Борислав Сарафов: На 14 май Гешев се държа приятелски, а на следващия ден - войнствено

6657
Борислав Сарафов: На 14 май Гешев се държа приятелски, а на следващия ден - войнствено
Снимка: БГНЕС

"Сутринта на 15 май около 8:20 часа получих SMS в чат група, която е на главен прокурор и зам.-главни прокурори. Той гласеше, че всички заместник-главни прокурори се събират на оперативка с главния прокурор Иван Гешев в 9 часа. В 9:00 бях пред кабинета на Гешев, където точно в този час с останалите зам.-главни прокурори влязохме вътре. Той ни посрещна и посочи кой къде да седне, аз трябваше да седна отсреща, като отстрани до мен не трябваше да сяда никой".

Това заяви директорът на НСлС и заместник на Гешев - Борислав Сарафов, по време на изслушването си във ВСС, където и към този час продължава заседанието, на което да бъде решено дали Гешев да бъде отстранен от поста главен прокурор. То е по искането на четирима членове на съвета за махането му заради фразата "политическия боклук", изречена на брифинг на 15 май.

Прокурорската колегия на ВСС отказа да накаже Борислав Сарафов

Прокурорската колегия на ВСС няма да образува дисциплинарно производство срещу Борислав Сарафов. Магистратите отхвърлиха предложението...

Ясен Тодоров: Гешев беше в състояние на човек, който е опрян до стената

"Седнахме всеки на посоченото място, след което той каза, че ще пусне един запис, който е направен на Йордан Стоев, посетил го предишния ден в дома му. Уточни, че има над 150 такива записа, и пусна този запис. Записа го слушах 3-4 минути, след което станах, казах че не желая да слушам повече, и излязох. След този момент не съм се чувал с Гешев повече, не съм го и виждал до днес", допълни той.

"Емоционалното състояние на Гешев беше с негативизъм към мен, настроен, с негативно отношение, което личеше още от самото посрещане и влизането ми в неговия кабинет, когато ми показа къде да седна", добави Сарафов. Той е категоричен, че до ден днешен няма комуникация с Гешев, изключен е и от чата групата на главния прокурор и зам.-главните прокурори. По-късно Иван Гешев уточни, че Сарафов не е изключен, а целият чат е бил изтрит. 

Доц. Наталия Киселова: Дори ВСС да отстрани главния прокурор, президентът има право да върне решението

Сарафов обясни, че в неделя останал с впечатления, че са в нормални и приятелски отношения. На следващия ден, по думите му, Гешев се държал "войнствено и агресивно".

Сарафов: "Барселонагейт" и "Чекмеджегейт" са под личния контрол на Гешев

"Делата за чекмеджетата и Барселона са под личния контрол на главния прокурор и когато отношенията му с Бойко Борисов се обтегнат, той ...

Сарафов разказа и за присъствието на израелския експерт на мястото на атентата срещу Гешев. Той обясни, че главният прокурор му се обадил и му казал, че Ясен Тодоров ще доведе израелски експерт, който трябвало да бъде пуснат. Затова и в изпълнение на заповедта на Гешев израелският експерт бил допуснат близо до мястото, каза Сарафов. С него имало и преводач. Говорил със служителите от СОБТ, разгледал от разстояние десетина метра мястото на взрива, като си тръгнал след около 20 минути, като не е имал достъп до веществените доказателства. Сарафов посочи, че възприел искането за допускането на експерта и като нареждане, и като молба, но бе категоричен, че мъжът нямало как да попречи на следствените действия.

Официално: Отпадна първото искане за освобождаване на Гешев, второто остава

Сарафов обясни, че до 15 май имали нормални, колегиални отношения. След това не могъл да повярва на агресията, която Гешев излъчвал към него по време на брифинга. Двамата се познавали от над 30 години, били състуденти. Той уточни, че не познава никой политик и не поддържа връзка с политици. Единствените му взаимоотношения били с колеги, семейството му и съседите.

След предложението на шестимата Гешев му бил казал, че ще подаде оставка и няма смисъл да се минава през всички позиции. Освен това, според ръководителя на Следствието главният прокурор изглеждал сякаш му бил паднал товар от раменете, сякаш преодолял голямо препятствие и съответно бил в подобрено настроение - след атентата. "Недоумявам защо отношенията ни се развалиха, нямам представа къде е моята вина", завърши Сарафов изслушването си пред ВСС.

Член на ВСС: Върху вносителите на искането срещу Гешев се оказва натиск

"Сарафов много пъти бе проводник на интересите на Петьо Еврото": Снежанка от "Осемте джуджета" (ВИДЕО)

Зам.-главният прокурор и шеф на националното следствие Борислав Сарафов е бил ключова част от паралелната дейност в ресторант "Осе...

Гешев направи доказателствено искане. Той каза, че част от казаното от Сарафов не отговаряло на обективната истина. И отново направи искане да бъдат разпитани заместничките му - Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, както и Сийка Милева. Причината, че не били правени записи и искал да се изясни обективната истина.

Пленумът на ВСС допусна до изслушване само Даниела Машева.  Предложението на Гешев мина с с гласовете на 10 кадровици и то е с цел да се установи какво е било емоционалното състояние на главния прокурор по време пресконференцията на 15 май. Преди това обаче кадровиците дебатираха дали да допуснат заместниците му за изслушване и Гешев посочи, че на него му изглежда, че "все едно се върви по някакъв график и той категорично отказва да бъде част от него". Правосъдният министър Атанас Славов пък репликира, че няма график, в които трябва да приключат с процедурата. Изслушването на Машева ще се състои по време на следващото заседание в режим на довеждане.

Заседанието продължава вече над 12 часа, като се очаква да бъде изслушана и Марчела Пантелеева от пресцентъра на прокуратурата. Правосъдният министър, който е водещ на заседанието, обясни, че след изслушването днешната среща ще бъде закрита и заседанието ще продължи утре. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com