Бившият шеф на "Кинтекс" с нов удар по Нинова: Източиха 800 000 лв., пращат ги към Дубай

20781
Бившият шеф на "Кинтекс" с нов удар по Нинова: Източиха 800 000 лв., пращат ги към Дубай
Снимка: Михаил Митев, Actualno.com

Уволненият през април шеф на "Кинтекс" Александър Михайлов предприе нова атака срещу бившия министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. В позиция до медиите той заяви, че е бил стартиран процес по източване на държавното дружество, което допреди няколко месеца управляваше. Михайлов показа информация и документи за "два скандални превода към мнима офшорна компания от Дубай", които вече възлизат на общо 804 110 лева.

„Преди 3 месеца, все още като изпълнителен директор на „Кинтекс“, изпратих доклад до тогавашния министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, в който заявих, че се оказва натиск на държавното дружество да плаща огромни суми на фиктивен посредник - офшорна компания, която не е предоставила никакви услуги в замяна. Ясно заявих, че докато съм на този пост, аз няма да допусна това. 3 дни по-късно бях освободен“, пише Михайлов.

Уволненият директор на "Кинтекс" опроверга Нинова за конфликта на интереси с документ от НАП (СНИМКА)

Бившият директор на "Кинтекс" Александър Михайлов показа пред медиите справка от Национална агенция за приходите (НАП), която доказва н...

Към позицията си той прикачва и копие от доклада, който е бил изпратен и на изпълнителния директор на Държавната консолидационна компания Смиляна Нитова. В документа от 15 април е скрито името на конкретния търговски посредник. Снимка от доклада вижте тук.

Посочва се само, че договорът с това предприятие е бил прекратен на 11 февруари 2022 г. и са преустановени плащанията към дружеството. Според доклада – за периода ноември 2018 – октомври 2021 чуждестранното дружество не е предоставяло почти никакви услуги, а са му изплатени възнаграждения за общо 10,3 млн. лв. На 14 април 2022 г. в „Кинтекс“ постъпило писмо (не се споменава от кого), с което се претендирало изплащане на суми от 2,1 млн. щатски долара и отделно 296 хиляди евро. Предявени били и съдебни претенции, при условие че сумите не се заплатят доброволно.

В месеците след уволнението си Александър Михайлов нееднократно заявяваше, че крайната цел била „Кинтекс“ да продължи да бъде източван и огромни суми "да потъват в джобовете на задкулисни играчи".

Сега той пише, че "лъжите на Корнелия Нинова вече са ясни за българското общество". „Месеци наред тя твърдеше, че няма общо между моето уволнение и спрените от мен схеми в "Кинтекс". Днес обаче назначеното от нея ново ръководство върна именно офшорката фалшив посредник, чийто договор бях прекратил“, казва още бившият шеф на оръжейното дружество.

Бившият шеф на "Кинтекс": 4200 тона оръжие са изнесени за Украйна с участието на Нинова

Бившият директор на „Кинтекс“ Александър Михайлов показа за първи път официални документи, които удостоверяват износа на бъ...

Припомняме, че той беше освободен със заповед на Нинова през април, след като инспекторатът на ръководеното тогава от нея ведомство откри редица нарушения и явен конфликт на интереси. В позиция до медиите веднага след това Михайлов отрече обвиненията на лидера на БСП и каза, че проверка дори не е имало. Впоследствие двамата се съдиха.

той беше освободен със заповед на Нинова през април, след като инспекторатът на ръководеното тогава от нея ведомство откри редица нарушения и явен конфликт на интереси. В позиция до медиите веднага след това Михайлов отрече обвиненията на Нинова и каза, че проверка дори не е имало. Обяви, че е завел дело по Наказателния кодекс срещу лидера на БСП „за всички изречени неистини за мен и военнопромишления комплекс на България“.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/politics/bivshijat-shef-na-kinteks-ninova-me-sydi-s-dyrjavni-pari-shte-pokaja-roljata-v-iznosa-na-oryjie-za-ukrajna-news_1792215.html © Actualno.comтой беше освободен със заповед на Нинова през април, след като инспекторатът на ръководеното тогава от нея ведомство откри редица нарушения и явен конфликт на интереси. В позиция до медиите веднага след това Михайлов отрече обвиненията на Нинова и каза, че проверка дори не е имало. Обяви, че е завел дело по Наказателния кодекс срещу лидера на БСП „за всички изречени неистини за мен и военнопромишления комплекс на България“.

 

Според Михайлов вече има подадени сигнали в прокуратурата от действащи служители на "Кинтекс", свързани с конкретния договор. „Корнелия Нинова непрекъснато говори за корупция и източване, а се оказа, че точно нейните кадри нагло извършват това, срещу което тя (уж) се бори. Къде е сега грижата ѝ за хората и техните доходи?“, пита той.

„Аз платих цената да отстоявам истината – 2 пъти бях уволнен, заплашиха ме с прокурор и ме дадоха на такъв, последваха и 2 измислени съдебни дела срещу мен, вероятно по заповед на Нинова. Няма такава репресия. Обществото също плаща милиони от неговите пари, за да вървят нечии схеми. Аз обаче няма да изоставя справедливостта и ще се боря до край. Подадох сигнал в Министерството на икономиката и индустрията на 08.08.2022 г. и очаквам незабавни мерки за спиране ограбването на „Кинтекс“. Очаквам и прокуратурата да се намеси вече", казва още Александър Михайлов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Фаза на Луната на 19 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com