Асен Генов осъди България в Страсбург

9663
Асен Генов осъди България в Страсбург
Снимка: Бгнес

Активистът Асен Генов спечели дело срещу България в Европейския съд по правата на човека. Това съобщава самият той във Facebook.

Припомняме, че Генов и Цветелина Сърбинска стартираха иск срещу държавата след като бяха признати за виновни, че на 7 ноември 2013 г. са боядисали паметника на партизаните пред централата на БСП на "Позитано" 20 в София. Тогава паметникът осъмна с розов надпис "КОЙ? БКП - СРАМ! КОЙ!", посветен на протестите срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

ЕСПЧ обаче приема, че е нарушена свободата на словото на двамата жалбоподатели и отсъжда в тяхна полза. Държавата ще трябва да плати по 4000 евро обезщетения на Генов и Сърбинска, както и малко над 2200 евро за разноските по делото.

В мотивите на Съда, освен историческите факти, се обсъжда дали съдебното решение на българския съд е "необходима във всяко демократично общество" мярка и дали тя е свързана с "поправяне" на евентуално "увреждане". Водещият въпрос, с който се занимава ЕСПЧ е "дали изобщо е било "необходимо в едно демократично общество“ да се санкционират действията на жалбоподателите."

По отношение на предполагаемото "увреждане" на паметеника, ЕСПЧ приема, че "няма доказателства, че жалбоподателите са причинили някаква необратима вреда." Съдът е на мнение, че "не може да се каже, че действието на жалбоподателите е засегнало паметника в степен, достатъчна, за да се приеме, че го е повредило..."

По отношение на политическите мотиви, Съдът приема:

"В тази връзка трябва също да се отбележи, че паметникът е бил издигнат по време на комунистическия режим в България и е бил ясно свързан с ценностите и идеите, за които се застъпва този режим. Следователно, едва ли може да се разглежда като ползващ се с всеобщо почитание в страната. Първоинстанционният съд, разглеждащ делото срещу жалбоподателите, подчертава специално интензивния обществен дебат относно наследството на режима и по-специално за съдбата на паметниците, останали от него. В тази връзка не може да се пренебрегне, че българският законодател осъди този режим като „престъпен“ и официално определи Българската комунистическа партия, която доминираше в страната през целия този режим, като „престъпна организация... целяща потискане на човешките права и демократична система".

Държавата плаща обезщетение на Асен Генов, не му давала да е кришнар

Правителството ще изпълни две решения на Европейския съд по правата на човека по дела срещу Република България. Изпълнението включва ...

От това следва, че намесата в правото на жалбоподателите на свобода на изразяване – констатацията, че те са виновни за хулиганство и произтичащите от това глоби – не е доказано като "необходима в едно демократично общество" по смисъла на член 10 от Конвенцията по правата на човека. Следователно е налице нарушение на тази разпоредба."

Пред Actualno.com активистът заяви, че е доволен от решението на съда и каза, че ще направи всичко възможно, за да изчисти името си.

Генов добави, че приема обезщетението, което ще получи, като подкрепа от страна на всички български граждани, които смятат, че съдбата на комунистическите паметници у нас е те да бъдат събрани в музей на социалистическото изкуство.

Той припомни, че преди години кметът на Димитровград имаше идея да направи алея на социалистическите паметници в града и те да бъдат събрани там. "Тоест ние имаме реална алтернатива да решим този въпрос, а вече имаме и юридическо задължение да го направим", добави активистът.

"ЕСПЧ легализира началото разговора защо в десетки градове на България има т.нар. паметници на комунистическото управление. Не мога да допусна, че в България продължава да има паметници на Тодор Живков, паметници на Ленин, на Сталин, както и на окупационната Червена армия", категоричен беше той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com