Без заплати за депутати и министри и още - субсидии, кредити, помощ за бизнеса и глоби за в парка накуп

7176
Без заплати за депутати и министри и още - субсидии, кредити, помощ за бизнеса и глоби за в парка накуп
Снимка: БГНЕС

Важни промени в Закона за извънредното положение, по отношение на депутатските заплати и свързаните с тях други административни възнаграждения, както и актуализацията на държавния бюджет бяха приети на второ четене в Народното събрание. Решенията са окончателни и идват след над 14 часа заседание.

Най-яростният спор се заформи за депутатските заплати - какво да се прави с тях. Предложения имаше почти всеки - като се тръгне от замразяване за времето на извънредното положение и се стигне до различни идеи за намаление, включително най-крайната на НФСБ - без заплати, докато трае извънредното положение. И в крайна сметка, след 11 часа пленарно заседание, ГЕРБ се съгласи да се работи без заплати и те да отиват по сметка на здравното министерство, като обаче освен депутатските заплати, вкара в сметката и заплатите на правителството плюс тези на шефовете на агенциите - пълната идея вижте ТУК! Но се стигна до огромен цирк, защото Красимир Ципов опита да вкара ново име на решението и да уточни, че там са заплатите на политическия кабинет на Министерския съвет, за което обаче трябваше да има нов дебат и това вече депутатите не пожелаха да направят, тъй като щеше да се наложи след него да чакат пак поне 30 минути, преди да почне гласуване.

Колко са в момента депутатските заплати и заплатите на премиера, президента и министрите - научете ТУК!

Другите промени хронологичен ред

1. Актуализацията на държавния бюджет!

Най-важният момент тук е, че остава отворена вратичката да се тегли заем от МВФ. Всъщност максималният нов държавен дълг е до 10 млрд. лева, а може отделно да се тегли външен заем от до 10 млрд. евро, с основна опция финансовите пазари. Актуализацията влиза в сила от обнародването в Държавен вестник.

2. Промените в Закона за извънредното положение, касаещи кредитите

Тук най-важният акцент е философията и обхвата на това за кои кредити не се начисляват наказателни лихви и неустойки, както и сключеният договор не се разваля по време на извънредното положение. Основно става въпрос за заеми от банки и кредитни институции. Тук бурните спорове бяха, че така колекторски фирми и ЕРП-та ще могат да си търсят дълговете без ограничения в условия на извънредно положение.

Други акценти са дейността на Държавния резерв, както и урегулиране на срокове по административни и съдебни дела.

3. Изменението в схемата "60 на 40" - държавата покрива вече 60% и от осигуровките, като се запазват досегашните условия за кандидатстване.

Друг важен акцент тук е, че се дава отсрочка за туроператорите да връщат пари за провалени почивки. Остана първоначалното предложение - 1 месец (но трябва да е свършило извънредното положение и след това вече се отправят искания, като се брои срок от месец след като е подадено искането), след като имаше предложения за 6 месеца и дори за 1 година. Идеята за 1 година се подкрепя масово от туроператорите и заради страховете, че застрахователи не искат да подновяват и въобще да сключват застраховки "Отговорност на туроператора", макар че те са задължителни по закон!

4. Замразяват се партийните субсидии!

5. Намаляват се драстично глобите от сорта на тези за разходка в парка при извънредно положение! Вече при първо нарушение за разходка в парка ще бъдем глобявани с 300 лева, а не с 5000, а при всяко следващо - по 1000 лева.

Обнародваните промени в Държавен вестник!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com