Атракционно пътуване с парен локомотив за Деня на независимостта на България

5146
Атракционно пътуване с парен локомотив за Деня на независимостта на България
Снимка: БДЖ

Празнично атракционно пътуване с ретро подвижен състав, воден от парен локомотив, организира БДЖ повод 22-ри септември - Денят на независимостта на България. Маршрутът на специалното пътуване ще е София - Черепиш - София, а композицията ще се състои от шест вагона. Атракционният влак ще отпътува от Централна гара София в 09:10 ч. По време на престоя си при крайната спирка туристите могат да посетят Черепишкия манастир „Успение Богородично”, както и да разгледат музейната част в комплекса.

В обратното направление композицията с ретро локомотива №01.23 ще потегли от гара Черепиш в 14:15 ч. Цената на билета за този влак ще бъде 29,50 лева, съобщават от дружеството, като посочват, че тя е за пътуване в двете посоки с включени запазени места. Децата до 7-годишна възраст ще могат да се включат в атракцията безплатно, но без да ползват отделно седящо място. При закупуване на билети е необходим документ, удостоверяващ възрастта на малките пътуващи по линията с парния локомотив.

Румяна Бъчварова: МВР е един тежък парен локомотив

"Обмисля се идеята МВР да бъде разделена на четири агенции и създаване на единна полицейска агенция, която да направи по-ефективна рабо...

Националният железопътен превозвач припомни, че децата на възраст до 10 г. задължително трябва да пътуват с придружител. Продажбата за пътуване с атракционния влак вече стартира. Билети могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната. Парният локомотив от серия 01.23 е произведен в швейцарска локомотивна фабрика през 1935 г. и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. През 1979 г. този вид е определен за музеен и става един от експонатите от музейната колекция „Железопътно наследство”.

По повод 100-годишнината на ЖП тракция и депо София през 1988 г., №01.23 е възстановен като действащ музеен локомотив на БДЖ. На 20.09.1989 г. той обслужва влака „Ориент експрес” при преминаването му през България. През 2003 г. локомотивът е възстановен отново за движение и към настоящия момент се ползва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за участия във филмови продукции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com