Борисов: Здравният министър си отива, ако не влезе в час

5803
Борисов: Здравният министър си отива, ако не влезе в час
Предишното правителство заложи финансова бомба, категоричен е премиерът

Стефан Константинов ще си отиде, ако не влезе в час. Това каза премиерът Бойко Борисов в сутрешния блок на bTV „Тази сутрин”.

"Той това работи. Това е неговата отговорност, не може от 2010 досега да се вдигат цените на лекарствата и за няколко дена да съумеем да ги предоговорим. Две са вините на Константинов - върви след събитията и е оставил някой друг да вади горещите му картофи. Как няма да знае за повишението на цените. Защо трябваше да стане скандал, та да предоговорим цените на лекарствата", попита Борисов. Щом не може да се справи даден министър, ще се сменя, категоричен е Борисов. Как я уволних за една секунда Гергана Павлова, запита реторично премиерът. Министърът следи няколко неща - лекарства, апаратура, заплати в болниците, това е здравеопазването, това е темата. Дразня се – 3 млрд. и половина сме отделили, за да ги лекуваме добре данъкоплатците и в един момент се установява, че сега предоговаряме лекарства, апаратура, бонуси и какво ли не още", подчерта Борисов.

Борисов: Внасям ACTA в парламента

Премиерът Бойко Борисов внася АСТА в парламента с предложение да не се ратифицира. Новината съобщи лично той в парламента след въпро...

Премиерът заяви, че министърът става смешен с това - "дали е знаел или не е знаел".

"Днес Московски трябва да се занимава с влакове и жп линии, ако той сгреши там, тази грешка идва при мен. Константинов за това е там - да се занимава с лекарства и апаратура. При мен се концентрира и се вземат решенията. В един момент таван на лекарства, даваме 3,5 млрд., деца умират, родители протестират, ужас настава в държавата, добави премиерът.

За лидерския пост в БСП, Борисов посочи, че един президент не може да се държи по този начин. "Той (Георги Първанов - бел. ред) беше президентът на всички българи. Една година от цялото си президентстване той си е правил политическа кариера. Лидерският пост си е работа на БСП. Да си определят кой ще им е лидер. Но и на двамата казвам, и на Станишев, и на Първанов, че се забавлявам искрено, когато те казват, че били против коалиция с ГЕРБ. Защото никой никога не им е предлагал от ГЕРБ и по никакъв начин няма да им предложи коалиция. В най-тежката финансова криза, няма по-изгодно време от криза за направата на коалиция, за да можеш да споделиш отговорността си. Но ГЕРБ си я носи сама кризата в най-тежкото време в света, по-тежко е само войната. Когато нашите съседи фалират и други държави се сриват - ние успяваме България да я пазим", каза Борисов.

Премиерът коментира още, че от миналата година се говори за "виденова зима", но тя не се е случила.

Спор между БСП и Цачева прекъснаха отговорите на премиера

Процедурно-правен спор между БСП и председателя на парламента Цецка Цачева в пленарна зала прекъснаха отговорите на премиера по време н...

"2013 г. идват падежите от дълга, натрупан в предишните години – 1,8 млрд.  През 2009 г. в МФ бяхме поканили Сергей Станишев и Пламен Орешарски, за да сложим чертата. Станишев се уплаши, не дойде, но Орешарски дойде. На Милен Велчев заема трябва да го платим през месец януари 2013 г. Той няма оправдание и след 6 години, добави Борисов.

Тройната коалиция разчита на това, че хората имат къса памет. Орешарски тогава, през 2009 г., призна, че когато ние влизаме на власт, 550 млн. вече държавата е под водата. Предишното правителство залагат голям растеж и всъщност харчат все едно са ги получили тези пари. Когато ние идваме на власт, се оказва не само, че ги няма тези пари, а те са ги изхарчили. Предишното правителство целенасочено е изхарчило парите, и то във време, когато световната криза бушуваше, категоричен бе премиерът Борисов. Когато се взема решение на последното им заседание на МС, те вземат решение за увеличение на пенсиите с ясното съзнание, че парите за пенсиите няма откъде да се вземат, освен от фискалния резерв, припомни той. В момента 4,3 млрд. е фискалният резерв. Ние вземаме от фискалния резерв, плащаме и до 45-60 дни Брюксел ни възстановява парите, обясни Бойко Борисов.

Защо е 4,3 млрд. фискалният резерв – 550 млн. минус още тогава, по 1 млрд. на година - ето ви 3 млрд. за три години пенсии повече, които сме платили. С 1 милиард ние плащаме повече пари за пенсии, откакто сме дошли на власт. В последното заседание на МС на предишното правителство, са заложили този капан, тази финансова бомба за следващото правителство, заяви Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com