Архитект обясни защо е спряно строителството на "Златен век"

5487
Архитект обясни защо е спряно строителството на "Златен век"
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Златен век“ е спрян, защото е изтекло разрешението за строеж. Фирмата „Артекс“ са разчитали на законодателна промяна, която им гарантира удължаване правото на строеж от 5 на 10 г.

Според ДНСК обаче разрешението е изтекло още през 2020 г. Това обясни бившият главен архитект на р-н „Триадица“ Иван Шишков, който сега е съветник на служебния регионален министър Виолета Комитова.

ДНСК спира строителството на "Златен век"

ДНСК отново спира строителството на "Златен век". Този път причината е изтекло разрешение за строеж. След обстоен анализ на всички мате...

Пред bTV той каза, че „Златен век“ е „един инвестиционен проект, който реално се е събудил 2016 г. върху действащ инвестиционен план“ и се е реализирал с „изключително активно участие и на община, и на държавата“

„Много интересно арх. Мирянов пуска сам искане до гл. арх. Здравков, че си оттегля искането за разрешение за строеж, защото съвсем скоро ще има законодателна поправка, с която предварително 10-те години започват да текат от откриване на строителната площадка“, твърди Шишков.

И посочи, че 1 ден преди поправката да бъде обнародвана в Държавен вестник, главният архитект на София прекратява преписката по заверката.

Тази поправка те са я знаели предварително и реално са се наместили в този срок. Средата на 2017 г. главен архитект Здравков спира всички освен терена на „Златен век“. Те са били изключително обгрижвани от администрацията“, отбеляза още Шишков.

Константин Павлов: Строежът на “Артекс” е незаконен и трябва да се събори (ВИДЕО)

Кметът на столичния район "Лозенец" Константин Павлов заяви, че небостъргачът "Златен век" е абсолютно незаконен и призова институциите...

По думите му през 2017 г. в полза на „Артекс“ тогавашният зам.-министър на регионалното развитие е изпратил тълкувателно писмо, че срокът е на разрешението за строеж е 2020 г.

Междувременно се говори, че „Златен век“ се строи по-високо от допустимото и единият етаж трябва да бъде премахнат. Срещу строежа от години има напрежение в „Лозенец“, но инвеститорите са категорични, че документацията е изрядна.

Служители на „Артекс“ днес излизат за пореден протест и настояват казусът да се реши. Те се заканват, че в противен случай ще търсят правата си в Страсбург. Компанията е категорична, че "има стабилен административен акт", но институциите тълкуват закона както си искат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com