Бойко Борисов и Емил Димитров се скараха за багерите на Рила

15363
Бойко Борисов и Емил Димитров се скараха за багерите на Рила
Снимка: БГНЕС

В спор за багерите в Природен парк "Рила", които строят екопътека под седемте рилски езера, влязоха премиерът Бойко Борисов и екоминистърът Емил Димитров по време на заседанието на Министерския съвет. Припомняме, че казусът се появи, след като снимка на багер до езерото Бъбрека във Facebook разбуни духовете на природозащитниците в края на миналата седмица. Публикува я Милена Костадинова, която първа подаде сигнал за случващото се. Оказа се, че строителните дейности са по проект "Устойчиво управление на национален парк "Рила" - втора фаза".

Проектът беше спорен още от самото начало. Четирима от участниците в конкурса за него обжалваха инженеринговата поръчка за проектиране и рехабилитация на туристически пътеки в Национален парк "Рила". Прогнозната му стойност беше 6 769 877 лв. без ДДС.

20-годишен спечели поръчка за милиони, касаеща Национален парк "Рила"

МОСВ: Спират се дейностите по проекта за устойчиво управление на Национален парк „Рила“

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди на Оперативна програма „Околна среда“ спиране на дейностите п...

Ето и словесната престрелка между премиера и екоминистъра днес:

"Вчера съм разпоредил за Седемте Рилски езера веднага да бъде спрян проекта, днес Томислав Дончев ще иде на място, заедно с Емил Димитров. Вижте какъв е този проект и повече такива глупости да не се правят. Това са такива кътчета и места, на които багери, валяци, чакъл, каквито и да са добронамерени подбудите.  Има начини и инструменти да се направи така, че да не дразни почитателите на природата. А и мене ме дразни", започна премиерът Борисов.

"Спрял съм го още вчера", отговори министър Емил Димитров и обясни, че целта на това, което се извършва там и в няколко други парка, наистина е да се спаси природата. "Да не гази кой където намери, а да мине точно по определени пътеки с парапети. В момента, в който започва да се прави – "ама защо се прави". Досега – "защо нямаше точно определени пътеки", сега "защо ще ги има". Багери и булдозери и аз не искам да има горе, можеше някаква по-лека техника, плюс това е предвидено и с магарета, с мулета да се качи този чакъл - баластра”, заяви екоминистърът.

Димитров обясни, че тези пътеки трябва да ги има. „Лично аз ще съм много щастлив да ги спрем, и след една година да дойдат и да кажат: "ама защо ги няма тия пътеки, в цял свят е така”, каза Димитров.

Тук се намеси Борисов с думите: "Ама направете ги, и аз съм ги виждал такива у цял свят. Съберете се със "Зелените", седнете, нали уж всички милеем за природата – и те, и ние. Пари има, отделили сме да се направи като хората. Просто седнете, уточнете го тоя проект и го направете", заяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов: Видя ли Багерите, вече съм спокоен (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов отиде на инспекция на строителството на Околовръстното шосе в София. Отсечката трябва да свърже столичния кварт...

Министърът на околната среда му отвърна: "Аз ще го замразя, по-достойните да го направят след това".

"Не го замразявайте, покани и ги и го направете като хората. Най-лесно е да го замразим", посъветва го Борисов.

След което премиерът припомни, как в началото няколко негови министри тръгнали остро с археолози. „След това седнахме, разбрахме се, работят в момента прекрасно, на всичките ни обекти”, подчерта Борисов. 

"Опитайте с по-разбираем тон. Сега кой може да каже от строителните министри, че работим с археолозите лошо или с еколозите по трасета. Не мога да си изкривя душата. Началото е така. Седнете на чай билков, липов, вземете си мета глог и валериан и отидете и направете…пари сме дали Седемте рилски езера горе да станат красота", завърши Борисов с усмивка.

МОСВ: Спират се дейностите по проекта за устойчиво управление на Национален парк „Рила“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com