БАБХ обяви колко негодни храни е конфискувала

2784
БАБХ обяви колко негодни храни е конфискувала
Снимка: Getty Images/Guliver

За последната година бяха тонове негодна храна. Според д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните е трудно да се изчисли колко от негодното месо от последната акция в Плевен е попаднало в търговската мрежа, защото няма никакви етикети и информация за него. Той увери, че храната на българския пазар е безопасна.

По данни на БАБХ за 2019 г. са конфискувани и бракувани: 216 хил. кг храни, от които почти 650 са в литри. 424 бр. от тях с животински и неживотински произход и 5 млн. броя яйца.

От БАБХ уверяват, че негодното месо от Плевен не е достигнало до потребителите

"Акцията беше по сигнал, който бе получен на 6 февруари. Незабавно потърсих съдействие на Областната дирекция на полицията в Плевен и в...

В страната са извършени 173 078 проверки и са затворени 68 обекта. 

Кои са най-ударните акции през изминалата година?

Април 2019 г. – 64 т храни с неясен произход бяха иззети от НАП и Агенцията по храните от складове на фирма, действала на територията на почти цялата страна – София, Видин, Русе, Добрич, Варна, Бургас, Ямбол, Хасково, Пловдив, Благоевград.

29 август 2019 г. – арестувани 7 души в БАБХ в Бургас, разследвана е ОПГ, занимавала се със събиране на такса спокойствие. Сред задържаните беше и директорът на областната дирекция на д-р Георги Митев, един началник на отдел, инспектори специалисти от Областната дирекция.

4 декември 2020 г. – хранителни продукти и суровини без документи за произход бяха установени в различни обекти на дистрибутори на фирма за производство на млечни продукти, занимавала се с вноса и износа им за ЕС и за трети страни. Проверени бяха редица складове в цялата страна.

БАБХ регистрира първо огнище на инфлуенца по птиците в България

Днес Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира първо огнище през 2020 година на инфлуенца по птиците в България. ...

18 февруари 2020 г. – над 6 т месо иззе полицията в Плевен. В един от складовете са установени 63 л течност, наподобяваща ракия. В останалите складове са намерени близо 50 т месо - свинско, пилешко, агнешко, част от него с изтекъл срок на годност, а друга без маркировка и етикети.

19 февруари 2020 г. – затвори предприятие за птиче месо в Луковит, за унищожаване бяха насочени 82 т птичи продукти – те бяха с изтичащ срок на годност, а за обработката на месо е нямало регистрация по закон.

Кирил Вътев от Асоциация на месопреработвателите застана зад идеята, че БАБХ има прекалено много контролни функции и не успява да хване всички нарушители навреме, затова е необходимо да се създаде Закон за браншовите организации. 

Ако има такива, които да следят за качеството, няма да има и такса спокойствие, смята той.

„Браншовите организации извършват този контрол, защото те пазят доброто име на производителя, доброто име на марката. На България й липсва закон за браншовите организациите, според който членството трябва да е задължително и тя да е една и да извършва контрола, не е възможна такса спокойствие в такъв случай, защото контролът се извършва между конкуренти“, обясни Вътев.

Задържаха зеленчуци от Турция с пестициди

От началото на годината Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) задържа 27 118 кг пипер и нар с пестициди, внос от Турция. Т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com