БХРА: Стига хаотични мерки, необходими са ясни правила

4686
БХРА: Стига хаотични мерки, необходими са ясни правила
Снимка: iStock

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява за ясни мерки и правила, при които се затварят хотели, заведения и ресторанти или се ограничава тяхната дейност. За да има предвидимост за бизнеса, макар и в условията на глобална пандемия и динамично-променяща се обстановка, според нас е необходимо да се приемат ясни правила за действие, така че инвеститорите и работещите в туризма да не бъдат “изненадвани в последния момент” с решения, заради които търпят финансови загуби, категорични са от Асоциацията.

„Ние сме категорични, че дори и мерките, които се предприемат към момента да са правилните от здравна гледна точка, те противоречат на логиката и йерархията в държавата. Само преди дни здравният министър д-р Костадин Ангелов заяви, че поне до вторник няма да бъдат затваряни заведения, ограничавана работата им и налагани нови мерки. В същото време в петък чрез заповеди на кметове по места се случи точно това. По този начин се изземва неформално властта от здравното министерство и НОЩ да вземат обосновани решения относно мерките, които се предприемат за ограничаване на епидемията, съобразно експертизата на специалистите.

НСИ: 44% от хотелиерите не могат да посрещнат разходите си

44 % от предприемачите в хотелиерския бизнес могат да обслужват до половината от разходите си, сочи анкета на Националния статистически...

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вярваме, че подобни решения трябва да се вземат от здравните власти, след разговори с всички национално представени организации от сектора, така че да се постигне баланс между медицинските предписания и икономическите фактори. Невъзможността на институциите да съблюдават изискванията, които сами са наложили, не трябва да се плаща от бизнеса.

От БХРА настояваме кабинетът и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновяват работата на тези обекти. По този начин браншът ще може да планира своята дейност, а не със заповеди в петък вечер да се ограничава работата на бизнеси, които вече са инвестирали в наем на персонал, оркестри, организиране на събития и други“, се казва още в позицията.

От асоциацията предлагат мерки, които според тях доказано работят както в ЕС, така и в Русия, Турция и други страни. „На първо място самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари да работят поне до 24.00 часа. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време. В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да работят с 50 на сто от него. В случай, че се обслужват единствено гости на хотела, тогава заведенията да нямат подобно ограничение. Да се създаде единен портал, на който да се качват сигнали за неспазване на мерките. Според нас трябва да отпадне и изискването гостите в хотелите и другите места за настаняване да носят задължително маски или шлемове на територията на обекта, извън заведенията. Това е напълно излишно, тъй като още при настаняването тези гости преминават проверка на рецепция. Носенето на маски в хотела не повишава безопасността на гостите, предвид всички взети мерки в местата за настаняване за ограничаване на вируса и създават излишно неудобство на клиентите ни“, категорични са от БХРА.

„Настояваме и за яснота относно предстоящите Коледни и Новогодишни празници и сигурност, че направените към момента резервации за над 50 на сто от капацитета на хотели, ресторанти и къщи за гости ще могат да бъдат осъществени. Затова и предлагаме във възможно най-бърз порядък да бъдат сертифицирани хотелите в зимните ни курорти по предложените от нас правила в допълнение към сега съществуващите, които да бъдат обсъдени, така че да се гарантира както безопасността на гостите, така и безпрепятственото провеждане на зимния сезон. И местата, които отговарят на съответните правила да имат гаранция, че няма да бъдат затваряни. Допълнително изискваме гаранциии, че ако местата за настаняване и заведенията спазват наложените предписания, държавата и общините ще дадат гаранции, че те няма да бъдат затваряни произволно. В случая става въпрос за огромни финансови ангажименти от страна на бизнеса за организиране на празника, наем на допълнителен персонал и артисти за шоу програми, изготвяне на специални менюта и пакети, договори с туроператори. В същото време голяма част от гостите вече са предплатили тези пакети и евентуални промени в последния момент ще доведат до загуби и за тях.

30% от нощните заведения са на ръба на фалита, алармираха от бранша

Около 30% от нощните заведения в България не са отворили от понеделник и по всяка вероятност няма да имат тази възможност независимо от...

Самият главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че вирусът няма работно време и затова според него мярката за ограничаване чрез вечерен час на заведенията, с изключение на нощните клубове, е неработеща и ненужна. Предвид това и фактът, че отново доц. Кунчев е категоричен, че хотелите са най – сигурната индустрия и най – безопасната по отношение разпространението на вируса, настояваме за правила, които ние доказано спазваме, които да ни позволят да работим и да запазим бизнеса и персонала си, както и имиджа на България като сигурна туристическа дестинация.

Българският лекарски съюз в своя декларация от 24.10.2020 г заявява: „БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив – нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата при спазване на необходимото отстояние и при осъществявянето на редовен контрол не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност”.“

Припомняме, че само в Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация членуват над 3 000 представители на хотели и ресторанти, а индустрията дава хляб на стотици хиляди хора и техните семейства. Прекият принос на туризма в БВП е от порядъка на 8-10% годишно, като при изчисляване на приноса и за косвените индустрии като строителство, земеделие, производства на мебели, търговия и т. н. този процент е двоен. По данни на ХОТРЕК всеки трети работник в света е зает в туризма. Колко важен е туризмът за българската икономика говори и фактът, че въпреки всички добри мерки, предприети от кабинета за запазване на персонала, 30 на сто от всички нови безработни в страната са от сектор туризъм. Сривът на бранша би довел до икономически колапс за цели дестинации и региони, в които туризмът е основно препитание.

Затова и от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настояваме всички бъдещи мерки за ограничаване на пандемията, касаещи туристическата индустрия, да бъдат обсъждани предварително с всички национално – представени туристически организации. От БХРА като пърноправен и единствен член за България на ХОТРЕК (Европейската асоциация на хотели, ресторанти, заведения и кафета) и дългогодишен член на IHRA разполагаме с информация за действията на другите европейски страни, анализи за тяхната ефективност и статистически данни, които сме готови да споделим на подобни срещи", пишат още от БХРА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com