Атанасова: Търсим начин всеки да плаща здравни осигуровки

5524
Атанасова: Търсим начин всеки да плаща здравни осигуровки
Проблемът е сериозен, акцентира здравният министър

Усилено се търсят механизми, чрез които да накараме всеки български гражданин, без изключение, да плаща здравните си осигуровки. Това е много сериозен проблем, който заедно с лошия мениджмънт, стои в основата на огромните дългове на лечебните заведения в страната, каза пред бТВ здравният министър Десислава Атанасова.

Тя коментира и идеята за възпрепятстване на получаването на лични документи заради неизплатени здравни вноски.

"Така или иначе само МВР има правомощията да отнема лични документи или да поставя условия за издаването им. Със сигурност трябва да се реши казусът с масовото неплащане на здравноосигурителните задължения, така че очаквам предложения от страна на институциите и най-вече от НЗОК", каза Атанасова с уточнението, че по последни данни около 1 милион и 500 хиляди са българите, които не са здравно осигурени. Според нея те се делят на две основни групи.

В едната влизат хората, които живеят в чужбина, но не са декларирали, че плащат осигуровките си в друга държава, а другата група са тези, които нямат доверие в системата и просто не желаят да плащат.

"Ние обаче не можем просто да си избираме дали да плащаме тези задължения или не, защото сме в рамките на ЕС, където е установен солидарен тип социална система – плащат всички, а ползват тези, които имат нужда", коментира министърът и допълни, че задължаването на хората от малцинствата да плащат осигуровките е още "по-труден и сложен въпрос".

Според Десислава Атанасова клиничните пътеки като модел за функциониране на здравната система вече са компрометирани.

Затова управляващите предвиждат и са предприели стъпки те да бъдат заменени от Диагностично свързани групи.

"Пътеките отговарят на точно определен алгоритъм, в който понякога нарочно се правят опити да се вкара пациентът, дори да няма съответните оплаквания. При случая с новия метод на работа става въпрос само за финансов контрол над лечението, което е много по-добре", обясни тя. По думите й обаче въвеждането на новия модел ще отнеме между 5 и 7 години. Затова няма как реформата да се осъществи в рамките на оставащата до изборите една година. "Затова казах по-рано, че 3 години са пропуснати. Предстои да закупим софтуера за въвеждането на новия метод от Австралия, да се обучат хора, а това иска време", уточни Атанасова.

Министърът обяви, че е предложила допълнителни 5 милиона лева да бъдат отпуснати от държавния бюджет за чужди специалисти.

Лансираната от нея идея, одобрена от премиера и кабинета, е да не се налага децата да излизат от страната, за да се лекуват. По вътрешни разчети до края на годината ще бъдат необходими около 11 милиона на Фонда за лечение на деца в чужбина, след като лимитът на броя одобрени падна с решение на Министерски съвет. "Ако няма пари в министерството, ще трябва да дойдат от държавата", заяви Атанасова.

Борисов подписа оставката на зам.-министър Кирил Добрев

Премиерът Бойко Борисов е подписал оставката на заместник-министъра на здравеопазването доктор Кирил Добрев. Това съобщи ресорният мини...

Редактор: Ивайло Кючуков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com