Боил Банов поздрави хората на духа и перото

3703
Боил Банов поздрави хората на духа и перото
Снимка: Йорданка Калчева

Министърът на културата Боил Банов отговори на критиките на Мая Манолова, че мерките в областта на културата по време на кризата не стигат реално до хората. Задочно Банов отвърна, че е срамно да говориш неистини и да търсиш политически дивиденти: "2 мерки ги прави на една, не й прави чест. Ако иска да спре да губи избори, не може да говори откровени глупости", коментира министърът в "Неделята на NOVA".

Той посочи, че няма против критиките, но не така стои въпроса с "откровените неистини".

"Да правиш политически дивиденти е срамна работа", отсече Банов и подчерта, че субсидията за българските кинодейци ще бъде увеличена чувствително.

По-рано днес министър Боил Банов поздрави творците и дейците на българската култура и учителите и учениците в училищата по изкуствата и по културата по случай светлия празник 24 май.

Ето поздравлението на министъра за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост:

Свободните творци: Радваме се, че беше постигнато разбиране за нуждите ни

Обявените 5 000 000 лв. увеличение на бюджета на Министерство на културата в подкрепа на независимия сектор са исторически успех за съв...

"Уважаеми госпожи и господа,

За мен е чест да Ви приветствам по повод един от най-обичаните и най-вдъхновяващи празници – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост!

Днес, където и да се намираме по света, усещаме духа на обединението чрез словото. Виждаме светлината на това слово, огряла пътя ни на горди от постигнатото европейци.

През вековете на миналото народът ни се е срещнал с не едно изпитание. Но вярата и словото винаги са го опазвали в неговата целокупност. Вярата, че заедно сме по-силни, по-знаещи и по-можещи. И словото, което Светите братя Кирил и Методий сътвориха за нас и заедно с учениците си споделиха и с останалите славянски народи.

Всички ние продължаваме да сме ученици в голямото училище на Живота. Заредени с духа и с ценностите на работещите в читалищата и библиотеките, в музеите и в галериите, в сценичните институти, в образователните институции, в необятните полета на българската култура, се усещаме призвани да дадем своя принос в опазването на националната идентичност. Защото тя е характеристиката, която ни отличава, тя е ценното, с което се заявяваме пред света и пак тя е духовната спойка, която ни събира заедно в дни като днешния, за да предадем традицията на идните поколения.

Банов: Всички зрители на театър, кино и концерти - с маска

И на закрито, и на открито зрителите трябва да носят маски – в кина и при театрални или концертни събития на открито. Това заяви ...

Българската култура винаги е показвала своето високо присъствие и е била посланик на народа ни навсякъде по света. И ето, че днес пак тя е, която ни вдъхва вяра в собствените сили, обръща ни отново към възрожденските идеали и добродетели на народа ни, чертае ни перспективи отвъд настоящето, дава ни хоризонти.

От сърце желая на всички творци и дейци на българската култура, на децата, на учителите ни, които подготвят и градят бъдещото поколение създатели и пазители на културни ценности, много нови осъществени идеи. Вярвам, че заедно ще съумеем да запазим и пренесем в годините напред упоритостта на българския дух и волята ни да творим.

Честит празник!"

Вижте още:

Красимир Вълчев: Промените в света ще се отразят на образованието

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com