Божидар Димитров по македонските въпроси: Правителството не може да признава език и нация

12279
Божидар Димитров по македонските въпроси: Правителството не може да признава език и нация
Снимка: БГНЕС

"Покрай едно изказване на външния ни министър г-жа Екатерина Захариева отново се разгоря спор, засега главно в Интернет, около исканията на Скопие да признаем освен държавата, и македонски език, и македонски народ. Това е едно голямо свидетелство, че в някои политически кръгове в Скопие са на една-две светлинни години от европейските норми и ценности".

Това пише в своя позиция относно признаването на македонския език директорът на Националния исторически музей (НИМ) проф. Божидар Димитров.

Предлагат Джамбазки и Божидар Димитров да нямат право да влизат в Македония

Организацията „Народно движение за Македония“ (НДМ) заяви, че осъжда „вчерашните тежки и основно антимакедонски прово...

"Език например според тези ценности не се признава от правителства, а от професионалните лингвистични институти. Иначе казано, премиерът Бойко Борисов не може да признава македонски, австралийски, швейцарски, кипърски, косовски, молдовски и други подобни „езици”. В тоталитарни държави – може. Другарят Сталин създаваше и признаваше много езици. Дори книга бе написал: „Марксизм и вопросы языкознания”. А друг руснак бе написал песен със стих: „Товарищ Сталин, вы большой ученый, в языкознанье знаете вы толк", коментира проф. Димитров.

"Ние обаче живеем в демократична държава. И Бойко Борисов не е Сталин. Следователно правителството не може да признава език. А също и нация. Нацията или я има, или я няма. Затова и това не може да направи правителството ни. Какво да признаем за „македонци”. Население на Македония с 2 млн. души. От тях 600 000 са албанци, 100 000 турци, 200 000 „гюпци” (т.е. цигани), 40 000 сърби и 120 000 българи. Кой за какъв признаваме? Принадлежността към една нация е индивидуално, а не колективно право на човешките индивиди. Така е при демокрацията", завършва коментарът на Божидар Димитров.

Actualno.com припомня, че по-рано миналата седмица външният ни министър Екатерина Захариева коментира темата с посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас и признаването на македонския език.

"За езика и историята не виждам какъв е спорът - ние сме признали македонската държава, което означава, че сме приели македонската конституция. Приносът на България не се изключва - ясно е кой е създал глаголицата, къде е създадена кирилицата и къде е разпространена, категорична бе Екатерина Захариева тогава в ефира на bTV.

Божидар Димитров предложи вариант за ново име на Македония - Югозападна България

Ако трябва да си говорим откровено, истинското име на Македония трябва да бъде Югозападна България. Това се посочва в коментар на дир...

По думите й посланието на двамата премиери - Бойко Борисов и Зоран Заев - е било ясно: да празнуваме заедно историята си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com