Без глоби в началото заради новите правила за личните данни

6800
Без глоби в началото заради новите правила за личните данни
Снимка: iStock

Първоначално няма да има санкции заради новия регламент по защита на личните данни. "Глобите, които достигат до 20 млн. евро, целят да създадат превантивна среда, а не да създадат затруднения на бизнеса или да го фалират. Максималната глоба е предвидена, но не е казано, че при всяко нарушение трябва да бъде налаган точно този размер. Санкциите ще се прилагат, след като се установи, че не може с други механизми да се отстрани определено нарушение или когато то е станало вече съществено." Това заяви пред БНР председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Той е на посещение в Брюксел, където е бил избран за заместник-председател на Европейския комитет за защита на личните данни. Негова основна задача ще бъде да следи за спазването на новите правила. Новият орган ще се занимае и с жалбата срещу социалните мрежи "Facebook", "Instagram" и "Twitter" за това, че принуждават своите потребители да се съгласят с новите правила, което, според Караджов, е незаконно. За това обаче компаниите първо щели да бъдат предупредени и едва тогава глобени.

Европейска защита на лични данни - без да ви искат копие на лична карта

Независимо дали в България ще има нов Закон за защита на личните данни, който да внедри Регламента на ЕС за защита на личните данни (GD...

Караджов не отговори конкретно на въпроса дали до края на общественото обсъждане на измененията в закона за лични данни, които бяха внесени от управляващите с цел синхронизиране с регламента, комисията ще предложи по-ниски глоби. Той заяви, че във връзка със санкцииите има голямо неразбиране.

По думите на Караджов, с новите правила на потребителите се дава право да имат по-голям избор. Той предупреди, че когато се иска съгласие за ползване на лични данни, компаниите не могат да заплашват, че ще спрат достъп до определи услуги или сайтове.

"Той ще може сам да определи какво иска и какво не иска да ползва, и какви негови лични данни да се обработват за целите на услугите, които той иска да ползва в т.нар. интернет общество", каза още Караджов.

По думите му, когато потребителите безплатен интернет ежедневник, и му се поискат лични данни, той не е длъжен да ги предостави или да се съгласи с условията на т.нар. бисквитки, които му казват: "Този сайт използва "бисквитки" – съгласете се". Новото на регламента казва: Фирмите, които изискват лични данни, тогава, когато тези лични данни не са изключително условие за предоставяне на услугата, да не възпрепятстват използването на услугата от гражданите на Европейския съюз", заяви още председателят на комисията.

Facebook е отстранил 200 приложения, ползващи лични данни на потребители

Facebook проучва колко точно приложения, които са свързани със социалната мрежа, са използвали лични данни на потребители на мрежата. Д...

Караджов уточни, че изрично условие би било например, ако сайтът предвижда закупуване на стоки и услуги с кредитна карта - тогава трябва да се предостави информация.

В разговора се включи и Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България, който определи регламента като "бюрокрация и пререгулиране и създаване на допълнителни тежести за бизнеса". Той се оплака от липсата на подкрепа от страна на държавата във връзка с регламента, който е приет през 2016 година, но влизането му в сила е било отложено с две години. Караджов се ангажира, че предложенията на бизнеса за промени в националното законодателство ще бъдат разгледани и обсъдени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com