Атанасова: Имам факти за редица нарушения в "Пирогов"

4710
Атанасова: Имам факти за редица нарушения в "Пирогов"

За пореден път искам да стане ясно, че тази проверка в "Пирогов" не е имала за цел да урони престижа на болницата, нито да злепоставя лекарите.

Това каза пред БНТ министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Принципал на това лечебно заведение е здравният министър и като такъв трябва да е убеден какво се случва в частта финансова дисциплина и медицинска дейност с неговото лечебно заведение, това е поводът за проверката. В "Пирогов" не са правени проверки досега, само през 2009 е извършена такава проверка, установени са някакви данни за нарушения и са изпратени в икономическа полиция. Тогава министър на здравеопазването е бил Божидар Нанев. Всички констатации регистрирани в хода на проверката все още не са отстранени. Исках да се уверя каква е финансовата дисциплина там.

Очаквам обратна кореспонденция от работещите там или от лекарите. Защото виждам как някой сяда в телевизионно студио и започва да говори как "Пирогов" е поставен на карта и т.н. Не знам защо се чувстват като жертвен агнец, тъй като нито дума не съм казвала, че качеството на медицинската помощ е лошо там. Напротив навсякъде казвам, че "Пирогов" е марка за качество, заяви Атанасова.

Тя посочи, че има факти, които говорят за редица нарушения в обществените поръчки на "Пирогов", има сключени граждански договори за над 2 милиона, раздавани хонорари и то при условие, че лекарите там вземат по 1000 лева заплата. "А други вземат бонуси по 50 000 лева, е, това нормално ли е?", запита реторично здравният министър.

Тя съобщи, че днес ще бъде представен новият борд на директорите на "Пирогов". "Всички заедно са 5 души и ще започнат да вземат мерки и да предлагат на министъра мерки за отстраняване на тези констатации. Двама колеги от МФ ще участват в борда на директорите, както и двама от МЗ, проф. Раденовски запази мястото си на изпълнителен директор.

Другите двама от борда не са освободени от отговорност, не е освободен от отговорност и проф. Раденовски, те са там за да носят отговорността", обясни Атанасова. Тя каза, че докладът за "Пирогов" е изпратен на много институции, не само в МЗ, с него разполага и Агенцията за държавен финансов контрол. Докладът е изпратен и на НАП, на НЗОК, на Инспекцията по труд и на прокуратурата.

"Освен това вече има и досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Ще изчакам всички институции да се произнесат и тогава ще взема решение. "Пирогов" трябва да остане стабилно лечебно заведение, марката за лечение в България. Това, което лекарите там постигат като качество на медицинската помощ, извън факта, че нямат необходимите консумативи и апаратура и чисто битовите условия в някои клиники, там работят наистина изключителни специалисти, хиляди хора всеки ден са обслужени качествено там.

Зад всички финансови документи, граждански договори, заповеди за възлагане на поръчки стоят подписи, стоят конкретни лица. Надявам се прокуратурата в скоро време да извърши своята проверка и за всички ще стане ясно какъв е ходът на досъдебното производство, посочи Атанасова.

За цените на лекарствата, Атанасова каза, че вече нормативната база за лекарствата е готова. "Говоря за промяна в Закона за здравното осигуряване, в две наредби – 10 и наредбата за цените и реимбурсирането. В Наредба 10 най-важен е текстът, който гласеше, че НЗОК може да договаря отстъпки за цените на лекарствата на всички лекарства, които плаща, а не само на 100% реимбурсираните, както беше до момента. Имам уверенията на д-р Пламен Цеков, че са постигнати редица отстъпки от порядъка от 5 до 80% за различните лекарствени продукти. Има и такива лекарства, при които няма намаление на цената", каза Атанасова.

"За 5 от лекарствата за онкологични заболявания е застрашен достъпът на пациентите до тях. Голяма част от тях липсват на пазара. За някои от продуктите една е фирмата производител – тя е австрийска. Проблемът е на ниво европейски пазар. Тази фирма е уведомила и България, че се намаляват темповете на производство. Ние преди месец изпратихме информация до всички онкологии как да процедират. Те имат възможност да закупят неразрешени за вътрешна употреба лекарствени продукти в България. Това става бързо с едно разрешение от Изпълнителната агенция по лекарствата. Моля всички пациенти да са спокойни, защото ние правно и нормативно сме намерили изход от ситуацията и проблемът ще бъде решен и той се решава всеки ден. Всички директори на болници трябва да вземат мерки и не трябва да има недостиг на лекарствата, категорична е Атанасова.

За това, че различните лаборатории у нас показват различни резултати при изследванията на онкоболните, Атанасова каза, че има единен стандарт по клинична лаборатория и това е по наредба, която в момента действа. "Тя подлежи на преработване и има група, която ще подобри надявам се всички текстове от наредбата на стандартите. Действително има сигнали за различни получени резултати от различни лаборатории. Това се дължи на факта, че те работят с различни аналитични методи, правят изследвания по различен начин. Голяма част от тях не през целия ден разполагат с лекар специалист по клинична лаборатория, който да дава становище по получените изследвания. Смятам, че тези проблеми ще ги решим в рамките на тези два летни месеца и от септември мисля, че ще имаме нов стандарт за качество по клинична лаборатория", подчерта здравният министър.

На въпрос защо по принуда голяма част от онкоболните търсят лечение извън страната, Атанасова отговори че и тя си е задавала този въпрос. "Аз подписвам заповедите и договорите с пациентите, които заминават за чужбина. "Валентина Крушкина не беше подала документите си за лечение в чужбина в Министерството на здравеопазването. Защо, не знам. Дори обмисляхме да се свържем с нея и да я попитаме какво точно лечение е необходимо и защо държавата да не й помогне. Ако говорим за Истанбул и за киберножа, това се заплаща от фонда за лечение в чужбина. Не разполагаме с такава апаратура в момента у нас. Много са пациентите, които заминават за чужбина на лечение. Комисията заседава всяка седмица и критериите, по които се изпращат пациентите е наличие на апаратура, с която тук не разполагаме или методи на лечение, които в България не се използват, но са световно доказани", обясни Атанасова.

Тя отбеляза обаче, че лечението на онкологичните заболявания се извършва и в България и всички болни хора получават необходимата помощ. "Има апаратура, която е много високо технологична, с която не разполагаме и затова се налага да бъдат изпращани в чужбина. Бях учудена, че Валя Крушкина не е потърсила помощта на държавата, защото така е редно, така се прави. Ние по всякакъв начин сме оповестили на сайта на МЗ, ангажирани са много хора специалисти, които разглеждат документацията на хората, които се нуждаят от лечение в чужбина. Но има хора, които могат да намерят лечение и в България. Не бива да се подценява и апаратурата в България, имаме лечебни заведения, в които апаратурата е на световно ниво. Скоро ще разполагаме и с по-висока технологична апаратура и се надявам много хора да намерят помощ тук в България", заяви още Десислава Атанасова.

Редактор: Георги Иванов

Нарушенията в "Пирогов" са за 140 минимални заплати

Сигналът в СГП, след който е образувано досъдебното производство за "Пирогов", е постъпил на 18 юни. Той е бил адресиран до главния п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com