Борим радикалния ислям с промяна на закони

1845
Борим радикалния ислям с промяна на закони
Снимка: БГНЕС

Предстои промяна в много закони с цел преборване на радикалния ислям в България. Действащите в момента закони били крайно либерални, защото позволяват почти безконтролно да се упражняват опасни практики под формата на създаване на частни курсове, частни детски градини и частни религиозни общности. По този начин се развива нетрадиционен за България ислям, който не е бил характерен дори по време на робството от Османската империя.

Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг след работна среща за мерките за противодействие на радикалния ислям в България, в която взеха участие министри, заместник-министри и експерти от министерствата на вътрешните работи, на отбраната, на финансите, на образованието и науката, както и представители на прокуратурата, ДАНС, ДАР, дирекция „Вероизповедания“ към МС и експерти от научните среди.

Радикалният ислям изглежда вече основна версия за нападението срещу Борусия Дортмунд

Версията за ислямска връзка относно снощния взрив, който рани испанския футболист на Борусия Дортмунд Марк Бартра и един от ескортиращи...

„Оказва се, че проблеми, които наблюдаваме в редица европейски държави, вече съществуват и в България – най-вече става дума за безразборно финансиране от частни структури на религиозни общности, чрез които се прави опит да се реализира политическо влияние в страната. Говоря по тези въпроси от няколко години – до 2010 г. няма нито едно дело за радикален ислям на територията на Република България, а от 2010 г. до 2017 г. делата са 50“, обясни той.

По думите му промените трябва да се направят в няколко посоки – първо, още при идването на чужденците на територията на България, след това по отношение на проповедите, които могат да извършват, и накрая относно тяхното финансиране.

„Голям проблем има с образованието – по отношение на Закона за вероизповеданията трябва да се ограничи правото за чужди граждани, финансирани от чужди структури, да пребивават на територията на България и да извършват религиозна дейност. Не трябва да продължава практиката хора, завършили теология или религия, в страни, в които се практикуват радикални форми на една или друга религия, да преподават или проповядват на територията на България“, каза още министър Каракачанов.

Той даде пример с това процесът по придобиване на средно или висше религиозно образование да бъде вкаран в Министерството на образованието. „Тогава преподаването на религии ще става само под контролна са министерството. Това може да се случи чрез изграждането на специален факултет, който да извършва тази дейност, а не тя да се прави безразборно. Защото никой в нашето общество няма интерес това да се случва. Още не се знае колко ще струва, но със сигурност безопасността на нашето общество струва повече“, каза Каракачанов, цитиран от Фокус.

Франция затвори поредна джамия заради радикален ислям

Френските власти закриха още една джамия на салафити край Париж. Този път в полезрението на правоохранителните органи попадна молитвен ...

По отношение на финансирането той уточни, че по време на дискусията всички участници са се съгласили да бъдат изработени и внесени промени в закона най-вече срещу безобразното финансиране на нерегламентирани религиозни практики. „Трябва да се регламентират много ясно финансите, санкциите и мерките за недопускане на подобни влияния“, каза министърът.

Каракачанов уточни, че са наложителни и спешни промени в Наказателния кодекс, чрез които да се дефинират тези радикални практики, за да могат правораздавателните органи да ги санкционират по-лесно. „Със закона за Вероизповеданията пък задължително трябва да се забрани в ръководството на вероизповеданията да участват чужди граждани, които не подлежат на нашето законодателство и които винаги могат спокойно да си тръгнат от страната. Трябва да се промени и механизмът, по който се регистрират религиозните общности. В момента всеки един човек може да препише устав от някое религиозно изповедание и да регистрира своя църква, която да се намира дори и в собствения му дом“, обясни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com