Боил Банов предлага по-висока пенсия за Деян Неделчев-Икебаната, отколкото за легендите от ФСБ

12603
Боил Банов предлага по-висока пенсия за Деян Неделчев-Икебаната, отколкото за легендите от ФСБ
Снимка: БГНЕС

Боил Банов предлага по-висока пенсия за Деян Неделчев-Икебаната, отколкото за легендите от ФСБ. За това алармират от Сдружение "Зограф". Предложението е отправено за решение от Народното събрание.

Публикуваме пълния текст, без редакторска намеса, разпространен до медиите от сдружението:

Само Боил Банов от министрите остана извън листите на ГЕРБ

Министърът на културата Боил Банов остана единственият член на правителството от квотата на ГЕРБ, който няма място в депутатските листи...

"Пореден чутовен гаф сътвориха чиновниците на културния министър Боил Банов при изготвянето на списъка с 92 творци, предложени за удостояване с държавни парични награди за изключителни постижения и цялостен принос в областта на културата - поради пълната си некомпетентност те решиха, че скандално известният изпълнител Деян Неделчев – Икебаната трябва да получава по 500 лева месечно като творческа пенсия, а прочутите и изключително талантливи български музиканти Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев от „ФСБ“, група с 45-годишна история, с истински култов статус и с хиляди верни почитатели, следва да се задоволят с повече от скромните 350 лева на месец, алармират от сдружение „Зограф“.

Да оцениш обаче приноса и заслугите към българската държава и нацията на изпълнителя на песни като „Съчки събирам, пръчки намирам”, „Дупките“ и „Дъртака“ много по-високо в сравнение с приноса към българската култура на звездите от формация „ФСБ“ и да му определиш с 43 процента по-голяма награда в парично изражение, е повече от скандално и абсурдно, за този резил трябва да се носи и да се поеме задължително и политическа отговорност, заявяват от „Зограф“. От гражданското сдружение смятат, че очевидно в ценностната система на чиновниците от бул. „Стамболийски“№17 нещо е непоправимо сбъркано и увредено, щом като според тяхното становище музикантите от „ФСБ“, създали неостаряващите и любими на поколения българи класики – „След десет години“, „Високо“, „Няма как“, „Не така“, „Пак ще се прегърнем“ и „Обичам те дотук“, имат много по-малък и далеч по-скромен принос и заслуги към българската култура, в сравнение с приноса и заслугите на изпълнителя Деян Неделчев – Икебаната.

Безпрецедентното унижение, на което са подложени Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев от „ФСБ“ с присъдената им от служителите на Боил Банов унизителна награда в размер на едва 350 лева, при положение, че брутната заплата на самия министър на културата вече надхвърля сумата от 6 500 лева на месец, изисква виновните за този гаф чиновници от ведомството незабавно да си подадат оставките. Какъв човек трябва да си, за да определиш за един от жалоните на модерната духовност музикалното творчество на Икебаната и да му присъдиш творческа пенсия – награда за особени заслуги към българската държава и нацията в размер на 500 лева на месец, без да отчиташ дори, че този изпълнител със спорна репутация е само на 57 години", питат от сдружение „Зограф“.

От неправителствената организация ще настояват Министерство на културата да изтегли от деловодството на Народото събрание внесеното предложение за удостояване с държавни награди за заслуги на въпросните 92-ма творци, тъй като този списък "очевидно е писан много набързо, на коляно", за да бъдат отстранени допуснатите в него скандални недоразумения и грешки, като вече цитираното по-горе с размера на отпуснатите символични награди за легендите от „ФСБ“, в сравнение със солидната парична награда, предвидена за Икебаната.

Сдружение "Зограф“: Министър Боил Банов приключва мандата си като рекордьор по гафове и неосъществени обещания

Като безспорен рекордьор по допуснати гафове и неизпълнени обещания през изтичащия си вече мандат се очертава министърът на културата, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com