БХК със сигнал, че няма адекватни мерки срещу COVID-19 в Софийския централен затвор

3923
БХК със сигнал, че няма адекватни мерки срещу COVID-19 в Софийския централен затвор
Снимка: БГНЕС

Във връзка с пандемията от коронавирус Българският хелзинкски комитет (БХК) получи жалба от група подсъдими в Централния софийски затвор и техни близки, в която се съобщават тревожни данни за липса на системни и обхватни мерки за опазване на здравето както на тях, така и на затворническия персонал, се казва в съобщение на правозащитната организация. 

Според твърденията в писмото, в затвора продължават да се въдворяват арестанти по висящи дела, които не са отделяни от тези, за които е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от преди пандемията. Твърди се още, че новопристигащите не преминават през „обстоен, сериозен преглед“ за заразни болести. Свижданията са забранени във връзка с грипната епидемия по силата на вътрешна заповед, което пречи на лишените от свобода да получават храна отвън и причинява струпване на опашки пред затворническата лавка. Не са спрени и ремонтните дейности, извършвани от работници, като според писмото „никой няма нито ръкавици, нито маски, нито дезинфиктанти“. Надзирателите също не носят такива предпазни средства. Сочи се, че има три душа за 80 души, че пералнята е обща и може да се ползва само веднъж седмично, а пространствата за раздвижване на лишените от свобода са само три за общо 800 души, които могат да се ползват само за час и двайсет минути. Единственото кухненско помещение е общо и се ползва от около 80 души, като то също не е оборудвано с дезинфектанти и предпазни средства. Месечно подсъдимите получават само два сапуна, които се ползват и за миене на съдове и прибори, и за пране. Медицинската грижа се свеждала до предписване на „аналгин за всички болести“. 

Мерките срещу коронавируса в България не се връзват, пише авторитетно издание

Сингапур е златният стандарт в борбата срещу коронавируса, докато съществуващите неравенства се изострят в България и Колумбия, пишат з...

БХК изразява тревога от така изложените твърдения и незабавно ще се обърне към министерствата на правосъдието и на здравеопазването, за да потърси тяхното становище за материалните условия и хигиената в този, а и в други затвори. Организацията ще отправи питане към тези институции какви мерки смятат да предприемат по повод жалбата, която е адресирана и до тях, наред с други отговорни институции и държавни лица – като президента Радев, оглавяващия щаба за извънредно положение ген. Мутафчийски, прокуратурата, председателката на Народното събрание. 

Миналата седмица БХК и Български адвокати за правата на човека изпратиха до народните представители писмо, с което вече обърнахме внимание на неразрешените въпроси с противоепидемичните мерки в местата за лишаване от свобода, в това число неадекватният достъп до медицински обслужване и големия риск от всичко това. Припомняме, че вчера в Народното събрание е внесен законопроект за изменение и допълнение на ЗМДВИП, който обаче не адресира тези проблеми.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 3 април

Парламентът удължи извънредното положение до 13 май

Народното събрание удължи срока на извънредното положение до 13 май 2020 година. На извънредно заседание днес при засилени мерки депут...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com