Бензинът у нас за първи път по-евтин през лятото

3249
Бензинът у нас за първи път по-евтин през лятото
Снимка: Getty Images / Guliver

За първи път това лято бензинът у нас поевтиня. От средата на юни до момента масовият А95 е изгубил 19 стотинки от стойността си и в момента средната му цена е около 2,10 лв. за литър, показва справка във fuelo.net. За сравнение през август миналата година горивото е било около 2,60 лв. за литър.

„Цената на горивата у нас ще се движи в унисон със стойността на петрола на световните пазари. Тя зависи също и от курса на долара", обясни шефът на Балканската и Черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев, предаде "Новинар".

ДАМТН: 6% от бензина и 7% от дизела са некачествени

За периода 01.01.2015 г. – 08.09.2015 г. са проверени общо 519 бр. обекта, разпространяващи течни горива, съобщават от ДАМТН. П...

По думите му индикациите показват, че суровината ще остане на нива около 50 долара за барел. Той уточни, че в момента има излишък на доставките на нефт спрямо търсенето на пазарите. По думите му влияние върху стойностите оказват и увеличените добиви от ОПЕК.

„В същото време в Америка в последните години драстично се увеличи добивът заради шистовия газ. Ниските цени на суровината са се отразили негативно върху компаниите, тъй като разходите им за добиви са по-големи отколкото са печалбите им", обясни експертът. Той допълни, че тези компании са имали и кредити и заради това се очакват фалити. Това е и причината за прогнозите му, че в следващите 1-2 години добивите на нефт оттам ще паднат.

Кънев изтъкна и факта, че у нас цените на горивата преди данъци и акцизи остават доста високи на фона на стойностите в Европа. Той обаче беше категоричен, че цените в страната ще следват тези на нефта.

„Въпреки това не може да се каже точно до каква степен, тъй като пазарът се саморегулира и е основан на конкуренция", каза още експертът.

Хванаха фалшив бензин в голяма верига бензиностанции

Беше установено отклонение от качеството на най-скъпия бензин - А100. Някои от уредите даже не можаха изобщо да го отчетат като гориво,...

В момента по бензиностанциите у нас най-скъп е бензинът А98, който върви средно по 2,33 лв. за литър. Дизелът струва 2,11 лв., а премиумът - 2,34 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com