Борис Бонев предлага да се поставят велобагажници на автобусите до Витоша

1466
Борис Бонев предлага да се поставят велобагажници на автобусите до Витоша
Снимка: Спаси София

С цел подобряване на достъпа до планината и улесняване на велосипедистите, независимият общински съветник Борис Бонев внесе доклад в Столичния общински съвет за монтиране на велобагажници на автобусите, обслужващи линии 63 и 66. „Искаме да улесним практикуващите различни велоспортове и да направим Витоша достъпна за тях“, казва Бонев.

По думите му към момента за велосипедистите няма осигурен нормален транспортен достъп. „Велосипедите не могат да се пренасят с обществения транспорт, а използването на единствения работещ лифт не е добра алтернатива. Кабинките не са пригодени за велосипеди, а регламентираните трасета се намират далеч от крайната станция. Всичко това предизвиква не само огромно неудобство за значителна част от посетителите на Витоша, но и създава сериозен автомобилен трафик, задръствания, шумово и прахово замърсяване в планината“, мотивира се общинският съветник от "Спаси София".

Как противник на "Спаси София" реши да им вземе името

Нова фондация с името "Спаси София" е учредена на 28 януари тази година. Тя си присвоява името на гражданската инициатива, оглавявана о...

Линии 63 и 67 са избрани, тъй като най-добре свързват София с регламентираните трасета и места за практикуване на различни велоспортове. Бонев допълни, че велобагажниците, т.е. рамките за превоз на велосипедите, ще бъдат монтирани в задната част на автобуса, без да пречат на пътниците или да отнемат от местата за пътници в салона.

„Не става дума само за улесняване на определена група посетители на планината, а за решение, което дава реална алтернатива и намалява автомобилния трафик, а с това и замърсяването и хаоса в природния парк. Това не само ще направи изживяването в планината по-приятно, достъпно и зелено за всички ни, но и ще защити природните дадености в природния парк“, допълват от гражданската организация Спаси София.

Градските активисти са убедени, че осигуряването на нормален достъп на посетителите на планината с адекватен градски транспорт е единственият начин за устойчивото развитие на природния парк, който по думите им, е едно от най-ценните и уникални дадености на София. „Витоша има огромен потенциал за целогодишно практикуване на различни спортове и е прекрасно място за отдих, разходка и рекреация. Трябва да се възползваме от този потенциал и да направим планината максимално достъпна за всички още преди лятото, което е изключително важно в контекста на епидемията.“ – заключи Андрей Зографски от транспортния екип на организацията.

 

"Спаси София": Прокуратурата потули над 600 сигнала за злоупотреби

Какво се случва със сигналите и жалбите за злоупотреби с общински пари? Защо няма наказани? Отговорите в интервюто на Габриела Андреев...

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Жълт код за силен вятър и прах от Сахара

Кой има имен ден днес, 28 март, 2024 г. Честито!

Протест блокира центъра на София

Прогноза за времето - 28 март 2024 г. (четвъртък)

Отменени полети до и от Виена на летище "София"

Предлагат бърза ликвидация на фирми без скорошна дейност и нает персонал

Най-важните новини за деня: 27 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com