Борисов: Ние не сме богопомазани като президента Радев, затова се разделихме и с шефа на РЗИ (ВИДЕО)

6370
Борисов: Ние не сме богопомазани като президента Радев, затова се разделихме и с шефа на РЗИ (ВИДЕО)
Снимка: МС

Призовавам всички българи да се пазят и следват разпоредбите на здравните власти. Коронавирусът е тежко заболяване. Всички министри и екипите им, аз и моят екип също, които сме под карантина, стриктно я спазваме. Законите са еднакви за всички, но явно с някои изключения - президентът Радев. Това написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов.

Той публикува 10-минутно видео от онлайн заседанието на кабинета днес , в което се обръща към министрите и отправя послание към президента Румен Радев. Няколко послания.

Първото е свързано с коронавируса, карантината и върховенството на закона.

Ето какво става във видеото:

"Първо, пазете се много, защото това си е гадно. Спазвайте карантината, защото ви следя. (бел.ред. към министрите по време на заседанието на МС). Ние не сме богопомазани като президента Радев, където нашите служби да му дават само един ден карантина сякаш е извънземен. И то затова се разделихме с шефа на РЗИ - не можеш да делиш хората...

Очаквам след като ВВС пламна и целият команден състав е по болниците, сега и сухопътните войски да бъдат приземени с тия глупости, които правят. Но това е разликата, това е разликата между Европа и България. 

Законът е само за тези, които не харесваш. А иначе закона можеш да си го погазваш когато искаш от високата позиция. И затова от Брюксел казват - борба с корупцията по високите етажи - с тези, които се имат за недосегаеми. С тези, които си мислят, че могат да правят всичко, без да им се намери отговорност. За всеки, нарушил карантината се прави досъдебно производство. Така ли е , Терзийски? , пита премиера вътрешния министър. Над 3100 досъдебни производства за нарушаване на карантина има за нарушаване на карантината на територията на цялата страна, отговори той.

Държавният глава се разхожда с разрешение на военния министър по всички гарнизони, в нарушение на всички правила. Ахладова (бел.ред. - министър на правосъдието) това трябва да се включи в доклада (бел.ред. пред Брюксел), заръча премиера.

Не мога да забраня на държавния глава да посещава гарнизони, така е по Конституция, оправда се вицепремиерът Красимир Каракачанов.

Тогава, Краси, Мутафчийски (бел.ред. има предвид Венцислав Мутафчийски шефът на ВМА) да не ми иска да не ми иска доброволци, щото цялото ВВС е във Военна болница, продължи премиера.

Как да го изгониш, продължава Каракачанов.

Не ти, има РЗИ за това, категоричен е премиерът.

Ние с тебе като бяхме под карантина ходихме ли някъде, не ходихме, продължи Каркачанов.

Ето това е върховенство на закона. Законът е казал това и ние с тебе го спазваме, назидава премиера.

Е, така е, 10 дена не мръднах, потвърди Каракачанов.

Както виждаш и аз от петък, но... продължава премиера".

След това заседанието на Министерския съвет преминава към друга гореща тема, която отново е точка на сблъсък между първите мъже в държавата: Държавният бюджет за 2021г.

Александър Маринов: Нахална и глупава лъжа е, че бюджетът е бил съгласуван с президента

"Точка първа и с това трябваше да започнем. Кой ще изпълнява следващият бюджет? Пак ние. И затова си правим разчетите до март, за да можем да ползваме парите, които сме си осигурили ние, със строгата финансова дисциплина, за да можем да управляваме пълен мандат. Ако народът ни даде да сме първа политическа сила и ГЕРБ да управлява отново заедно с колегите "Обединени патриоти" ние ще сме тези, които ще си изпълняваме и ще продължиме да си изпълняваме (бел.ред. бюджета). И затова в разчетите съм казал при вариант Първи - ние сме следващото правителство - продължаваме да изпълняваме всички тези мерки, докато има пандемия. Ние не правим предизборни бюджети. Това е следизборен бюджет, за да може да има хора, които да продължат да работят и да живеят в България. Само допреди месеци ни обвиняваха, че не даваме пари на хората. Сега изработихме програми, намерихме средства през европейските програми, през компесаторни механизми и по всички възможни начини, включително и с данъчни отстъпки. Във всички системи добавихме повече пари, за да може да преодолеем тази ужасяваща пандемия и ни обвиняват, че правим предизборен бюджет”, отсече премиера.

"И за мое най-голямо съжаление, но съвестта ми е чиста, на 3 съвета в Брюксел съм се молил като малко дете да се подготвим за днешния ден, за декември. Все едно глас в пустиня. И сега като гледам Франция, Белгия, просто икономиката заминава. Тия 750 милиарда, които още не сме започнали процедура да се взимат от Фонда за подпомагане, те вече са стотици... ", коментира още той.

По повод критиките за харчене на калпак, премиерът напомни: "И само им напомням, че те (бел.ред. БСП) предизборни веднъж 280 млн. лв дадоха на полицаите без никаква финансова обосновка. Станишев си тръгна и вдигна пенсиите 3 дена преди да напусне. Ние изпълнявахме всичко. Кое ни тежеше от наследството на БСП и ДПС, г-жа Нинова и г-н Радев?" попита премиера.

И отговори: "Това че ми оставихте дълговете от КТБ 3 млрд. 700 млн. лв. Че ми оставихте дълговете от Белене (бел.ред. АЕЦ Белене). Платихме кеш милиард и 300. Че не изплащахте задълженията по американските централи - и милиард и 200 платихме за тях. 6 млрд. и 700 млн. лв. стартира това правителство "минус" (бел.ред.  първото правителство на Борисов 2009г.), сметна Борисов.

Икономист: Следващото правителство ще e с дупка в бюджета от минимум 16,6 млрд. лв.

"Следващото правителство – каквото и да е то и на когото и да е то, ще бъде изправено в следващите 2 до 3 години пред една дупка...

"С кои очи вие излизате да говорите и ме питате, че ми е предизборен бюджета?", попита ги премиера.

"Кой ще е премиер и кой ще управлява - знае Господ и българският народ. Който си изберат - това е демокрацията - той ще носи отговорност. И ние така сме си направили бюджета, така че да можем да си го изпълним и следващата година," обобщи Борисов.

Радев "говори само общо, защото така е лесно", отсече премира.

Цялото послание на Борисов можете да видите в следващото видео:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com