Близо 3 млн. лв. струва интелигентната система на АМ "Струма", която обаче не предотврати тежка катастрофа

5357
Близо 3 млн. лв. струва интелигентната система на АМ "Струма", която обаче не предотврати тежка катастрофа
Снимка: БГНЕС

След тежката катастрофа на автомагистрала "Струма" от 5 февруари, при която се сблъскаха 30 автомобила, един човек загина, а 14 души бяха ранени, като основна причина бе посочена гъстата мъгла. Инцидентът стана на новия участък от аутобана между Сандански и село Дамяница.

От Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) изрично обясниха по-рано, че в района между Кресна и Сандански има изградена техническа инфраструктура за интелигентна транспортна система (станции за броене на превозни средства, управление на трафика, видеонаблюдение, информационни табла, измерване на превозните средства и метеорологично наблюдение), но няма общ център за управление на трафика. Или с други думи – има билбордове, но няма как да им се подава релевантна информация за трафика, защото все още не е осигурена необходимата опция. Уточнението дойде и като отговор на обвиненията, че интелигентната система не е известила за наличие на мъгла в участъка на катастрофата.

Дончо Атанасов: Абсурдно е да се твърди, че търгът за АМ "Струма" е опорочен

"Всички опити да се твърди, че търгът за АМ "Струма" в Кресненското дефиле е бил опорочен, да се вкарват съмнения за това е просто абсу...

Междувременно инж. Дончо Атанасов от Агенцията посочи в интервю за Нова телевизия, че и при действаща система нямало как да се предвиди четири километра преди участък с мъгла да се покаже на информационно табло, че има зона с намалена видимост, защото приложената камера към съответното табло преди мъгливото пространство не обхващала толкова голямо разстояние.

Поради множеството неясноти около иновациите на АМ "Струма", Actualno.com изпрати няколко въпроса до АПИ с молба за разяснение как точно ще работят новите системи.

Става ясно, че интелигентните уреди ще имат общ център за управление на трафика, който ще заработи след завършването на строителните работи на участъка между Благоевград и Крупник, тъй като изграждането му е предвидено в лот 3.1 на АМ „Струма“. От АПИ посочват, че временният контролен център за управление на трафика ще е в сградата на областното пътно управление в Благоевград. Планирано е и да бъде готов до края на април.

От отговорите на запитването ни става ясно, че 10 оператори ще работят по предварителни разчети в управлението, което ще функционира в 24-часов режим. "Операторите ще имат достъп до всички камери и сензори, монтирани по трасето на магистралата. Видеонаблюдението ще се осъществява чрез видеостена, на която в реално време ще се проследява пътната обстановка. Освен това операторите ще могат да управляват съдържанието на информационните табла", поясняват още от АПИ.

Ръководител в АПИ внуши, че засега не може интелигентна система да предупреждава за мъгли на пътя

Един наследен договор от Национална компания "Стратегически инфраструктурни обекти" в участъка от Благоевград до Крупник е причината ощ...

Оттам посочват, че интелигентни системи за управление на трафика поетапно ще бъдат внедрени и на изградените вече участъци от АМ „Струма“ от София до Благоевград и от Сандански до Кулата, както и на всички магистрали у нас. В момента АПИ провежда тръжна процедура за избор на изпълнител на интелигентна транспортна система на АМ „Тракия“, поясняват от Агенцията.

Освен това изграждането на иновациите на лот 3.1 и лот 3.3 на АМ „Струма“ е част договорите за изпълнение на строително-монтажните работи. Построяването на контролен център и интелигентната система на строящия се в момента лот 3.1 и готовия вече лот 3.3 струва 2,9 млн. лв., посочват още от АПИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com