Бабикян за действията на протестиращите: Това не беше протест, а опит да усетим празника

7102
Бабикян за действията на протестиращите: Това не беше протест, а опит да усетим празника
Снимка: БГНЕС

Протестът приключи и ние приканихме хората да дойдат до сградата на истинското Народно събрание, на което е написано "Съединението прави силата", а не да стоят до Партийния дом. Поканихме ги да дойдат тук, до храм - паментика Александър Невски, паментика на незнайния войн, да почетем празника и ние. "Оказа се, че това е проблем", коментира Арман Бабикян от Отровното трио ситуацията в края на протеста "Велико народно събрание 3".

Вчера отново се стигна до сблъсъци между протестиращи и полиция в края на протеста. Според МВР - той е бил нерегламентиран.

ВИДЕО: Началникът на СДВР обясни защо МВР пак действа силово срещу протеста, искащ оставките на Борисов и Гешев

"Протестите, първо са с разрешителен режим само според този господин. Те са с уведомителен. Не виждам причина да бъде възпрепядствано преминаването по тази улица. Ето, докато си говорим с вас, виждате - коли се движат, минават хора. Изглежда, това днес сутринта е разрешено, снощи - не. По някаква причудлива причина, защото ние заповед на кмета на града не видяхме, по която да се разбира, че само тук е забранено да се минава, незнайно защо в София. Защото пак повтарям -  това не беше протест. Това беше някакъв усмихнат опит и ние да усетим, че има празник, а не просто протест, за да посетим тези места.", каза още той пред btv.

"Обект на националната сигурност в главата на днешните управляващи, защото съм убеден, че главата на този комисар не управлява, а управлява Бойко Борисов, ако малко разбираха накъде върви света, трябваше да обявят обект на националната сигурност - сградата на БАН", категоричен беше Бабикян. "Ако тези хора разберат, че националната ни стратегическа сигурност се намира там, където е знанието, а не там, където има празна сграда, но със свещен надпис за всички ни, може би ще разберат, накъде върви света. Те живеят в 19 в.", обясни той.

Самата сграда на БАН пострада при снощните сблъсъци - по нея бяха хвърляни яйца, включително и бомбичка.

Трето Велико народно въстание: Сблъсъци с полицията край Народното събрание (ОБНОВЕНА)

Протестите: Ден 75 - Отново яйца и домати по Народното събрание (ОБНОВЕНА)

Протестиращи се събраха за 75-ия си антиправителствен протест в триъгълника на властта – между Министерски съвет, Президентството...

Как протестиращите се пазят от провокация, защото обясненията за снощните сблъсъци отново посочиха агитки в центъра на екшъна? "Ние се надяваме да ни пазят тези, на които плащаме данъци, т.е. аз очаквам от този старши комисар да ни пази нас, да пази толкова много хора, защото бяха изсипани огромно количество сили на реда. Нормалното беше да бъдем пазени ние. Това им е работата, затова им плащаме. Те пазеха някаква празна сграда, защото на някой му е хрумнало, и то незаконно, да не ни пропуска по тази улица, за да посетим тези свети места за всеки българин на този светъл ден. Вече не могат да се прануват и празници в България, изглежда", коментира Бабикян.

План за България на "Отровното трио"

След като бъде избрано едно ново, нормално Народно събрание, там ще бъдат подготвени грамотни, а не като сегашните предложения за промени, които да извадят Прокуратурата от съдебната система. Дали ще бъде в изпълнителната власт или ще бъде равноотдалечен орган, но наистина подконтролен, това е въпрос на решение на легитимни, имащи доверието на гражданите, народни представители. Такива в момента нямаме. И да, това е една от точките, свързани с хоризонт - спиране на кражбите, каза Бабикян.

Вторият ни хоризонт е промяна в борбата за справедливост и превръщането ни обратно в правова държава за възстановяване на върховенството на закона. Нещата са свързани - едното без другото няма как да се случи, каза той.

Третият ни хоризонт е инвестиция в бъдещето на поколенията, който свързан не толкова с целуване и милване на деца, както са свикнали да си правят снимки управляващите, както с високотехнологично и ефективно здравеопазване, нова инфраструктура за културната среда, качественото образование, високата цифровизация. Не на последно място електронното правителство, обясни Бабикян.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com