Баща на две деца остана без работа и дом, след като разбра, че е ХИВ позитивен

21751
Баща на две деца остана без работа и дом, след като разбра, че е ХИВ позитивен
Снимка: Actualno.com/trafficnews.bg

Асеновградчанин остана без дом и работа, след като разбра, че е ХИВ позитивен. 33-годишният Радослав Даракчиев живее в София до преди известно време с вече бившата си жена и дъщеричката си, която сега е на 3 г. Любимата му забременява за втори път и почти веднага след раждането изчезва. От болницата се обаждат на Радослав и му казват да отиде колкото може по-бързо. Той предположил, че го търсят спешно, тъй като предварително го били предупредили, че детето е родено в 8-мия месец и може да не оцелее.

Когато пристига в лечебното заведение лекарите му обяснили, че майката на бебето е избягала и го е изоставила, а той и децата трябва незабавно да си направят изследвания. Оказва се, че цялото семейство са ХИВ позитивни. Радослав не е търсил жена си, не я срещал и случайно, а и не желае да я вижда. След като разбира диагнозата той споделил болката си с колеги, които считал за приятели. Те обаче казали на шефовете и асеновградчанинът останал без работа. Не е сигнализирал за дискриминационно отношение и не търсил правата си до момента пред държавни служби. Опитва се да събере средства, просейки в Пловдив и Асеновград. След публикации в медиите, майка му, която досега му помагала понякога с отглеждането на децата, го изгонила от вкъщи.

Младежкият общински съвет в Стара Загора с инициатива за Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

Вечер, посветена на борбата със ХИВ/СПИН, ще проведе в Младежкия дом тази вечер от 19:00 часа Младежкият общински съвет (МОС). Ще има в...

В момента момиченцето и момченцето са в болница в София, където ще останат до следващата сряда. Това е по изискване за извършване на терапията, както за Радослав, така и за децата му - месечно трябва да имат няколкодневен болничен престой за процедури. Разходите по терапията и за лекарствата се поемат изцяло от държавата. 33-годишният мъж е твърдо решен да започне да крие новината за заболяването си, "така както правят всички - крият се като мишки", за да може да си намери работа и да изпълнява нормално родителските си задължения. Казва, че околните могат да бъдат предпазени от заразяване чрез поддържане на лична хигиена и ползване на отделни прибори, от страна на заразения.

"Аз не се чувствам различен, а съм като останалите", каза за Actualno.com асеновградчанинът и подчерта, че не търси материална подкрепа. "Просто искам хората да разберат, че подобно нещо не трябва да бъде скрито. Не е редно да се отнасят с нас по такъв начин. В България има стотици с ХИВ, които работят без проблем. Но кажат ли истината, отношението към тях се променя. Навсякъде в Европа болните се приемат и им се помага, само у нас нещата не стоят така", заяви Радослав. В заключение той посочи категорично, че бившата му жена не е приемала наркотици, а просто е изневерила и впоследствие се е стигнало до настоящата ситуация.

Днес Радослав заминава за София, където ще остане на квартира и тепърва ще си търси работа. Асеновградчанинът е сигурен, че ще се справи с трудната ситуация, защото вярва, че няма невъзможни и недостижими неща, а напротив - хората, които не успяват или не искат или твърдят, че не могат, без да са опитали. И обясни, че лекарите дават надежда за нормален живот чрез непрекъснатата поддържаща терапия и за него, и за децата му. Радослав благодари на благодетелите, които са се активирали и са изявили желание да му помогнат, но решен да се справя сам, на този етап отказва да предостави телефонен номер или адрес, на който може да бъде открит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com