Археолози откриха мраморен блок от 3-ти век, поредно доказателство за голямо антично светилище на Балък дере (СНИМКИ)

9997
Археолози откриха мраморен блок от 3-ти век, поредно доказателство за голямо антично светилище на Балък дере (СНИМКИ)
Снимка: Национален исторически музей

Огромен мраморен блок с приблизително тегло от половин тон откриха археолозите в калето на местността Балък дере, близо до ивайловградското село Хухла. Ръководителят на екипа Ивайло Кънев, главен уредник в Националния исторически музей, съобщи за „Нов живот“, че той е леко дъговиден с размери метър на 50 сантиметра в основата, с височина 1,50 м и приблизително тегло от 500 кг. Според учения, блокът е бил част от голяма сграда. Само преди ден археолозите намират и голям плочник, част от улица от късно античната ера.

Копаейки в нов непроучен квадрат, те откриват жилище от 13-ти век. При неговото изграждане мраморният блок от 3-ти век е бил използван като укрепващ елемент. Това е поредното доказателство в подкрепа на хипотезата на Ивайло Кънев, че на Балък дере е имало голямо светилище по времето на император Теодосий Велики. Той е най-известен с ревностното налагане на християнската религия, въвеждайки решителна забрана на всички други култове и ереси в империята. При неговото управление са сринати и унищожени езически паметници и постройки и това води до трудното установяване на античните хоризонти днес, споделя ръководителят на експедицията Ивайло Кънев.

Крепостта се намира само на 30-тина километра от Адрианопол, днешен Одрин, на входа и изхода от Родопите към Тракия, на брега на една от древните реки в Югоизточна Европа – Арда.

Проучванията в землището на село Хухла се провеждат от 2007 година в търсене на голямо светилище в Родопите. Досегашните разкопки сочат, че „първоначално на този нисък връх, в меандрите на местността „Балък дере“ и Арда, е имало изградено езическо светилище от античността. След разгрома на император Валент на 9 август 378 г. край Адрианопол и унищожаването на административния център във вила „Армира“, управлението на района през късната античност се премества тук, припомня Ивайло Кънев.

Голямата късноантична сграда, която открихме при предишни експедиции, е Принципия – седалище на управителя. В началото на 7 век центърът на Балък дере е бил унищожен и администрацията се премества на Лютица, разказва археологът.

По време на тазгодишната експедиция в откритото средновековно жилище археолозите намират уникални артефакти: камбана, сребърен пръстен, както и рамена от амфора с гръцки букви.

От началото на разкопките Ивайло Кънев събира прашинка по прашинка доказателства за съществуването на антично светилище на Балък дере. Археолозите са открили много артефакти като мраморна колона с надпис, посветен на антично божество, започващо с буквата „А“. Според археолога това може да е светилище на Аполон или Асклепий, сравнимо по значимост с най-големите култови центрове през Античността.

Имаме достатъчно податки от епохата на Рим – монети, керамики, надписи. Ясно ни е за какво става въпрос. Продължаваме работа. Площта е над 10 декара с два метра културен пласт. Това е огромна изкопна дейност. За 10 години сме проучили 2-3 %. Ще се копае на това място още 50-60 години, завършва Ивайло Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Прокуратурата е поставена под пълен контрол: Магистрати недоволни от реформите в Конституцията

Намаляват скоростта на магистралите у нас

Отбелязваме 145 г. от приемането на първата българска Конституция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com