Бедствено положение в Габровска област, Централна България се възстановява след бурята

13917
Бедствено положение в Габровска област, Централна България се възстановява след бурята

Бедствено е положението в община Трявна, съобщи кметът Драгомир Николов. Той уточни, че бедственото положение е обявено снощи в 23.00 часа. Без ток е половината град, както и в почти всички населените места в общината. Денят е неучебен. Няма пострадали хора от бурята. Дървета са паднали и върху контактната мрежа на железниците. Има много отнесени покриви, засегнати са детските градини, училищата, детските площадки, предаде Фокус.

„Работим с 10 екипа на поне десет обекта. Освобождаваме общинската пътна мрежа от паднали дървета. Работим в района на детска градина „Светлина”, в центъра на града, в района на санаториума”, каза кметът.

„Работим усилено с групи, съставени от служители на общината, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и местни фирми. Чест им прави, още снощи се отзоваха. Има пълен синхрон”, обясни Николов.

В момента вятърът е утихнал, дъждът също е спрял. Продължава разчистването на последствията от бурята.

Днешният 15 март е обявен за неучебен и неприсъствен за всички училища и на територията на община Дряново, съобщиха от пресцентъра на общината. Община Дряново е в бедствено положение, считано от 22.30 часа снощи и по силата на заповед на кмета на общината д-р Иван Николов. Кметът свика и Кризисния щаб, и още вчера информира областния управител на Габрово за тежката ситуация в община Дряново, и за мерките които са предприети от него.

Ураганен вятър снощи нанесе множество и тежки материални щети в Дряново и населените места в общината, поради което бедственото положение все още не е отменено. Човешки жертви или пострадали хора няма. Всички населени места бяха оставени без ток, поради повреда на подстнацията в Дряново (скъсани проводници и паднал покрив от източната страна на сградата). По-късно, около 1.00 часа след полунощ, електрозахранването в града беше възстановено, но към момент кметствата все още са без ток. Специализирани екипи правят всичко възможно максимално бързо да възстановят електрозахранването във всички населени места на територията на общината. Мобилни екипи през цялата нощ на 14-ти срещу 15 март, а и към този момент оценяват обстановката в града.

В Смолянско свлачища блокираха пътища след поройния дъжд

Множество сигнали за паднали камъни и дървета са получени тази нощ заради бурята в Смолян. Почти през цялата нощ над района валя силен ...

В област Габрово бедствено положение е обявено в общините Трявна, Дряново и Габрово.

Подобно на ситуацията в Габрово и в Дряново има десетки домове с изпочупени прозорци, изкоренени дървета, потрошени автомобили и съдове за смет, отнесени или повредени покривни конструкции и пр.

Вследствие на бурята са възникнали и пожари, а подадените в резултат на това сигнали са 10 на брой (един по-голям пожар и други за пламнали комини).

С най-големи щети, от констатираното до момента, е СОУ „М. Ракович”, чийто 65 % от покрива е бил отнесен от ураганния вятър. Поразена е и сградата на Общинска администрация (счупени прозорци, отломки от мазилката). В Гостилица е повреден покрива на читалището и на общежитието, в Руня също има отнесени от вятъра покриви, а повелено дърво е затиснало къща в Зая. Съборена е клетката на един от големите мобилни оператори в Ганчовец.

Своевременна помощ Община Дряново оказа на бедстващи в пътнически влак, в района на Дряновския манастир. Шестима пътници бяха изведени от спрелия влак и с транспорт осигурен от общината закарани до домовете им в Габрово.

Откриха крепост на един от хълмовете в Търново

Неизползвана крепост, строена по времето на Руско-турската освободителна война, беше открита на един от хълмовете в Търново. Така нар...

Предвид на създалата се изключително тежка ситуация и изцяло преустановено подаване на електричеството пет мобилни екипи на РПУ-Дряново патрулираха през цялата нощ, за да предотвратят евентуални мародерства.

И към този момент служители на Община Дряново оглеждат и описват пораженията, които ураганната буря нанесе в града и кметствата.

От 09.00 часа тази сутрин в област Габрово няма пътища от републиканската пътна мрежа, които са непроходими. Това каза Мариян Костадинов – областен управител на Габровска област. „През нощта са отворени всички пътища от републиканската пътна мрежа, последният отворен път е Трявна - Вонеща вода”, каза Костадинов.

