"Артекс" на протест пред МРРБ: Оставете ни да довършим "Златен век"

5098
"Артекс" на протест пред МРРБ: Оставете ни да довършим "Златен век"
Снимка: БГНЕС

Служители на строителната компания "Артекс" излязоха на протест пред сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството тази сутрин с настояване институциите да преразгледат решението си и да им позволят да завършат сградата на "Златен век" в столичния квартал "Лозенец", предаде репортер на БГНЕС.

С лозунги: "Искаме да си свършим работата на "Златен век" в този век", "Не участваме в предизборни борби! Не сме сменяли партии! Само градим! - работници и служители на компанията огласиха министерството.

Арх. Пламен Мирянов-младши увери, че всичко е законно покрай строежа им и те облагородяват района, а не му вредят.

Той коментира, че радостта им от справедливото решение на ВАС, което потвърждава, че разрешителното им за строеж е валидно, е продължила кратко, защото са научили от медиите, че ДНСК отново разглежда вариант строежът на сградата да бъде спрян.

„Ние не се съгласяваме с това. Това е пълно незачитане на принципите на правовата държава, административен произвол и незаконосъобразен акт“, заяви арх. Мирянов.

По думите му твърдението на институциите, че строителното им разрешение е валидно до 2020 г. не е вярно и уточни, че то е във валидност до 2022 г. и добави още, че заради съдебните битки две години не са могли да строят и според него това време трябва да им бъде зачетено, тъй като те са спечелили делото.

„Те взимат теза, която е по-удобна за тях и е удобна, за да успокоят масите, политици, за да направят своите политически кампании. Могат винаги да вземат и другата теза, но не искат. Самият управител на ДНСК казва, че знае другата теза, но не иска да я вземе, защото тя е неудобна“, коментира още той.

Арх. Мирянов обясни, че е имало проверки на обекта им в „Лозенец“ и те са завършили без да открият нарушения. „Те не могат да се захванат за нищо. Единственото, което взимат като казус е това разрешение“, подчерта той и добави, че твърдението на районния кмет Константин Павлов, че нямат разрешително за строеж е абсурдно и е клевета.

Стана ясно още, че протестите им продължават, защото трябва да бъдат чути.

Мирянов коментира, че на техния протест има над 500 души, а демонстрациите на гражданите от ИК „Лозенец“ са били подкрепени от 20 души.

Служители от ,,Артекс” окупираха регионалното министерство

Десетки служители на строителната фирма "Артекс” се събраха пред Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Те н...

„Огледайте се. Има някаква истина. Тя е само една, нека да я спазим“, заяви арх. Мирянов и каза, че ако се наложи ще търсят правата си в съда.

От думите му стана ясно, че милиони са загубите на „Артекс” за времето, в което строежът е бил спрян и не може да си обясни кой и защо има против една висока сграда, която ще бъде културен център и защо е против да има нови работни места.

„Защо ги дразни да има църква на върха. Това не е за наша слава, това е за слава на Господа. Кръстът Господен ще бъде издигнат на най-високата точка на квартала. Ние не искаме нищо лошо, само доброто за „Лозенец“ и София“, подчерта той и добави, че тяхната сграда не засенчва други, тъй като се извисява на север.

Никола Вапцаров от ИК „Лозенец” от своя страна заяви, че всичко казано по време на протеста, са изопачени лъжи.

„Те протестират, за да не бъде спазен законът. Ние протестирахме, за да бъде спазен законът. Хора, които са очевидно платени, защото си носят каските, които са в икономически взаимоотношения със строителя, идват тук да защитават правото. Ние защитавахме закона, когато протестирахме и продължаваме да го защитаваме. Няма да позволим едни олигарси да оказват натиск върху администрацията за сметка на гражданите на „Лозенец”. Там живеят 60 000 семейства, не 600“, коментира Вапцаров и заяви, че няма да позволят да бъде смачкан законът заради частен интерес. По отношение на валидността на разрешителното за строеж, той каза, че то е изтекло през 2017 г. и именно това е причината те да са пред МРРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com