Арх. Борислав Игнатов ще прави София дигитална столица

4664
Арх. Борислав Игнатов ще прави София дигитална столица
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

План за дигитализация на столицата представи кандидатът на „Демократична България“ за кмет на София арх. Борислав Игнатов в столичния клуб SOHO. „София – дигитална столица“ е първият приоритет в програмата му, целяща да преобрази София и в мобилна столица с всички технологии за споделен транспорт и еко транспорт; в благоустроена столица с подобрена инфраструктура, водопровод; в зелена и чиста столица, съхраняваща природните си дадености; в столица на децата и София на гражданите.

„Гражданите имат право на добро управление и да следват мечтите си. Това се забравя, гражданите са едва ли не натрапници, когато поискат услуга от общината. Трябва да е точно обратното. Хората са важното, а общината е организация, която осигурява обслужването им“, поясни арх. Игнатов.

Арх. Борислав Игнатов бил против "излишното" строителство в София

Срещу презастрояването на София, за реорганизация на градския транспорт, запазване на парковете, качествено и прозрачно управление на г...

По думите му първото условие, за да можем да говорим за умно управление на града е дигитализацията. „Дигитализацията е технология, която всички ползваме и няма никаква причина общината да остава аналогова, хартиена и обслужването на гражданите – първобитно“, посочи той. Според него причината да не се прави истинско прозрачно дигитално управление е, че изведнъж то ще изсветли управлението и ще се види къде отиват средствата“.

Основният проблем за едно добро управление е обратната връзка – да се знае къде има нужда да се смени крушка, да се запълни дупка или друго, отбеляза още арх. Игнатов, изтъквайки необходимостта от дигитализация и упрекна досегашните общински управи, че действат на случаен принцип и винаги в авариен режим, когато има скандал. „Трябва да обърнем това“, зарече се архитектът.

Божидар Божанов, експерт информационни технологии и кибер сигурност от екипа му изтъкна, че дигитализацията означава по-малко бюрокрация, по-малко корупция, по-малко загубено време и разясни как именно София ще стане дигитална столица. „Ще въведем софийска електронна идентификация. Държавата не успя да въведе вече 4-та година електронната идентичност, а тя е абсолютно необходимо условие. Ще бъде в мобилния телефон, не на някаква карта, а на най-удобното и лесно място за всички“, поясни той. По думите му проектът ще позволява използването на електроните услуги, които и сега има, но не са удобни и не са популярни, защото няма средства за ползването им. Много малко хора използват електронни подписи, посочи като аргумент експертът.

„Със замислената система ще можем да следим разходите си и да купуваме еднократни билети през телефона, да правим електронни референдуми и консултации и гражданите да допринасят със своето мнение за управлението на града“, изтъкна още Божанов. Финансирането на проекта ще е по оперативна програма, а реализацията може да се очаква само след една година. Според очакванията му до края на 2020 г. всичко това може да бъде реализирано само с 1% от общинския бюджет и голяма част от средствата ще са от оперативна програма “Добро управление“. Защитата на личните данни ще бъде взета предвид още на етап проектиране и никой няма да научава повече данни от това, което е необходимо за услугата, увери експертът.

Администрацията е свикнала да превръща гражданите в куриери и това трябва да спре. Всички необходими данни администрацията ще събира служебно и автоматично. Не е нужно да правите каквото и да е, за да получите някаква услуга – например намаление за градския транспорт, защото общината има информацията и само ще получавате уведомление, обещават от екипа на арх. Игнатов. Ако бъде реализиран, гражданите ще получат един портал, в който да имат профил и да осъществяват взаимодействие с общината. „Цени на имоти, качество на въздуха, известия за всякакви видове ремонти, спирания на водата и пр. ще можете да управлявате чрез софийската електронна идентичност“, добави Божанов и отбеляза, че такива улеснения ще получи и бизнесът – разрешителни за нови обекти и пр.

Арх. Борислав Игнатов бил против "излишното" строителство в София

Срещу презастрояването на София, за реорганизация на градския транспорт, запазване на парковете, качествено и прозрачно управление на г...

