БНР: Волгин ще получи забележка

12867
БНР: Волгин ще получи забележка
Снимка: БГНЕС

Журналистът от Българското национално радио (БНР) и водещ на предаването "Политически НЕкоректно" Петър Волгин ще получи дисциплинарно наказание "Забележка". От Actualno.com се свързахме с Генералния директор на БНР Милен Митев, който потвърди това за нас.

До броени минути БНР ще има публична позиция от ръководството по случая Волгин, като тя ще бъде публикувана на сайта на БНР, заяви той. 

"Ще има санкции. До момента г-н Волгин не е санкциониран по реда на Кодекса на труда, но безспорно има установени нарушения на вътрешните актове, ще бъде наложена забележка. Бих искал ръководството на радиото да даде ясен сигнал, че нарушенията няма да бъдат подминавани и несанкционирани. Но и че няма с лека ръка да се лишаваме от водещи и предавания.

Това е, надявам се, и сигнал за него като водещ, и за колегите журналисти, и за обществото.", сподели още за Actualno.com Милен Митев.

Около час след разговора ни с Милен Митев на интернет страницата на БНР беше публикувана официалната позиция на радиото. Ето какво гласи тя:

Волгин отговори: Певицата Пендачанска не различава лъжата от истината

Журналистът Петър Волгин, водещ на предаването "Политически НЕкоректно", отговори на известната оперна певица Александрина Пендачанска,...

Ръководството на Българското национално радио категорично се разграничава от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини.

Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог.

Програмният съвет на БНР разгледа изданието на предаването „Политически НЕкоректно“ с водещ Петър Волгин, излъчено на 10 април в ефира на програма „Хоризонт“. Програмният съвет единодушно реши, че с действията си г-н Волгин е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР. В резултат на това, на г-н Петър Волгин е наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство.

Протоколът от заседанието на Програмния съвет на БНР може да прочетете ТУК

Actualno.com припомня, че заради Петър Волгин член на Обществения съвет на БНР подаде оставка.

Заради Петър Волгин: Член на Обществения съвет на БНР подава оставка

Александрина Пендачанска обяви, че подава оставка от Обществения съвет на БНР, съобщи радиото. Тя публикува в социалните мрежи копие от...

Александрина Пендачанска обяви на 10 април, че подава оставка от Обществения съвет на БНР. Тя публикува в социалните мрежи копие от писмото си до Обществения съвет на радиото и до генералния му директор.

"Моля, считано от днес, 10 април 2022 г., да приемете оставката ми като член на Обществения съвет на Българско Национално Радио", пише Пендачанска и уточнява, че причината е днешното издание на предаването "Политически НЕКоректно".

"Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини", споделя Пендачанска.

Водещият Петър Волгин оповести в ефир непотвърдена, но тиражирана от някои сайтове информация за пленяване на кораб с българи в Мариупол, която МВнР по-късно отрече.

Волгин от своя страна отговори на певицата Пендачанска, че не различава лъжата от истината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com