Без сблъсъци снощи, но с петиция в защита на бития Евгени Марчев

5137
Без сблъсъци снощи, но с петиция в защита на бития Евгени Марчев
Снимка: принтскрийн

Малко след 23 часа приключи четвъртата вечер на протести - без сблъсъци, но с ново искане. Петиция в защита на правата на бития и арестуван Евгени Марчев набира сила.

Хиляди отново скандираха "Мафия" и "Оставка" основно пред Министерския съвет. Протестът се пренесе там, след като на 10 юли вечерта беше бит от полицията един от протестиращите Евгени Марчев, който в момента е в Пирогов.

Бой на протеста - полицията придърпва протестиращи зад колоните пред Министерски съвет (ВИДЕО)

Към оставката на правителството и на главния прокурор се добави и искането за Велико Народно събрание, изказано от адвокат Николай Хаджигенов.

След като протестиращите се бяха събрали пред Министерски съвет, те тръгнаха по бул. „Княз Ал. Дондуков“, след което по ул. „Г. С. Раковски“ и бул. „Цар Освободител“, за да стигнат пред парламента. Сградата на Народното събрание беше обградена от плътен полицейски кордон. Там протестиращите изпяха химна на България и се отправиха към Орлов мост с викове „оставка“. Те продължиха по бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“, ул. „Граф Игнатиев“ и с освирквания стигнаха пред Съдебната палата. Демонстрацията приключи малко след 23 ч. пред Министерския съвет. По данни на МВР, не е имало сериозни нарушения на обществения ред.

Петиция в защита на правата на Евгени Марчев набира сила в интернет. Тя е озаглавена: "Уволнение и съд за полицаите, които зверски пребиха Евгени Марчев" и вече е набрала над 10 800 подписа в подкрепа. В него организаторите от Сдружение “Път на младите” и граждани се обръщат към вътрешният министър Младен Маринов с искане да бъдат спазени гражданските права на задържания младеж и да бъдат поети гаранции за това, че няма да има повече бити протестиращи.

Ето какво пишат те:

"На 10-ти юли 2020-та година, Евгени Марчев, студент втори курс, упражни своето право като български гражданин да протестира срещу системата на управление в България. За това той беше зверски пребит от група полицаи, които го завлякоха под колоните на Министерски съвет. Актът на полицията беше заснет от множество телефони на граждани на протеста.

Евгени се намира намира в неврохирургията на "Пирогов" с тежко комоцио, множество кръвонасядания, охлузвания и след три припадъка, но е жив. Въпреки това, той е държан под арест от полицаи, които са отнели телефона му и не допускат контакт с него.

Четвърта поредна вечер на протести в центъра на София (СНИМКИ)

Граждани се събраха на четвърти пореден антиправителствен протест в центъра на София, предаде БГНЕС. Демонстрацията се провежда пред п...

Уважаеми г-н Маринов,

Министър на вътрешните работи на Република България

Христо Иванов: Пускаме сигнал за възпрепятстване на законен протест, това бе план за създаване на етническо напрежение

Пускаме сигнал до прокуратурата за възпрепятстване на законен протест. Това заяви пред БТВ съпредседателят на „Демократична Бълга...

С тази петиция ние настояваме незабавно:

- да бъде върнат телефона на Евгени Марчев и да бъде премахната полицията, която го изолира;

- да бъдат идентифицирани полицаите отговорни за този зверски побой и те да бъдат уволнени, арестувани и съдени;

- да поднесете извинение на Евгени Марчев и неговото семейство за този позорен акт на Вашите подчинени; и

Двама пострадали полицаи при снощните протести в София

Няма допуснати груби нарушения на обществения ред по време на протеста в събота, съобщават от МВР. Съобщава се за няколко леки инцидент...

- да гарантирате, че всички протестиращи, дори да бъдат арестувани никога няма да бъдат бити и унижавани по този начин, а Вашите служители ще се отнасят към тях с уважение и достойнство.

Копие от текста на тази петиция беше изпратен на електронния адрес на МВР: priemna@mvr.bg от "Път на младите". Очакваме моментална реакция от Ваша страна.

Хиляди се събраха на протеста в центъра на София

Няколко хиляди души се събраха на антиправителствен протест в центъра на София, предаде БГНЕС. Протестиращите тръгнаха към сградата на ...

Сдружение “Път на младите” и други независими български граждани потресени от този акт."

В същото време във Facebook председателят на парламента Цвета Караянчева написа:

"Гледах кадри от събота на мъже и жени в униформа, които сваляха каските и щитовете си, за да демонстрират ясно, че не са заплаха за протестиращите граждани. Че са на площадите и по улиците, за да бранят и конституционното право на гражданите да се събират на протест. Че не бива да ги приемаме като море от униформи, а като отделни човеци, които заслужават нашето уважение. Дали този полицай има малко дете и затова знае как да развесели малкия участник? Дали не съжалява, че в момента не е у дома със своето си детенце? Чудна е тази снимка. Колко различни истории могат да се разкажат по нея"

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com