Арменската общност към президента: Променете датата за изборите

2223
Арменската общност към президента: Променете датата за изборите
Снимка: БГНЕС

"От името на „Арменска общност-България“ като обединение на национално представените организации на арменците в България се обръщаме към Вас в качеството си на хора, принадлежащи към арменската общност в страната и български граждани, имащи право на глас, с категоричното настояване да се промени решението за датата на парламентарни избори". Това пише в отворено писмо на сдружението до президента Румен Радев. То е по повод решението на държавния глава да насрочи изборите за началото на април.

"На 4 април 2021 г. съгласно календара на Арменската апостолическа Света църква ще се отбележи Възкресение Христово. Хиляди арменски семейства в страната (дори и тези, където има смесени бракове) в този ден ще отдадат по подобаващ начин своята почит към Иисус Христос и неговата саможертва в името на спасението на хората.

Цвета Караянчева: Датата за избори не е удачна за католическата, еврейската и арменската общности

„Нямаме никакви претенции, като партия. Това е право на президента да посочи датата. Датата първо беше 28-ми март, незнайно защо ...

Предпочитаме да мислим, че изборът на неудачния ден е продиктуван от непознаването на традициите на „различните“ в България, а не е резултат на тенденциозен избор, показващ незачитане на религиозните права на принадлежащите към други вероизповедания, различни от българското православие. Арменците имат хилядолетна църковна история. През всички тези векове от 301 г. насам църковният календар на Арменската апостолическа Света църква не е претърпял почти никакви промени. И независимо пред какви изпитания са били поставяни нашите предци, те не са спирали да почитат светлите Христови празници – така, както повелява нашата традиция и както са ни завещали нашите предци.

Така че и на този 4 април 2021 г. арменската общност в България, присъединявайки се към вярващия арменски свят, иска да отдаде почит към Христово Възкресение по подобаващ начин, а не да се втурва към урните и да мисли за политическите страсти и пристрастия. Това е ден, който трябва да бъде посветен на Спасителя, не на политиците. Това трябва да бъде ден, в който смирено скланяме глава пред жертвата на Божия син, а не да избираме бъдещите народни представители. Защото те идват и си отиват, но нашата вяра и привързаността ни към християнската традиция остават. Те са вечни! И не на последно място – Великден е времето, в което нашите християнски семейства, след като са посетили храма, се събират в уютна семейна среда, за да продължат празника, посветен на тържеството на духа над тленното.

Ето защо не бихме искали този свят ден да бъде помрачен или похабен заради едно недоразумение. И ако използваме по-мека дума, то е защото не бихме искали да употребим „неуважение“, което със сигурност почувствахме, научавайки за подписания указ от президента на България и за избора на неподходяща дата.

Господин Президент, Вие бяхте гост на Първопрестолния Ечмиадзин само преди три години и сме сигурни, че сте почувствали силата и значението, което има Църквата в живота на арменците, виждайки светините, които се пазят там – от късчето от Христовия кръст, през копието на Лонгин, до всичко останало свято, свидно за всеки арменец и запазено през вековете. Ние се гордеем с тях, гордеем се, че принадлежим на народ с вековна история и църковна традиция. И макар да живеем в условията на диаспора, никога не сме спирали да отбелязваме своите празници, които формират нашата идентичност и ни съхраняват като арменци. Бихме искали, както ние винаги сме били лоялни български граждани, зачитащи законите на България, която е нашата родина, така и към нас като представители на арменското малцинство да се проявява уважение и внимание към вярата, обичаите, културата, в т.ч. и към църковния ни календар. Противното би означавало потъпкване на правата ни, вписани и в Конституцията, както и на духовните ни ценности.

Проф. Константинов: При гласуване по пощата се нарушава записаната в Конституцията тайна на вота

При гласуване по пощата се нарушава записаната в Конституцията тайна на вота. Това каза председателят на борда на директорите на дружес...

Във връзка с горепосоченото се надяваме да преразгледате решението си за избор на дата за провеждане на парламентарни избори и да се определи друга, съобразена с религиозните и светски обичаи на всички български граждани, имащи право на глас.

С уважение: Управителен съвет на Сдружение “Арменска общност – България”, завършва писмото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com