X
 
 

Биволъ: Близки до "Артекс" строят на първа линия в Синеморец

7315 2
Биволъ: Близки до "Артекс" строят на първа линия в Синеморец
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Нов строеж започва на метри от брега в Синеморец, съвсем близо до забележителните скални образувания “Корабите”. Бетонът вече е излят и на него ще изникне вила, за което РИОСВ-Бургас е дала положително становище. Това няма да е първата постройка, която ще се вклини в уникалния девствен пейзаж край Синеморец. Проблем е, обаче, че действащ ОУП няма, а има действащи заповеди издадени от МРРБ и МОСВ за забрана за всякакви строежи извън регулация в Парк “Странджа”. Разкритието публикува сайта "Биволъ".

Снимки и видео на излетия бетон и видеоклипът бяха качени във Facabook групата "Да не допуснем с. Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" от местен жител. Вижда се, че липсва задължителната табела, посочваща типа на обекта, инвеститора, фирмата-строител и съответните строителни разрешителни.

От "Артекс" пуснаха видео изявление срещу исканията на кмета на "Лозенец"

По повод искането на новия кмет на район „Лозенец“ Константин Павлов ДНСК да премахне сградата „Златен век“, от...

От всички урегулирани имоти в този район, само за два е наличен ОВОС, който е задължителен за инвестиционни предложения в Натура 2000 и двете Защитени зони „Странджа“ – за опазване на природните местообитания и за опазване на птиците. Това са имотите с кадастрални номера 66528.2.262 и 66528.2.263. Без изненади, имотите на Йордан Цонев от ДПС в Резово се оказаха в строителни граници, пише в статията на сайта. Благодарение на проекта "Първа линия" , те разкриват, че новият бетон е излят върху имот 66528.2.262, който е собственост на арх. Добромир Добрев.

В същото време, проверка на общината е установила нередности при строежа. Теренът е в парк „Странджа” и защитена зона „Странджа”. Още няколко парцела в местността Поляните са получили положително становище от екоинспекцията в Бургас, съобщава BTV.

Според природозащитникът Тома Белев това е в нарушение, защото община Царево няма действащ Общ устройствен план.

От "Биволъ" напомнят, че Добромир Добрев е член на Камарата на архитектите към Регионална колегия София и е автор на няколко проекта в столицата. Сред тях е “Фамилия саут парк”, който се рекламира като “зелен” и замислен да “доближи жилищата до природата“. Инвеститор в този обект е “Нова Сити Груп”. Арх. Добрев се явява управител на няколко фирми от групата “Нова Сити” – “Нова Сити Груп”, “Нова Сити Лукс”, “Нова Сити Резидънс” и т.н. Собствениците са израелски граждани.

СГС отхвърли иска на "Артекс" срещу организаторите на протеста против "Златен век"

Строителната компания "Артекс", която нашумя покрай проекта "Златен век" и скандала "Апартаментгейт", довел до политическото разжалване...

Строителството е възложено на “Артекс инженеринг”. През 2015 г. Добрев и собственикът на “Артекс” арх. Пламен Мирянов заедно откриват “Фамилия саут парк”. От скандалите покрай апартамента на Цветанов научихме, че в “Артекс” много държат на религиозната символика. “Саут парк” не прави изключение.

Връзката между фирмата на Мирянов, прочула се покрай Апартаментгейт, и инвеститорите от “Нова Сити” не е мимолетна. Артекс е изпълнител на няколко проекта на инвестиционната група. Данните стават ясни от  специализирания портал за архитектура и строителство “Ситибилд“, който е отразил церемонията по откриването на обекта, цитиран от "Биволъ".

Засега липсва публична информация за строителното разрешително, каквото трябва да има издадено от Община Царево. Със или без разрешително, кадрите от изливането на бетона са красноречиви: “доближаването на жилищато до природата” е в процес да се случи за самия Добрев на едно от най-привлекателните места по българското крайбрежие, пишат колегите от сайта.

Пред BTV pо телефона представител на инвеститора обясни, че са предвидени две вили, но разрешение за строеж от 2017 г. само за едната. Кметът на Царево Георги Лапчев обясни, че строежът е спрян, но това всъщност е само временно - защото не били спазени норми за безопасност.

ИК Лозенец: "Артекс" не могат да ни сплашат, нямаме търпение да се видим в съда

Инициативният комитет "Лозенец" приветства заведеното дело срещу негови членове от строителната фирма "Артекс", свързано със спирането ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители