БХК принуди главния прокурор да публикува списъка на действащите актове. Списъкът пак е непълен

5951
БХК принуди главния прокурор да публикува списъка на действащите актове. Списъкът пак е непълен
Снимка: БГНЕС

От началото на миналата година адвокатите на Българския Хелзинкски комитет(БХК) срещат упоритата съпротива на главния прокурор Иван Гешев и неговата ресорна заместничка Красимира Филипова да им бъде предоставена обществена информация, свързана с дейността на прокуратурата. Търсената от правозащитниците информация е пълен списък на актовете, които главният прокурор издава в изпълнение на конституционните си правомощия.

По жалба на БХК съдът двукратно установи през отминалата 2020 г., че главният прокурор нарушава закона, като отказва да представи списък на актовете си. След първото съдебно решение, установяващо незаконосъобразния отказ на г-н Иван Гешев да предостави информацията, неговата заместничка Красимира Филипова изпрати до организацията  връзка към интернет страницата на прокуратурата. На нея обаче не беше публикуван търсения списък.

Това наложи завеждането на второ дело, което приключи в края на миналата година с отмяна на отказа за предоставяне на списъка. По двете дела прокуратурата е осъдена да заплати от джоба на българските граждани съдебните разноски в размер на над 1000 лева.

Румен Петков изисква от СГП имената на прокурорите, водили и приключили разследването за снимките от спалнята на премиера

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се обърна към Софийската градска прокуратура с настояване по ЗДОИ да му бъдат предоставени именат...

В началото на 2021 г. БХК най-сетне се сдоби със заявения списък на действащите инструкции и указания. Те се издават на основание чл. 138, т. 6 от Закона за съдебната власт в изпълнение на правомощията на главния прокурор по надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори и следователи за точно и еднакво прилагане на законите и защита на законните права и интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.

Списъкът би трябвало да е актуален към 12 януари 2021 г. и вече всеки може да се запознае с него в сайта на БХК тук. Той би следвало да съдържа всички действащи указания и инструкции, които главният прокурор издава в изпълнение на правомощията си по Конституция към тази дата.

Припомняме, че по време на изслушването си пред парламента на 15 октомври миналата година, г-н Гешев сам определи  методическите указания като „нещо сходно с тълкувателната дейност на Върховния касационен съд – общи указания към всички прокурори за правилно прилагане на закона“. За разлика от тълкувателната дейност на

върховните съдии, обаче, повечето от методическите указания, които главният прокурор издава еднолично, остават скрити за обществото, освен ако не се намеси съдът. По този начин остава съмнение, дали издадените актове действително имат само служебен характер и не засягат по някакъв начин правата на гражданите. Няма как и да се проследи качеството на извършената от главния прокурор работа.

Изглежда нито един от изброените в списъка актове не е обнародван, а части от тях потенциално съдържат правила, които пряко засягат права на граждани и адвокати. Така например с тези документи се урежда достъпът на страните и на техните представители до преписките, урежда се кой прокурор разглежда дадена преписка, както и това какво отчита и какво не прокуратурата пред обществеността.

Пореден протест "Правосъдие без каскет" срещу главния прокурор Иван Гешев

15-и протест под наслов "Правосъдие без каскет" се провежда пред Съдебната палата в София. Организаторите на демонстрацията от инициати...

„Немислимо е да допуснем, че списъкът не е изчерпателен, но редица актове, за които има данни, че са приети от главния прокурор и съществуват, не присъстват в изпратения списък“, заяви адв. Диана Драгиева от Програмата за правна защита на БХК.

Тя посочи като такива актове Указанието за контролната дейност в Прокуратурата на Република България, утвърдено със Заповед № 6113 от 29.12.2014 г. на главния прокурор; Указанието за организация на взаимодействието между органите на досъдебното производство с обща и специална компетентност при особено сериозни произшествия, утвърдено със Заповед № РД-02-6/15.03.2017 г., изм. със Заповед № РД-02-12/25.04.2019 г. и Заповед № РД-02-15/20.06.2019 г. на главния прокурор; Указанието за задълженията на прокуратурите при осъществяване на правомощията на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, утвърдено със Заповед № РД-02-42/20.11.2015 г., изм. и доп. със Заповед № РД02-11/25.04.2019 г. на главния прокурор. Наименованията на тези актове се срещат в докладите за дейността на прокуратурата, но не са част от предоставения списък.

„Съдът постанови, че отказът на главния прокурор да се предостави на БХК информация е сам по себе си незаконосъобразен акт. Това е тревожно, защото именно той е призваният да осъществява надзор за законност държавен орган. Изненадващите откази на главния прокурор да осигури прозрачност и отчетност на работата си, които според българския съд нарушават закона, поставят в нова светлина нестихващата тревога от безконтролността на главния прокурор и заплахата, която тя би могла да представлява за демокрацията и върховенството на правото в България“, заяви още адв. Драгиева.

И допълни: „Надяваме се главният прокурор да разпореди публикуването и своевременното обновяване на изчерпателен списък на издадените от него актове на основание чл. 138, т. 6 от ЗСВ на интернет страницата на прокуратурата, заедно с техните текстове, повечето от които и към момента остават скрити за обществото“.

Припомняме, че миналата седмица сайтът за разследваща журналистика "Биволъ" отново се върна на делото "Недосегаемите" и зададе конкретен въпрос чрез авторски материал - взел ли е Иван Гешев подкуп от 50,000 от обвиняеми лица, за да им помогне да избегнат съдебно преследване? Сайтът води съдебна битка да получи достъп до протоколи за СРС по делото "Недосегаемите", с които въпросът може да придобие по-голяма яснота. Тезата на "Биволъ" е, че трябва да може, защото съдебното заседание, на което са представени доказателствата, не е било засекретено. Прокуратурата счита, че това ще наруши тайната на досъдебното производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com