БХК призовава за разработване на стратегия за борба с расизма

887
БХК призовава за разработване на стратегия за борба с расизма
Снимка: БГНЕС

Българският хелзинкски комитет посреща с дълбоко разочарование, но без изненада грубите расистки прояви по време на мача срещу Англия на 14 октомври 2019 г. от квалификационната фаза за европейския футболен шампионат Евро 2020. Това се каза в официално становище, изпратено до медиите. Ето и пълният текст на писмото:

"Изненада липсва, тъй като подобни прояви не са просто част от ежедневието по българските стадиони. Напротив, в българското общество е добре известен от години проблемът с расистките, хомофобски и неофашистки или неонацистки настроения и движения сред българските футболни агитки. Добре известно е, също така, участието на тези групи в редица събития, несвързани със спорта — от провокации по време на протести, до погроми над уязвими общности на роми, на бежанци и мигранти и на ЛГБТИ хората.

БХК не вярва на Гешев, отправи му 10 въпроса, за да се докаже

Издигането на един-единствен кандидат за длъжността главен прокурор не може да бъде вменено във вина на самия кандидат, но това е основ...

Случилото се вчера е само последна и много видима проява на този проблем. То представлява не просто тежък удар по международната репутация на България, а предупредителен сигнал за растящия и задълбочаващ се проблем с радикализацията сред ултранационалистически, крайно десни групи.

Отговорност за това носи не само цялото ръководство на спорта в България, но и всички институции, които от години неглижират както ангажирането на отговорността на правонарушителите при подобни прояви, така и мерките по превенция на националистическата радикализация.

В светлината на това бихме искали да посочим, че съгласно чл. 4 от Международната конвенция за ликвидиране на всички форми на расова дискриминация, българската държава се е задължила да въздигне в престъпление предоставянето на каквато и да е помощ за расистка дейност, включително финансирането ѝ.

Паралелно с това приетата от българското правителство Стратегия за противодействие на радикализацията и тероризма (2015 – 2020 г.) е документ, изцяло фокусиран върху радикализацията и тероризма свързани с ислямисткия радикализъм, която разбира тези опасности като предимно външни, свързани с миграционни потоци и с изповядването на исляма, но по никакъв начин не адресира и дори не споменава националистическия десен екстремизъм.

Цацаров сподели мотивите си защо не може да закрие БХК

Главният прокурор Сотир Цацаров не намира основания за искане до съда за прекратяване на Българския хелзинкски комитет (БХК). Според об...

Този подход на апатия и отричане на проблемите е стройно поддържан от редица правителства през последните две десетилетия и е несъмнено част от факторите, довели до разрастването на проблема.

Ето защо призоваваме за разработване на стратегия за борба с расизма, ксенофобията и хомофобията в спорта, както и мерки за активното въвличане и поемане на ясно определени отговорности в този процес от страна на спортните клубове и клубовете на техните привърженици.

Същевременно много медии разпространиха кадри от вчерашните събития, на които ясно се виждат лицата на част от тези, които извършват нацисткия поздрав „зиг хайл“ с изпъната ръка. Предвид това, призоваваме органите на прокуратурата и полицията да предприемат необходимото за установяване на самоличността на тези лица и ангажирането на отговорността им."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com