Британец почина след като се зарази с опасна болест в Слънчев бряг

34291
Британец почина след като се зарази с опасна болест в Слънчев бряг
Снимка: iStock/Guliver

Британец почина, след като се разболял по време на почивка в България, твърди вестник Daily Mirror. Според информацията, той се заразил с легионерска болест по време на престоя си в хотел в Слънчев бряг и около седмица след прибирането си в Хамилтън починал.

Близките на 43-годишния Джон Коуън са завели дело срещу туроператора, който е организирал екскурзията в България. Според тях, той се е разболял по време на престоя си в тризвезден хотел в Слънчев бряг и състоянието му се е влошило, когато се е прибрал у дома. Коуън прекарал няколко дни на легло преди да започне да изпитва остър недостиг на въздух и отишъл при личния си лекар, който установил, че мъжът е развил пневмония. 43-годишният британец веднага е откаран в болница, но заради инфекцията бъбреците му отказали. На младия мъж се е наложило да бъде направена и операция, по време на която сърцето му спряло за около 30 минути, което се оказало фатално за него и той починал на 19 юни.

В САЩ почват да се притесняват все по-сериозно заради смъртоносна гъбична зараза

Опасна зараза в САЩ почва да предизвиква все по-сериозни опасения. Разпространението на смъртоносната гъбична инфекция Candida Auris за...

Според близките на Коуън, други четирима негови приятели също са се разболели от коварната болест. Въпреки това, пробите взети от водата в хотела за наличието на опасната бактерия, били отрицателни. Според Daily Mirror вървят проби и на климатичната инсталация в хотела, която трябва да покаже дали тя не е причина за избухването на болестта.

Легионерската болест представлява сериозна, потенциално фатална инфекция на белите дробове, предизвиквана от бактерии от рода Legionella. Те са разпространени в естествени и изкуствени водоеми – езера, блата, реки и други. Вдишването на микроскопични капчици вода, съдържащи бактериите е основен източник на зараза. Значителен източник са и водоснабдителните системи, които използват естествени водоеми като източник на вода, особено ако последната не е била щателно обработена. Първото документирано масово заразяване с тази болест е станало на срещата на Американския легион през 1976 година. Именно оттам идва и името на болестта. Установено е, че тогава бактериите са се развивали във вентилационната система на хотела, в който са били отседнали участниците.

Заболяването започва от 2 до 10 дни след заразяване, с висока температура, втрисане и мускулни болки. Белодробната инфекция предизвиква болка в гърдите, постоянна кашлица и затрудняване на дишането. Възможно е да се наблюдават още главоболие, умора, загуба на апетит, загуба на координация, гадене и повръщане, объркване и нарушаване на мисловните процеси. Въпреки втрисането, пулсът е нормален или леко забавен. Лечението е антибиотично, като най-уязвими на болестта са малки деца, възрастни хора и такива с намален имунитет.

Известно е, че всяка година се съобщава за повече от 1000 пътуващи, заразени с легионерска болест по света. Рискът от заболяване при настаняване по време на пътуване обаче може да бъде намален, заради което от Европейския център за профилактика още през миналата година разпространиха съвети за това какво могат да направя мениджърите на обекти за настаняване на туристи, така че да се избегне заразяване с легионерска болест на гостите.

Учени откриха нова опасност по плажовете, свързана с бактерии

Учени от Университета "Купър" в САЩ съобщиха за нова заплаха, дебнеща посетителите на топлите плажове. Техният доклад е публикуван в An...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Пловдивският митрополит Николай няма да е кандидат за патриарх

Най-важните новини за деня: 18 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...