От снощи към 17.00 часа до момента всички екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението”, Областно пътно управление, ЕСО не са спрели да работят по отстраняване на аварии от тяхното естество и почиствана на пътища. „Общо в област Габрово има пострадали около 7 души. Единият случай - млада жена на 34 години, е с фатален край. Пострадалите от община Габрово са 5 души и един пострадал има в община Трявна”, каза Костадинов.

Кризисни щабове работят в общините Трявна, Дряново и Габрово. „Областният съвет служи за информация и координация, ако някоя от общините или различните поделения имат нужда от логистика или подпомагане да осъществят такава подкрепа”, каза още Костадинов.

Отклонява се транзитният автомобилен трафик извън Велико Търново

Транзитното движение по главния път І-4 София - Велико Търново – Варна ще бъде пренасочено от днес през квартал „Чолаковци&...

Няма данни за бедстващи и пострадали хора след силния вятър вчера на територията на област Велико Търново. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР-Велико Търново. На територията на цялата област има нанесени материални щети по обществени и жилищни сгради, нападали дървета и билбордове. Изпочупени са стъкла на прозорци, цигли на покриви и други. През изминалото денонощие за различни периоди от време бе прекъсвано електрозахранването в различни населени места в областта. По последна информация към момента няма данни за населени места без електрозахранване.

В Община Велико Търново са обработени всички постъпили сигнали за паднали дървета по пътищата. Няма непроходими пътища и села без достъп.

Сформират се комисии за оценка на причинените от природните бедствия щети в община Велико Търново, за да се депозират в Националната комисия за защита на населението от бедствия и аварии, за да се възстановят средствата за ликвидиране на щетите.

Спешно заседание на Общинската комисия за защита на населението при бедствия и аварии се проведе във Велико Търново. В работата на комисията, свикана от кмета на община Велико Търново Даниел Панов, присъства областният управител Пенчо Пенчев, както и представители на: „Енерго про”, ВиК „Йовковци”,,Районно управление „Полиция” - Велико Търново, „Пожарна безопасност и защита на населението”, „Паркинги и гаражи”, „Титан”, „Пътни строежи”, директорите на дирекции „Образование” и „Социални дейности”. В началото на заседанието кметът на Община Велико Търново постави като приоритет дейностите по възстановяването на електрическото захранването. Представители на „Енерго про” заявиха, че се работи са по всички направления, в които има проблеми с електрозахранването. Има счупени стълбове в района на Пущево, Балван, Ново село, Ветринци. Стълбовете ще бъдат подменени и ще се предприемат мерки за възстановяване на мрежите за високо и ниско напрежение до края на деня, въпреки пресечените и трудно достъпни за техниката местности. Проблемите са предизвикани от паднали клони и изкоренени дървета. Възстановено е електрозахранването на Дебелец и Килифарево. Екипи и извън територията на общината подпомагат работата на аварийните екипи. Първо се възстановяват далекопроводите, след това ще бъде захранването на населените места. Работата в проблемните участъци ще се работи без прекъсване и в събота и неделя.

На територията на град Велико Търново сериозен е проблемът със сградата на супера на ул.”Ниш”. Сградата е частна собственост и ще бъдат издирени собствениците за да поемат своята част от разходите при реализиране на дейностите по обезопасяване на сградата. Работи се по ликвидиране на последиците от разпокриване на ламаринения покрив на сградата.

Нов фото гаф: Велико Търново стана турски град

Многотиражният турски вестник "Хюриет" в днешния си брой публикува класация на икономическия напредък на 10 турски града през 2012 г...

Работниците по почистването ще работят с удължено работно време. В действие е влязла и машината за метене.

Няма населени места на територията на общината без водоподаване.

Учебният процес се осъществява във всички училища, въпреки нанесените частични щети върху покривни конструкции и повредени стълбове на електрическата мрежа. Всички сгради са застраховани и ще получат средства за възстановяване на щетите.

В трите социални институции в село Балван има щети. Дневният център за деца с увреждания има щети върху покрива.

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов възложи на представителите на всички институции в 17,00 ч. да представят доклади за извършената работа и за проблемите, по които продължава да се работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com