Борисов за коронавируса: Ключовата дума е лекарство

8651
Борисов за коронавируса: Ключовата дума е лекарство
Снимка: Правителствена пресслужба

„Днес разговарях с южнокорейския премиер и му викам „Да нямаш някое лекарство? 30 години дипломатически отношения имаме, първи приятели сме, ще дадеш ли? Той ми вика: „Чакай да отида да ти събирам, че искате 30 000 PCR тестове, които са достоверни“. Обещал ми е да търси, дай, Боже да намери“. Това съобщи чрез онлайн връзка със зрителите чрез Facebook страницата на „Господари на ефира“ министър-председателят Бойко Борисов. „Всички експерти знаят, че кодът на свършване на кризата, е намирането на лекарство. Борсите ще излетят нагоре, защото всички ще си приберем парите и ще кажем: „Даваме ги сега за икономиката“. Ключовата дума е лекарство“, категоричен бе той.

Борисов участва в живата връзка заедно с вицепремиера Томислав Дончев и председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор професор-доктор Венцислав Мутафчийски. Повече от час те отговаряха на въпроси на зрители. Премиерът заяви, че продължава все повече да се притеснява от ситуацията около коронавируса. „Всички казваха в началото – грип като грип, даже първата карантина беше за грип тип Б. През това време чух всякакви теории, как ще дойде пик, стадни имунитети, Борис Джонсън и останалите лидери казваха, че не трябва да са плашим, но ние с колегите решихме да направим един оперативен щаб, в който да сложим хората, които всяка сутрин се изправят пред вас. Целта ни бе колкото е възможно да не се политизира и да взимаме правилните мерки. Животът го доказа колко е било правилно и навременно това“, каза още Борисов, като допълни, че е разговарял с лидерите на Китай и Южна Корея и дори там въпреки рестриктивните мерки, страните все още са далече от справянето с вируса.

Euronews: Здравните системи на България, Румъния и Полша няма да издържат на COVID-19

Страните в Източна Европа засега избягват най-лошите сценарии в пандемията от коронавирус, но мнозина смятат, че е въпрос на време пред...

На въпрос към проф. Мутафчийски защо в началото на епидемията той е обявил, че грип Б е по-голяма заплаха, а само две седмици по-късно е променил мнението си, той уточни, че тогава това е било мнението на неговите колеги инфекционисти, които и към настоящия момент смятат, че коронавирусът не е кой знае каква заплаха. „Светът продължава да недоумява от безпрецедентните мерки, докато не се случи това в Италия, по 1000 души на ден, сега и в Испания. За разлика от Азия, Европа е със застаряващо население и ударът тук е голям. Отделно от това се изчерпват медицинските ресурси на страните и това прави коронавируса много опустошителен“, заяви председателят на щаба като уточни, че заразата все още не е достигнала пълните си възможности и не е показала истинското си лице.

Запитан за предизвикалата огромни спорове заповед маските да станат задължителни, проф. Мутафчийски заяви: „Тази идея претърпя огромен хейт. Истина е, че никога не могат мерките да бъдат възприети от всички“. Отношение по този въпрос взе и премиерът Борисов. „Ако имаме претенциите за едно организирано общество, трябва да приемаме тези неща. Най-сигурното средство за ограничаване на разпространяването на коронавируса е спазването на дистанция, а маската ни пази, ако случайно някой се изкиха и изкашля“, заяви той. Борисов припомни, че въпреки това е предвидено да се раздадат един милион маски за тези, които нямат 3 лева. „Всяка една мярка трябва да бъде приета от цялото общество, добре, спираме задължителното, а ги умоляваме да ги носят. Във всички случаи маската помага“, допълни той.

„На държавниците в момента не им е работа да мислят за политика и дребнотемия, сега не е време за дребни сметки. Ние имаме две основни задачи – запазване на здравето и живота на хората и спасяването на икономиката“, заяви от своя страна премиерът Томислав Дончев, като допълни, че има оптимисти, които смятат, че кризата само ще редуцира растежа, но има и далеч по-катастрофални сценарии. „Аз съм здравословен песимист, готвим се за по-лош сценарий от този, който описват оптимистите“, допълни той.

„Кризата вече е по-тежка от 2009 година. Сега имаме жертви, тежко заболели за дълго време, социалните и здравни системи може да фалират, а икономиките да пострадат тежко“, заяви Борисов като бе категоричен, че всеки българин, който желае, може да се прибере в държавата.

Относно идеята да бъдат раздадени термометри на полицаите по контролно-пропускателните пунктове край градовете, проф. Мутафчийски заяви, че това би утежнило още повече ситуацията. „На КПП хората пътуват само при крайна необходимост – лекар, работа и почти нищо друго. На работата повечето работодатели вече са направили организация и проверяват температурата, дезинфекцират, раздават маски, много адекватно действат“, допълни той.

Имам мечта за времето, в което ходихте да намерите една плочка на Граф Игнатиев

Това заяви премиерът Бойко Борисов във връзка с кризата с коронавируса. Той го каза пред "Господари на ефира". Борисов блесна и с друг...

Председателят на щаба уточни, че ако продължи повече от месец извънредното положение, ще се мисли как да бъде завършен имунизационния календар, тъй като в момента женските и  детските консултации са спрени и това отлага ваксинирането на бебетата.

