БАБХ обясни защо умъртвяват прасетата в Николово с пожарникарска пяна

12698
БАБХ обясни защо умъртвяват прасетата в Николово с пожарникарска пяна
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Във връзка с публикации от днес, 22 юли, в социалните мрежи и медиите, свързани с огнищата на АЧС в страната и мерките, които се предприемат за ликвидирането им, БАБХ предоставя отговори на поставените въпроси, информират от пресцентъра на агенцията.

Ето и въпросите, на които отговориха от БАБХ:

Има случаи на пренасяне на заразено с африканска чума месо в багажници

Установили сме случаи на пренасяне на заразено с африканска чума месо в багажници. Това каза на брифинг в Министерски съвет изпълнителн...

Въпрос 1 – Каква е официалната позиция на БАБХ относно умъртвяването на заразените животни в свинекомплекс „Николово“?

Ако умъртвяването е с ток, защо в свинекомплекса се умъртвяват животни с пяна от пожарната (прилагам снимки)? Това ли е хуманното? Умъртвяването на свинете се извършва при спазване изискванията на Регламент 1099/2009 относно защита на животните по време на умъртвяване. Според Регламента евтаназията на животното трябва да бъде възможно най-бързо, за да не се удължава периода на страдание. Използва се висока концентрация на въглероден диоксид, която гарантира бързо и ефективно умъртвяване на животните, под формата на сух лед. За свине се използва минимална концентрация от 80% въглероден диоксид. Предвид факта, че въглеродният диоксид е газ, който изисква уплътнени помещения за да се предотврати неговото изтичане, а това не може да се осигури в наличните помещения, и с цел предпазване на хората, участващи в процеса, сухият лед се покрива с пяна, която да го задържи в непосредствен контакт със свинете. Пяната задържа 99% от въглеродния диоксид от изпаряването на сухия лед и покрива животните. Обширни изследвания на метода за умъртвяване с използване на пяна с азотен газ при прасенца е започнал на 1 януари 2013 г. в Изследователския център по свинете в университета Wageningen, Холандия. Това изследване доказва, че животните са в безсъзнание за кратко време и умират поради липсата на кислород. И животните не трябва да страдат от стрес или болка от метода. Проучване с домашни птици вече показа, че това е постижимо. Работата с пяна подпомага и процеса на дезинфекция, тъй като съдържа повърхностно активни вещества.

Въпрос 2 – Защо не се използват наличните инсинератори и къде са те? Защо само се подписват анекси за още пари с фирмите?

Използването на инсинератори ще удължи времетраенето на процеса по обезвреждане на заразените трупове и биологичните маси. В случай на Африканска чума по свинете, най-удачния метод се явява загробването.

Въпрос 3 –Къде ще се загробват умъртвените животни? Защо не се изгарят в екарисаж? С какви превозни средства ще се извозват и не трябва ли те да са херметично затворени?

Умъртвяват заразените прасета в с. Николаево с пожарникарска пяна

Процесът по умъртвяването на 17 000 животни от свинекомплекса в русенското село Николово е в пълна сила, след като ...

Транспортирането на заразени трупове и материали би създало риск за разпространение на заразата. По тази причина се прилага метода на загробване като метод за обезвреждане. Мястото на загорбване е строго определено с компетентните органи, като това не представлява риск за допълнителна контаминация на околната среда.

Въпрос 4 – Извършена ли е проверка на изнесеното в търговската мрежа от свинекомплекса месо и за какъв период назад?

Приложени са изискванията на Наредба № 102 за мерките за профилактика, ограничаване и ликвидиране на болестта АЧС, в случай, на официално потвърждение на болестта, с цел превенция от вероятното разпространение на вируса. Извършва се проследяване и преработване под официален надзор на добитото месо от прасета, заклани през периода на вероятното влизане на болестта в свиневъдния обект. В изпълнение на изискването на Наредба 102 БАБХ извърши проверка на свинекомплекса за насочените през последните дни прасета за клане. Всяко насочване на пратка свине за клане е съпроводено с протокол от лабораторно изпитване от живите животни с отрицателен за АЧС резултат.

Въпрос 5 – Проверяват ли се фуражите, внос от други страни?

Фуражните заводи в страната са под официален контрол на БАБХ. Вземат се проби за гарантиране безопасността на фуражите и здравния статус на животните. Съгласно законодателството се извършва документална проверка на всеки един компонент, който влиза в състава на фуражите.

Въвеждат 20-километрови карантинни зони и масов отстрел на диви свине

Създават се 20-километрови карантинни зони около огнищата, 20-километрови карантинни зони около свинекомплексите в страната, и 20-килом...

Въпрос 6 – За какъв период ще се унищожат всичките 17 000 прасета от свинефермата и няма ли по-бърз, хуманен и ефективен метод?

Мерките за ликвидиране на огнището (умъртвяване на животните, загробване, почистване и дезинфекция) се изпълняват максимално бързо и без забавяне.

Въпрос 7 – Каква е европейската практика в такива случаи и използвана ли е пяна за масово умъртвяване на животни в друга държава членка на ЕС?

Всяка страна членка използва методи за умъртвяване на животни в зависимост от ресурсите си и националната ситуация, но съобразно изискванията на ЕС законодателството и всички методи, които са одобрени и международно признати като стандарти на Световна организация по здравеопазване на животните, какъвто е и случая в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com