Борислав Сандов: Начело сме по заболеваемост и смъртност заради мръсен въздух, време е за спешни мерки

10084
Борислав Сандов: Начело сме по заболеваемост и смъртност заради мръсен въздух, време е за спешни мерки

България оглавява класациите по заболяваемост и смъртност, вследствие на замърсяването на въздуха. Всяка година преждевременно губят живтота си между 11 и 20 хил. души. Това е колкото населението на Карнобат или Панагюрище. На челни места сме и по заболяваемост с респираторни заболявания. Това пише в профила си във Facebook съпредседателят на Зелено движение Борислав Сандов. Според него само "вятърът на промяната" може да изчисти България от черната статистика за мръсния въздух.  

ЕК дава България на съд заради мръсния въздух

Европейската комисия подаде иск пред Съда на ЕС срещу българското правителство заради липсата на достатъчно мерки да опази българските ...

Борислав Сандов припомня, че Европейската комисия вече осъди България заради мръсния въздух през 2017 година. “След като България не подобри показателите на въздуха, Европейската комисия внесе втори иск по тази тема, като при осъдително решение на България ще бъдат наложени финансови санкции за милиони. Освен със здравето и живота си, данъкоплатците ще плащаме и от джоба си заради провала на българските управляващи“, пише още съпредседателят на Зелено движение. Той припомня, че според Конституцията на Р. България "Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи." (чл. 55). Там  също е записано, че "Държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма." (чл. 52, ал 3). Явно е, че националните и местните власти, управлявани основно от ГЕРБ през последното десетилетие се провалят в гарантирането на тези основни права за българските граждани“, категоричен е Сандов.

“Икономическите загуби от мръсния въздух, по изчисления на Световната здравна организация изяждат 29,5 % от БВП (за 2018 г.) на страната, заради разходи на здравната система и пропуснати работни дни. Европейската агенция за околна среда изчислява, че само здравните разходи за София са в размер на 2,5 млрд. евро на година, или по над 2000 евро на жител на Столична община. На този фон държавата не само не предприема нужните мерки, но го задълбочава, като субсидира изгарянето на дърва и въглища в домакинствата и в ТЕЦ. През настоящия отоплителен сезон около 86%, или 245 хил., са домакинствата, които са получили помощи за отопление на дърва и въглища от държавата. Редица ТЕЦ-ове продължават да горят отпадъци, въглища и биомаса, отново с държавна подкрепа или липса на контрол“, пише още Борислав Сандов.

“Предвид изострената ситуация и рисковете за още по-голяма смъртност и икономически щети, в държавата трябва да бъде създаден оперативен щаб, съставен от експерти, който да изготви списък от мерки и предложения за ограничение замърсяването на въздуха; да следи постоянно нивата на замърсяване и изготвя прогнози, с които да информира своевременно населението и институциите за необходимостта от мерки за предпазване и да проучи, анализира и популяризира технологии, иновации и добри практики за намаляване нивата и вредните въздействия от мръсния въздух. Ние, от Зелено движение и Демократична България, сме готови да подпомогнем дейността на такъв щаб, като предлагаме следните краткосрочни и средносрочни мерки, които да доведат до намаляване на вредното въздействие върху здравето на населението от замърсяването на въздуха“, категоричен е Борислав Сандов. Сред тези мерки са разширяване и оптимизация на мрежата от измервателни уреди, използване на информацията от гражданските платформи за мониторинг и достъп до информацията в реално време. Предвижда се и драстично увеличение на дейностите по почистване в населените места, както за натоварените пътни артерии, така и за малките квартални улици и тротоари. Недопускане използването на пясък при зимното почистване и увеличаване на средствата за поддръжка на съществуващите зелени площи и недопускане автомобили да навлизат и да паркират в тях, както и значително увеличение на контрола върху МПС за съответствие с изискванията за отделяне на вредни газове. Ограничаване на МПС под Евро 4 да влизат в центровете на градовете в дни със замърсен въздух;

Сред мерките са още замяна на всички горивни инсталации на въглища, мазут и нефт на публични сгради с инсталации на ВЕИ или с такива, които функционират с електроенергия от електропреносната мрежа; забрана използването на пиротехника в населените места за месеците ноември-март; безплатен градски транспорт или въвеждане на "зелен" билет за всички големи градове, гарантирани за всеки ден с очаквани превишения на нормите за ФПЧ или други емисии; прекратяване на плановете за изграждане на инсталации за изгаряне на отпадъци и техните производни (RDF) и повече цветни контейнери и рециклиране.

София отново е в челото по най-мръсен въздух в света

София тази сутрин отново е в лилавия сектор по замърсяване на въздуха, а навън е мъгливо, което допринася за мръсния въздух още повече....

В плана се предвижда и помощите за отопление да не са от дърва и въглища, и да целят изваждането на домакинствата от енергийна бедност, както и приемане на данъчна политика на бонуси за домакинствата, в зависимост от типа отопление, което използват, и други.  

Само "вятърът на промяната" може да изчисти България от черната статистика за мръсния въздух ❗️ България оглавява...

Публикувахте от Borislav Sandov в Петък, 4 декември 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кога започва ремонтът на Дунав мост при Русе?

Професия „Мениджър клиенти “ - следващо ниво на фитнес клуб от ново поколение

АЕЖ настоява МВР да публикува всички видеозаписи от случая с журналиста Димитър Стоянов

Как веганите си набавят витамин В12? (ВИДЕО)

Времето утре - 24 април 2024 г.

Стачка бави пощенските пратки в Белгия

ЦИК обяви колко партии и коалиции са се регистрирали за изборите

Спецов с коментар след случая със заплашения служител на НАП

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com