Без върба и цветя на Цветница по църквите, няма да ходим до Божи гроб за благодатен огън

10084
Без върба и цветя на Цветница по църквите, няма да ходим до Божи гроб за благодатен огън
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Българската патриаршия и църквата няма да раздават върба и цветя на Цветница - заради коронавируса. Това каза на специален брифинг митрополит Гавриил Ловчански. Той добави, че можело на празника Света Троица да се раздадат цветя и уточни, че няма спомен досега такива мерки да са вземани.

Църквата препоръчва и полетът до Тел Авив за благодатния огън и обратно да не се осъществи, а предвидените средства да отидат за борба с COVID-19. Ще вземем от огъня по места, където е запазен, каза свещеникът.

Службите за Великден ще започнат навън, каза още Гавриил. Според него, след като минела първата служба, нямало проблем и "в храмовете идвали по-малко хора". При струпване на хора "по принцип" заразата се предава по-лесно, уточни митрополитът. Според него, сега в църквите идвали само най-вярващите, т.е. по-малко хора.

Митрополит Гавриил изрази благодарност от страна на Синода към премиера Бойко Борисов и как се старае да се бори хем с епидемията, хем да спазва традициите на православна християнска България. "Не искаме да поставяме нашият министър-председател и правителството под укори", добави Гавриил.

Митрополитът каза и, че се спазват досегашните мерки - чистене на иконите, напояване с дезинфектант на постелките пред храмовете, спазване на дистанция и носене на маски.

Свещениците ще дават причастие само на християните, които познават лично (ВИДЕО)

Всички храмове в страната остават отворени и в тях ще се извършват богослужения, а начинът на преподаване на светото причастие остава н...

"Ако питате мен, не вярвам, че в храма може да се предаде зараза", каза Гавриил, но добави, че "неговата вяра е едно" и ще прави каквото трябва. Той изрази вяра, че България ще е една от първите страни, от която COVID-19 ще си отиде.

Гавриил даде и друг пример как Бог пази - починал е от коронавирус сръбският епископ Милутин (бел. ред. - в края на март), но той преди да влезе в болница, пил от един потир с други свещеници и никой не се заразил - значи "микробите изгаряли".

Имаме уверения от църквата, че поповете ще помагат и ще призовават хората да спазват дистанция, да има маски, заяви Бойко Борисов. "Не отивайте в църквите и манастирите сега, за да не се нарушава карантината", добави премиерът и разказа, че Варненският владика дядо Иван му казал, че имал 30-40 души, които ако не отидат на църква, можело да ги убием директно. Затова Борисов призова по-малко вярващите и ходещи на църква на Великден само заради традицията да не ходят. "Господ помага, но в кошара не вкарва", припомни премиерът.

Според министър-председателя, ако ще изпускаме епидемията от контрол, това ще е по Великден. Затова той призова изрично за самодисциплина, за да може след това да се охлабят мерките. "Пикът го очакваме до 10-15 дни", каза Борисов.

Стигна се до обяснение защо Светият синод не затваря църквите, както в други православни държави - само свещник да отслужи при затворени врата литургия. Който иска да дойде, е добре дошъл, беше посланието на Гавраил, който се скара на питащата журналистика, която зададе следният въпрос: "Не смятате ли, че целта оправдава средствата?", визирайки евентуалната загуба на живот. Борисов сметна, че го карат с полицай да изгони свещениците и пак обясни как "има хора, които просто не могат". "Не мога да издам такава заповед - с милиция, палки и бой да изгоним хората от църквите", обясни премиерът. Митрополит Гавриил пък взе да обяснява как с Божията помощ били преодолени много бедствия и зарази.

На Великден - църковните служби ще са навън, няма да има тотална забрана

Заради ситуацията с коронавируса, службите за честване на Великден ще бъдат правени навън - "вътре няма да има служби". Това заяви нача...

Колкото до Гергьовден, Борисов заяви, че е говорил с военния министър Красимир Каракачанов и има три варианта, но окончателно решение кой вариант ще бъде приложен ще бъде взето на 30 април.

"Знам, че накрая ние ще излезем виновни - ще мине, ще Ви опазим, но това е животът", заключи премиерът.

На въпрос дали Борисов ще иде на църква, той отговори, че не е имало Великден, на който не е отишъл, но сега няма да отиде - за да не съм с 5-6 души охрана и още 10 да стане стълпотворение голямо.

Вътрешният министър Младен Маринов пък изрази по-голямо опасение от това хората да се събират на "големи трапези" по Великден цели фамилии, а не дали ще се ходи на църква. И призова да не се правят излишни пътувания до църкви и манастир по Великден. "Да се съобразяваме със ситуацията, тя е извънредна", каза Маринов. И добави, че са взети мерки особено по празниците да има по-силен контрол за Великден.

Други

Като циганета се молим за бързи тестове

"От Европейската комисия не могат да доставят 1000 теста, а ние чакаме 1 млн. И всеки ден ме питате като някакви латерни - "а бързия те...

По темата "Стоян Мавродиев" и дали всъщност още преди да го уволни Борисов, той не е бил сменен де факто от Надзорния съвет на ББР и на негово място е дошъл Живко Тодоров, премиерът отговори, че тепърва има да говори с министъра на икономиката Емил Караниколов. "Много хора съм уволнил и най-лесното е "подведен", добави премиерът за коментара на Мавродиев след уволнението му. Борисов посочи, че е абсурдно да дадеш 75 млн. лева кредит в такива времена, щом не е за жизненоважна система.

За чаканите 1 милион теста по поръчката с помощта на ЕК, Борисов се разпали, че в света няма такова свободно количество и че други държави - например Чехия, ще се съдят с Китай заради провалени поръчки. Той се ядоса и че "като латерни" се повтаря всеки ден за тестовете. Премиерът обясни и как до 2001 година сме правили тестове в специален институт, но той е бил закрит и как утре, 10 април, ще има среща по темата и дали не можем да възстановим института.

По въпроса с хинина, Борисов се определи за "неподготвен" дали в хидроксихлорокина, който купуваме от Китай, всъщност има хинин. Той беше питан защо купуваме от Китай, а не си го правим сами, след като произвеждаме хинин.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 9 април"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com