Относно изследванията, той отново повтори, че най-сигурен е PCR тестът, като към момента в страната ни сме стигали до максимум 400 изследвания на ден. „На никого не е отказано да се направи тест, следваме стандарта на СЗО и изследваме всички, които имат симптоматика и са на първа линия в контакти със заразени. При повече тестове със сигурност ще излязат повече положителни проби – потенциалът е един да зарази 2,5 човека“, допълни той. На въпрос катк могат да се дарят 50 000 бързи теста от Китай от желаещ да помогне, той отговори, че това е чудесна идея, но за съжаление към момента няма достатъчно достоверен тест, който си заслужава да бъде закупен. „В сайта на Световната здравна организация може да се види, че няма такъв тест, който те да препоръчват. Търсим непрекъснато и за нас е важно да се свърши работа, а не да се изхарчат едни пари“, допълни той.

Премиерът Борисов отново съобщи, че страната ни развива производството на защитни облекла, маски и очила. „Произвеждат се по 900 – 1000 на ден, неслучайно ходихме по заводите да ги видим как шият. Тези хора също са герои, заслужават ордени всичките когато, дай Боже, свърши тази война“, допълни той.

Попитан за това, че църквите продължават да работят и така евентуално създават риск от разпространение на заразата, Борисов отговори: „Това е единственият въпрос, на който не мога да отговаря. Аз съм дълбоко вярващ човек и често цитирам нещо от Библията: „Без Господа нищо не може да стане“. Разговарял съм с митрополитите и ако се направи както те самите предлагат – службите да са отвън, да не допускат струпване, аз им вярвам. Убеден съм, че с всеобщи усилия, ако се спазва редът, всеки ще може да мине, да запали свещичка и да се помоли. За момента нещата остават така, има две седмици до Великден“, допълни той.

Премиерът обяви, че към момента 81 държави са се записали за помощ от МВФ. По думите му вече около 100 милиарда са отделени за страните за справяне с кризата. „Говорих с Кристалина Георгиева. Кризата е голяма навсякъде, но дано не ни се налага да ползваме помощ оттам.  Имаме добър рейтинг, но емитираме този дълг, за да имаме сигурност. Пари има, но трябва да сме разумни и някой да не си мисли, че от кризата може да стане богат, това ще стане след кризата. Представете си само какво ще става в ресторанти, дискотеки, хотели, по моретата, всички те ще наваксат печалбите“ допълни Борисов.

Борисов: Освен здравето, трябва да запазим и работниците

"Освен здравето, най-важното е да запазим и работниците, за да могат веднага след кризата предприятията да заработят." Това заяви преми...

По време на живата връзка стана ясно, че всички български граждани, без значение дали имат осигуровки или не, ще бъдат лекувани. Към момента от 30 лежащи във ВМА, 7 са неосигурени, подобно е положението и в „Пирогов“. „Защо не ги платихте – за цигари ли, за алкохол ли ги дадохте тези пари? Хубаво е да имаш осигуровка и да те излекуват качествено“, категоричен бе Борисов като посочи, че в Съединените щати на практика без подобна осигуровка човек е загубен.

На въпрос възможно ли е да бъде обособена една болница, в която да се лекуват всички болни с коронавирус, проф. Мутафчийски отговори, че това няма как да стане. „Затова обявихме, че всяка болница трябва да е готова и да може да се справи“, подчерта той като припомни, че от 747 легла сега те са 7747, а от няколко десетки интензивни легла преди, сега в страната те са 1047.

Относно даренията, които се събират в подкрепа на болниците в очакване на кризата, проф. Мутафчийски заяви, че не всички отиват за ВМА, „Пирогов“ и Александровска. „Самият аз съм призовавал да се дарява за други болници и то в провинцията, а най-добре е да се дарява в сметката на министерството, защото там най-добре знаят коя болница има най-голяма нужда и как да разпределят тези пари“, заяви той като допълни, че му се е случвало да отказва дарения, насочени към ВМА, където е директор.

Бойко Борисов припомни, че депутатите от ГЕРБ са дарили 100 000 лева, а партията е отделила още толкова от субсидията. Отделно министрите също са дали по 1000 лева от заплатите си. По примера на гръцкия премиер, обаче, Борисов заяви, че е готов да предложи всички от кабинета да дарят по половин заплата. „Готов съм да даря половината, ще го поставя на следващото заседание на МС, някои взимат по 4000, така че вместо 1000, може да се дадат по 2000. Това е съпричастност“, допълни той.

„Да минем с минимум щети и да си научим уроците, за да бъдем после по-силни“, си пожела накрая вицепремиерът Томислав Дончев. Проф. Мутафчийски пък бе категоричен, че след тази криза нищо няма да е същото. „Обичам често да цитирам това – „Господ помага, но в кошара не вкарва“. Трябва да работиш много и да си помогнеш сам, за да ти помогне и Господ. Мерките са за това – да ни помогне и Той“, заяви в заключение премиерът Бойко Борисов като допълни, че най много му липсва социалното общуване. „Да пориташ топка, да отидеш на театър, на кино. Това е най-ценното, което сме загубили, не парите“, категоричен бе той.

Най-крутите мерки за коронавируса - пълна карантина на най-възрастни и излизане само след разрешение за другите

Заради коронавируса, най-крутите мерки може да са тотално карантиниране на рисковите групи (възрастни плюс хроничноболни) и затягане на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com