БНТ спря предаването на Валя Ахчиева

23712
БНТ спря предаването на Валя Ахчиева
Снимка: БГНЕС

Българската национална телевизия (БНТ) спря "временно" предаването за разследваща журналистика "Открито" на Валя Ахчиева. Това става ясно от официално прессъобщение на БНТ.

Пред Actualno.com от пресслужбата на телевизията потвърдиха новината, тъй като в самото съобщение никъде не се упоменава пряко името на предаването на Ахчиева. Единствената податка се крие в следната фраза: "настоящият тв формат ще бъде временно спрян".

Валя Ахчиева спечели делото срещу БНТ за разследването на турските ваксини

Разследващият журналист Валя Ахчиева спечели делото срещу БНТ във връзка с наложеното ѝ наказание за разследването за турските ваксини....

Всъщност съобщението на БНТ е за обявяване на вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика. Предложения може да дава всеки един от журналистите, работещи в БНТ. Концепциите ще се приемат до 20 март 2019 година. А за да бъде ли равнопоставени, се спира временно "настоящият тв формат".

"В същия времеви слот ще продължим да излъчваме силния документален формат "В кадър", донесъл не една и две награди на БНТ. Качествената разследваща журналистика има запазено място и в ежедневните ни публицистични предавания, както и в емисиите на "По света и у нас", заяви главният изпълнителен директор на телевизията Константин Каменаров.

Потърсихме за коментар и г-жа Ахчиева, но до публикуването на материала тя не отговори на телефона си.

През новата година беше излъчен само един брой на "Открито" - преди една седмица. А в края на 2018 година беше спряно последното предаване на Ахчиева, темата на което касаеше популярния превозвач "Юнион Ивкони". Това стана след обявен в ефир анонс на самия епизод, който гласеше следното: "За втори път Върховна административна прокуратура (ВАП) установи бездействие на длъжностни лица от Автомобилна администрация спрямо един превозвач с автобуси. Първият път – след катастрофата при Ямбол и сега втори път, след катастрофата при Вакарел, със загинали пътници. Какво се случва, когато превозвачът откаже да предостави на контролния орган данните от тахографите на своите автобуси и безпомощна ли е "Автомобилна администрация" след като е написала на прокурора, че повече не може да изпълнява неговите разпореждания"?

Парламентът прие скандални поправки в Закона за защита на личните данни, цензуриращи медиите

Депутатите окончателно одобриха законови промени, които отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за академични проу...

В последния ден на септември 2018 година Ахчиева направи предаване, в което говори за "Юнион Ивкони". В предаването ѝ беше подробно разказано как "Автомобилна администрация" протака с месеци връчване на актове с нарушения на превозвача с абсурдни оправдания защо се бави - например защото от "Юнион Ивкони" не искали да вземат документите, пратени с куриер, при положение, че давността на актовете е само 3 години. В последното предаване за 2018 година Ахчиева обяви анонс, в който беше припомнена катастрофата край Вакарел, в която загинаха цели 10 души, а освен всичко друго репортерите на bTV и Нова телевизия блеснаха с неадекватно отразяване и въпроси към току що извадени от преобърнатия автобус хора. Предаването на Ахчиева обаче така и не видя ефир точно преди коледните празници, без официално обяснение защо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com