БХК: Гешев да не заклеймява личности и институции

1848
БХК: Гешев да не заклеймява личности и институции

Висшият съдебен съвет ВСС спешно да разгледа одитния доклад за системата за случайно разпределение на делата и ако я намери за софтуерно уязвима да предприеме необходимите мерки. Затова настоява Българският Хелзинкски комитет в свое становище. От комитета изразяват възмущение от думите на главния прокурор Иван Гешев пред БНТ, че председателят на ВКС Лозан Панов е препятствал техническа експертиза на системата. Ето пълния текст на становището: 

"Българският хелзинкски комитет изразява тревога от съобщенията на българската прокуратура за пробив в системата за случайно разпределение на съдебните дела. Наред с това Комитетът изразява възмущението си от поведението на главния прокурор Иван Гешев, който за пореден път агресивно, със съмнителна или поне спорна аргументация, атакува от висотата на поста си българските съдебни институции.

През изминалите няколко дни главният прокурор огласи в медиите, че е сигнализиран от членове на ВСС за извършен одитен доклад на централизираната система за случайно разпределение на делата, в който има данни, че „всеки който има електронен подпис (какъвто и да е), може да влезе в тази система и да прави абсолютно всичко – да модифицира данни, да разпределя дела, да определя състави, да създава съдилища, да манипулира данни, каквото се сетите“. В ефира на Българската национална телевизия на 3 април 2020 г. главният прокурор направи недвусмислени внушения, че председателят на Върховния касационен съд е направил опит да прикрива недостатъци на системата. Той заяви: „Миналата година г-н Лозан Панов и две-три присъдружни негови дами се хвърляха, като Матросов на амбразурата, за да не се извърши техническа експертиза, ИТ одит на тази система“.

БХК възмутени от думите на Гешев за адвокатите

"БХК изразява своите нарастващи тревога и възмущение по повод изявлението пред медиите на главния прокурор Иван Гешев от 27 февруари 20...

Тези твърдения не се потвърждават от протоколите от обсъжданията в пленума на ВСС, които са публични и всеки има достъп до тях.1 Смущаващ бе и обвинителният тон, с който си служи главният прокурор. Недопустимо е използването на лични нападки в телевизионен ефир, към висши магистрати. Изказването на Иван Гешев представлява нарушение на етичните правила, съгласно които при изпълнение на задълженията си прокурорите следва да проявяват дискретност и сдържаност, както и да се въздържат от изразяване на политически, философски убеждения, лична враждебност или проява на презрение или насилие към което и да е лице. Когато мисията на прокурора му разрешава да прави изявления и съобщения по дела, които са му известни, той следва да гарантира, че не нарушава принципа на презумпцията за невинност и не нанася неоправдана вреда върху честта и репутацията на другите въз основа на чисти предположения2. Освен че са неправомерни, тези изяви на главния прокурор уронват престижа и на двете институции – прокуратурата и съда.

Наред с всичко следва да се подчертае, че сигурността на системата за случайно разпределение на делата е отговорност на Висшия съдебен съвет, чиито членове са също така сигналоподателите и главният прокурор. Отговорността на председателя на ВКС се свежда до участие във вземането на решение от колективен орган.

Не на последно място няма никаква прозрачност и яснота относно самия одитен доклад. Тази потайност сериозно подрива доверието в съдебната власт. Нещо повече – главният прокурор пряко вся съмнение в доверието към съдебната власт, като в една от публичните си изяви заяви, че „[от пет години] все едно не сме имали правосъдие“.

Призоваваме ВСС спешно да разгледа доклада и в случай, че с него се констатират софтуерни уязвимости или конкретни данни за противоправни действия при използването му, да предприеме срочно необходимото за поправки в софтуера.

БХК подкрепи президента срещу прокуратурата

Българският хелзински комитет подкрепи президента срещу действията на прокуратурата, свързани с използването на СРС, основанията и посл...

Призоваваме ВСС също да извърши проверка на публичните изяви на своите членове и въобще на представители на съдебната власт по повод на одитния доклад от миналата седмица и в случай, че установи в тях нарушения на Закона за съдебната власт или на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, да предприеме необходимото за налагане на съответните санкции.

Призоваваме главния прокурор да се съобразява с правомощията, които неговият пост дава, а именно – да ръководи прокуратурата, докато правораздаването се осъществява от съдилищата".

Вижте още:

ВКС: ВСС да публикува доклада за системата за случайно разпределение на делата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com