Банов обсъди мерките за културата с представители на сектора

1626
Банов обсъди мерките за културата с представители на сектора
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов проведе видеоконферентна среща с представители на български частни културни организации. В продължение на два часа те обсъждъхъ предложените от различните страни спешни мерки в подкрепа на културния и творчески сектор в България.

В разговора участваха изтъкнати творци и артисти в сферата на визуалните и изпълнителските изкуства, независими артисти, представители на свободните пространства за музика и култура, на частните театри, както и членове на Българска фестивална асоциация, на Асоциацията на българските киносалони, на Сдружение „Сцена Музика“, на фондация „ЕДНО за Култура и Изкуства“, на Българска музикална асоциация, както и експерти от Министерството на културата и екип на Офис „Култура” към Бюро „Творческа Европа” – България.

Предложението, депозирано на 25 март в деловодството на Министерството на културата, за създаването на два фонда – Фонд за структурно финансиране и Солидарен социален фонд за артисти на свободна практика, беше подкрепено от всички участници в срещата. Те изразиха позиция, че средствата за създаването на тези фондове не трябва да бъдат осигурени чрез преструктуриране на съществуващите средства към бюджета на Министерството на културата, а е необходимо да се потърсят други източници на подпомагане.

В същото време министър Банов запозна участниците в срещата с възможностите на Министерството на културата за подкрепа на сектора. Ще бъдат преструктурирани съществуващите конкурсни сесии и техните приоритети, с цел обхващане на целия неправителствен сектор. Сред конкретните промени, които е допустимо да се направят, бяха посочени увеличаването на срока на администриране на проектите, с цел създаване на устойчива заетост.

Национална електронна библиотека на учителите ще подпомага дистанционното обучение

Национална електронна библиотека на учителите създаде Министерството на образованието и науката, съобщиха от ведомството. Хранилището н...

Двете страни си дадоха срок за обмяна на допълнителна информация и документация относно спецификите на мерките и секторите, които те обхващат, за да бъдат прегледани и анализирани до следващата среща, насрочена за 31 март.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 март

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Земетресение в Девин
Земетресение в Девин

Земетресение разлюля Девин малко след 8:30 часа тази сутрин. Трусът е бил с магнитуд 3.9 по скалата на Рихтер. ОЩЕ: Земетресение от 5,7 разлюля...