монархически символи в баня е много странно решение". Според кандидатът за столичен кмет банята, сама по себе си, като паметник на архитектурата е уникална сграда и тя може да бъде превърната в спа-център от световно качество, каквито има в Рим, Будапеща и други европейски градове.  

Градският транспорт

София има нужда от незабавна качествена промяна и кандидатът на ДБ залага на оптимизация на транспорта с по-гъвкави средства, каквито са споделените транспортни средства – споделени електрически автомобили, скутери, велосипеди, велосипеди под наем и на по-оптимален градски транспорт с електрически автобуси. Решенията от миналия век, които продължават да се усъвършенстват се отличават с негъвкавост и трудно биха могли да се пренасочат, ако нуждите на града се променят, отбеляза той. Затова в 4-годишния хоризонт на мандата предлага да се заложи на най-гъвкавите видове транспорт и те да се настроят по новия ритъм на столицата от както е въведено метрото. Огромна грешка е според него два - три вида градски транспорт да се конкурират по едно и също трасе. "Истинската функция на автобусния транспорт в град с метро е да бъде довеждащ до метрото и хората и да се ползват подземния транспорт, който не се влияе от трафика". Трябва гражданите да имат по-лесен достъп до метрото, подчмерта кандидатът. Според вижданията му, метрото трябва да продължи да се развива, защото вдига качеството на живот, цената на имотите, бързината на придвижване, но от външна страна трябва да се осигурят довеждащи автобуси. "Идеалното решение би било винаги до метрото да сте на 5 минути с градски транспорт – да има совалка, която да минава близо до вас, да ви завежда до най-близката спирка и всички да могат да ползват метрото", убеден е арх. Игнатов.

Фандъкова на практика потвърди, че ще търси нов мандат начело на София

Важно е не кой ще е кмет, а човекът, който е кмет, да допринесе най-много за развитието на града. Ние правим това. Така столичната кмет...

Отвъд търпението

За арх. Игнатов в София има много дразнещи неща - виждаме по малките улички един средновековен град на самотек, в центъра на гарда – пропаднали шахти, дупки в асфалта... Но капката, с която преляла чашата на търпението е ремонта на ул. „Граф Игнатиев“. Това по думите му е илюстрация за това какво не бива да се прави в един град. "Става въпрос не само за преразход на средства, не само за лошо качество, не само за срокове, които съсипаха всички магазинчета и бизнеси по улицата, но става въпрос и за опасна среда. Почти всяка седмица там има инцидент, който е кървав", подчерта арх. Игнатов. "И вчера имаше жена, влязла в болница, а нейният съпруг вече достигнал до такава ярост, че тръгнал към гражданско неподчинение - продължи той и коментира: "Наистина такъв ремонт заслужава народно въстание. Това не е просто една лошо ремонтирана улица. Това е една улица – капан за хората".

София има нужда от качествено управление – прозрачно, съвременно и решава въпросите бързо, вместо да ги отлага в трупане на проблеми за неясното бъдеще, решен е арх. Игнатов. "Такива проблеми са неотчуждени улици, неплатени и неизкупени имоти в зелените площи – неща, които са основни задачи на общината, но не са свършени, а вместо това е на лице или намиране на оправдания, или бездействие", добави той.

Паметникът на съветската армия

Арх. Игнатов определи предложението си за скриване в зеленина на паметника на съветската армия като архитектурна сатира. "Това не е конкретно предложение за изпълнение. Това, обаче, което мога да обещая като кандидат за кмет, е тази тема да бъде довършена", заяви той и поясни, че въпросът спрод него трябва да се реши с референдум.

С архитект Игнатов "Демократична България" ще реконструира София, иска и цялостна промяна

"Демократична България" издигна архитект Борислав Игнатов за кандидат за кмет на София. Очаква се водач на листата за Столичния общинск...

"Често факторите, от които е зависело решението на столична община за премахването на паметника е опирал до обяснението, че не бил общинска собственост и затова нищо не можело да се направи и така е спрян целият процес. Това искам да го проверя, да видя какви документи има за собственост и кой е собственикът, какви да документите за изграждането му. След като се изясни собствеността, ако се окаже че е държавна – да се водят разговори с държавата да бъде прехвърлена собствеността на общината. Оттам нататък ще имаме правомощията да организираме референдум и с допитване до столичани да се реши какво да се прави с този паметник. Дали нещо да се променя или да се запази така ще е резултат от открито допитване до столичани", поясни арх. Игнатов.

Той направи уточнението, че според личното му мнение като творец, а не като кандидат-кмет, тъй като се кандидатира, за да обединява хората, а не да ги разделя, този паметник е фалшив. "Това е едно фалшиво послание, направено от много добри творци, но по техни свидетелства под натиск. Смятам, че тази пропаганда на едни факти, които не са се случили исторически е паметник на една сервилност на тогавашния режим, на едно подмазване през Съветския съюз, което дори не е било искано от нас. Това е било българска инициатива на тогавашното ръководство на БКП", отбеляза арх. Игнатов. Според него този паметник не трябва да продължава да доминира столицата на най-централното, най-хубавото място и трябва да бъде демонтиран и да бъде възобновено озеленяването на Княжевската градина по един или друг начин. Най-доброто решение би се появило чрез открит конкурс, но истинското решение ще дойде след референдум дали да се премахне паметника и какво да се прави, добави архитектът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com