Бонус-малус - какво се очертава и какво да очакваме

5900
Бонус-малус - какво се очертава и какво да очакваме
Снимка: БГНЕС

Почти 8 от 10 шофьори биха купували "Гражданска отговорност" по-евтино, ако влезе в сила новото предложение за системата "бонус-малус", пише в. "24 часа". Става въпрос за близо 3 млн. шофьори (77,6% от всички шофьори). Цената ще се смята според нарушенията от март 2021 година.

4,1% ще попаднат в неутралния клас, т.е. ще плащат стандартна цена за полицата. Само 18,4% от водачите ще са в малус скалата, където цената се увеличава с всеки клас, т.е. при всяко следващо нарушение.

"Бонус-малус" се отлага за пореден път

Въвеждането на системата "бонус-малус", която трябва да определя цената на застраховката "Гражданска отговорност", за пореден път се от...

Предположението е, че наредбата най-вероятно ще заработи от 1 март догодина, тъй като общественото обсъждане беше удължено с още един месец - заради големите критики към проекта. Първоначалният план беше цялата 2020 г. да бъде нулева и да започне събирането на данни за нарушенията, извършвани от всеки шофьор на пътя.

През 2024 г. системата ще бъде отново обсъждана и евентуално преработена, докато стане изцяло работеща. Има обаче вече мнения, че трябва да се направи ревизия по-рано.

От предложените в проектонаредбата две скали - с 15 и с 20 класа, е по-вероятно да бъде предпочетена по-дългата. Актюерски разчети на застрахователни експерти показват, че при нея най-голямото поевтиняване на полицата за изрядните водачи пада до 225 лв. при стандартна цена от 300 лв. При по-късата скала - тази с 15 класа, най-ниската цена е 231 лв.

Експертни сметки показват още, че при 20-степенната скала застраховка с 25% отстъпка от цената ще получат 44,2% от водачите.

Разчетите са направени така, че най-лекото нарушение - превишение на скоростта с 20 км над разрешеното, което носи една малус точка, ще струва на водача, който го е допуснал, 30 лв. повече. Така той ще плати 330 вместо базовите 300 лв.

Недъзите на новия проект за "бонус-малус"*

Изложените по-долу коментари, бележки и предложения са по повод и във връзка с обявеното от КФН обществено обсъждане на Проекта на Наре...

С увеличаване тежестта на нарушенията и степента на тяхната опасност, отражението им върху цената ще става по-солено. Така например, който е причинил тежка катастрофа на пътя, ще плати със 100-120 лв. повече в сравнение с водачите, допуснали по-леки нарушения, които също носят малус точки. При най-тежките прегрешения, с убит и няколко ранени, полицата ще струва 1200 лв.

Последният вариант на наредбата предвижда застраховката да върви със собственика на колата.

До 2021 г. трябва да бъдат приети и поправки в Кодекса за застраховането, които ще задължат всеки собственик да впише в полицата хората, които имат право да шофират колата. Изброени са екстрени ситуации, при които и непосочени в нея лица могат да са зад волана, без това да води до налагане на санкции.

При покупка на кола новият собственик ще бъде с неутрален клас по "бонус-малус" системата. За да няма фиктивни прехвърляния с цел да се чистят лоши точки, е предвидено, ако един автомобил пак бъде купен от стария си собственик цената да се определи от натрупаните от него малус точки преди смяната на собствеността.

До момента застрахователния бранш публично обяви подкрепа за наредбата, въпреки някои резерви към нея.

Пак опасения, че "Гражданска отговорност" ще поскъпне отново

Заради бонус-малус "Гражданска отговорност" най-вероятно отново ще поскъпне за всички. Това пише в. "Сега", на база думи на експерти в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com