Умният град

Сензори могат да бъдат инсталирани не само за въздух, може да са и за оптимизиране на задръстванията на кръстовищата, може и за свободни на паркингите места. „Не малко от задръстванията се генерират от автомобили търсещи места за паркиране. Ако знаят къде има свободни места, ще намалеят задръстванията“, поясни Божидар Божанов. Като голямо предимство на системата той изтъкна възможността за електронно гласуване и провеждане на референдуми.

„Чрез своята електронна идентичност гражданите ще могат да се произнасят за кои пера да се изразходва бюджета; ще могат да изказват мненията си преди гласуването в СОС, така че общинските съветници да се съобразяват с тях“, поясни Божанов и увери, че централизирана система за електронизация на повечето регистри може да бъде реализирана доста бързо.

Той съобщи още, че ще се стъпи върху отворените данни и отворения код като философия на управлението. „Дигиталната трансформация е много важна цел – прави общината прозрачна и е удобна за много групи граждани, подчерта той. От екипа на Игнатов признаха, че не знаят всичко по темата и отправиха покана обсъждането да продължи по електронен път.

С архитект Игнатов "Демократична България" ще реконструира София, иска и цялостна промяна

"Демократична България" издигна архитект Борислав Игнатов за кандидат за кмет на София. Очаква се водач на листата за Столичния общинск...

Коментирайки споделеното от родител на 3 деца, че всяка година при записване в детска градина и училище му изисквали бележки и удостоверения, че са ученици, сякаш всяка година се раждат отново и отново, арх. Игнатов подчерта, че „дигитализацията е облекчение от излишно издевателство над родителите“.

Той съобщи, че към електронното управление възнамерява да добави и общинска интерактивна телевизия. По думите му това ще е инструмент за моментални проучвания и обсъждания по различни теми. „Силата на съвременното общество е точно в мрежата, когато хоризонтално всички допринасят със своите възгледи и мнения, вместо пирамидалната йерархична система на предаване на преписките, по която остават и след изтичането на мандата“, добави кандидатът за столичен кмет.

„Първата стъпка това да се реализира не е писане на код, а гласуването“, припомни той и призова: „С гласуването започват нещата, които водят към промяна. С един процент от бюджета за една година - коренна промяна за всички нас“.

В хода на дискусията планът за дигитализация получи одобрение от екипа на "Визия за София". „Много ми хареса т.нар. "профил на гражданин", ще спечелим от по-удобни дигитални услуги“, коментира проекта Жоро Пенчев, ръководител на дигиталното направление на „Визия за София“. Той отправи препоръката „каквото и да прави София за напред да го прави качествено, с мислене за сигурност. "Никога който и да управлява общината не трябва да компрометира тези принципи“, добави той.

С архитект Игнатов "Демократична България" ще реконструира София, иска и цялостна промяна

"Демократична България" издигна архитект Борислав Игнатов за кандидат за кмет на София. Очаква се водач на листата за Столичния общинск...

„Където има неправилно излят бетон той се разбива с инструмент“, отбеляза арх. Игнатов и за сравнение с управлението на града посочи дигитализацията като такъв инструмент. Той заяви още, че е привърженик на световно доказаната система за успешна работа: ясни правила - конкретни действия - добри резултати. Като най-важна първа задача посочи да се създадат ясни правила, които да са незаобиколими.

От опит като председател на Камарата на архитектите в България, арх. Игнатов сподели, че се е убедил, че властта не може да бъде съветвана и че трябва да се вземе. Той даде и знак, че би работил с другите политически сили, за да се постигне нещо съвместно и да има споделена визия за града. „Осъзнавам ролята на кмета като обединител на града – най-доброто е да заработи в синергия. За мен е кауза да преодолеем вътрешната съпротива в обществото и това да си пречим един на друг, вместо заедно да постигнем неща навън. През последните години се нареждаме в групата на бързо изоставащите държави точно заради това, че вътре пречим сами на себе си и губим много енергия във вътрешно триене", добави кандидатът на „Демократична България“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com