Архитект: Нова сграда за детската болница означава прекратяване на сегашната обществена поръчка

1828
Архитект: Нова сграда за детската болница означава прекратяване на сегашната обществена поръчка
Снимка: БГНЕС

До дни Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще издаде виза за проучване и проектиране на нова сграда за планираната Педиатрична болница. Решението дойде вчера след граждански протест пред Министерски съвет.

„Със сигурност нямаме повод да обявим победа. Преди една година получихме подобно обещание от бившия премиер Борисов и знаем, че нищо не се случи. Въпреки симпатиите към служебното правителство и надеждата, която те ни дадоха с вчерашното изявление, очакваме всичко това да бъде обективирано в документи“, коментира пред БНР арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България. Бакалова е представител на инициативата “За истинска детска болница”.

В Пловдив ще има детска болница в рамките на УМБАЛ "Свети Георги", строят я за 17 млн. лв.

Южна България ще си има детска болница и тя ще бъде построена на територията на УМБАЛ Св. Георги. Сградата ще е на 7 етажа. В болницата...

„Министерството на регионалното развитие няма как да издаде виза, ако Министерството на здравеопазването не я поиска. В момента решенията са в ръцете на МЗ как ще се развият нещата“, посочи тя в предаването „Преди всички“.

Нова сграда категорично означава прекратяване на настоящата обществена поръчка, която е със задание за реконструкция, поясни арх. Бакалова.

„При предмет „реконструкция“ няма как да се запази действащият договор. Самата поръчка беше порочна. Това е поръчка на инженеринг - строителят предопределя какъв ще бъде проектът, какво ще бъде качеството, какъв ще бъде резултатът.“

„Инвестиционната компания е харчила пари за заплати и за издръжка, а изпълнителят е възложил конструктивна експертиза, която ние искаме вече няколко месеца по Закона за достъп до обществена информация - такава не ни е предоставена, и е разчистен теренът. Мисля, че са подготвени някакви схеми за изменение на градоустройството, но това са едни разходи в размер на не повече от няколко десетки хиляди лева. Съгласно договора всичко друго би трябвало да се върне. Тези 7 милиона изпълнителят би следвало да ги върне на държавата“, подчерта Бакалова.

Ананиев не каза при каква цена ще се строи детска болница

Националната многопрофилна детска болница ще се строи при нови условия в рамките на сегашния договор с консорциума, който в началото на...

Стартират инициативи за обследване на терени, обяви още Петкана Бакалова. Сред изискванията са да има булеварди с бус ленти за бързо придвижване на линейките, както и близост до масов градски транспорт, защото тенденцията все повече е децата да се лекуват на принципа на дневния стационар.

Важно е да има достатъчно площ, за да може болницата да се развива и да се появяват нови крила, изтъкна арх. Бакалова.

Служебното правителство трябва да прекрати договора, да създаде обществен съвет и да институционализира диалога с гражданите, смята Петкана Бакалова. По думите й става дума за регулярен диалог, а не за разговори след протести и петиции.

Петицията за нова национална детска болница има събрани вече над 90 хиляди подписа. Според арх. Бакалова е важно да бъде премината психологическата граница от 100 хиляди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com