Болници се оплакват от високи сметки за ток

3483
Болници се оплакват от високи сметки за ток
Снимка: iStock/Guliver

Болнични директори се оплакаха от високите сметки за ток. Коментарите на столични шефове на лечебни заведения са, че заради поскъпналата електроенергия са вдигнати цените и на лекарства, и на консумативи. Според медици изходът от тази ситуация е повишаване на цените на клиничните пътеки, предава Труд.

Пред изданието от столични университетски болници разкриват, че плащат около 2,5 пъти повече отколкото по същото време миналата година. Двоен е скокът на разходите за ток и природен газ в МБАЛ “Света Анна”, която поема спешните случаи във Варна и целия Североизток, съобщава директорът на здравното заведение д-р Красимир Петров. През декември сметката за електроенергия е била малко над 100 000 лв., а година по-рано - около 50 000 лв. Така изглежда и сравнението по години.

Статистика: Българинът харчи половината заплата за наеми, сметки и храна

Всеки пети лев на българите отива за храна, показват данни на европейската статистическа служба Евростат. 20,7% от разходите на домакин...

Над 2 пъти по-голяма е била и сметката за кислород, който след октомври миналата година поскъпна от 33 на 62 ст./л. През 2020 г. МБАЛ “Света Анна” е платила фактури за кислород на стойност 36 360 лв., а през миналата година - за 76 700 лв. Част от поскъпването е компенсирано от държавна субсидия, но на фона на периодичното спиране на плановия прием, което свива приходите и множеството неосигурени пациенти в спешните болници, то се оказва недостатъчно.

Драстични сметки за ток са получили и болнични заведения във Великотърновска област. Директорът на общинската болница в Горна Оряховица д-р Иван Иванов споделя, че през декември 2020 г. лечебницата е платила 12 760 лева, а за декември 2021 г. са и начислени 37 000 лева, въпреки, че консумацията не се е увеличила. 

Над два пъти и половина набъбнала и сметката на общинската болница в Свищов. “През декември 2020 г. разходът за ток е бил 19 000 лева, а за декември 2021 г. получихме сметка за 50 000 лева. От фактурите става ясно, че потреблението в края на миналата година е по-малко, но пък сметката е скочила два пъти и половина”, коментира директорът Илиян Венков.

“Драстично скочиха разходите за ток и газ и без помощ от държавата няма как да се оправим”, казва д-р Огнян Митев, директор на МБАЛ-Благоевград. За декември месец болницата е платила 74 хиляди лева за ток и 44 хиляди лева за газ, а сега авансово за януари им търсят за газ 73 хиляди лева. Умножено всичко е по три в разходите, коментира д-р Митев.

Две години пандемия, две години проблеми с коронавируса - погледът на завеждащ КОВИД отделение

Вече трета година COVID-19 е неизменно важна и нежелана тема в живота на цялата планета. Не прави изключение и България. Вече е ясно, ч...

В МБАЛ Шумен последната сметка за ток е 200 000 лв., а миналата година за същия месец е била 50 000 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com