Британски здравни експерти: Антивейпинг кампанията на СЗО е опасна

4469
Британски здравни експерти: Антивейпинг кампанията на СЗО е опасна
Снимка: https://www.shutterstock.com/

Британски учени и експерти по обществено здраве обвиниха Световната здравна организация (СЗО), че разпространява „откровена дезинформация“ за рисковете и потенциалните ползи от електронните цигари за намаляване на вредата от пушенето, посочва научното издание Sciencemag.

Реакцията на Острова идва по повод на наскоро публикуван доклад на международната организация за прогреса в борбата с тютюнопушенето, в който се споменават и новите алтернативи с тютюн и никотин.  В документа си СЗО заявява, че електронните цигари „не са безопасни и че е твърде рано да се даде ясен отговор за дългосрочните последствия от употребата им или излагането на тях“. Организацията приканва пушачите да спрат пушенето чрез никотинови дъвки или лепенки или други методи като консултация или телефонна подкрепа.

Докладът предизвика бурна реакция сред британските учени и експерти, които обвиняват международната организация в идеологически кампании срещу електронните цигари. „СЗО има дълга история на анти-вейпинг активизъм, който цели да навреди на доверието в е-цигарите. Този документ е особено зловреден.“, пише Питър Хайек, ръководител на отдел „Изследване на зависимостта от тютюна“ в Лондонския университет „Куин Мери“, в свое изявление, публикувано от Британския научно-медиен център.

„Няма доказателства, че вейпингът е силно зависим. Под 1% са непушачите, които са започнали редовно да използват е-цигари.  Вейпингът не кара младите хора да стават пушачи, напротив, пушенето сред младите е на рекордно ниски нива....Има ясни доказателства, че вейпинг устройствата помагат на пушачите да се откажат“, завява Хайек в становището си.

Електронните цигари несъмнено са „по-малко вредни“ от пушенето, казва Джон Бритон, директорът на Британския център за изследване на тютюна и алкохола и консултант по респираторна медицина в Университета на Нотингам, Великобритания. 

Експертът критикува СЗО, че „представя по погрешен начин наличните научни доказателства“ за електронните устройства. Сред тях е и становището на Агенцията по обществено здраве на Англия, в което установяват, че е-цигарите са „поне 95% по-малко вредни от пушенето на цигари“.

Намаляване на вредата от тютюна – начин да намалим смъртността от пушенето

СЗО отвлича вниманието от десетилетията неуспешни опити за намаляване на броя на пушачите като започва война погрешно срещу по-малко вредните алтернативи без дим вместо срещу тютюнопушенето. Подходът за намаляване на вредата отдавна е част от действията на СЗО във връзка с наркозависимостта и разпространението на ХИВ/СПИН, но не и във връзка с тютюнопушенето, което води до смъртта на 8 милиона души годишно. Това заявяват в позицията си експертите от платформата „Глобалното състояние на подхода за намаляване на вредата от тютюна“ (The Global State of Tobacco Harm Reduction (GSTHR)).

В своя 8-ми годишен доклад за „глобалната тютюнева епидемия“ СЗО продължава погрешно да настоява, че електронните цигари, снусът, никотиновите пликчета и устройствата за нагряване на тютюн, известни като по-малко рискови никотинови продукти, представляват заплаха. Това твърдение пренебрегва все по-големия брой независими научни доказателства, че тези алтернативи без дим предлагат на пълнолетните пушачи възможност да спрат тютюнопушенето, което е доказано най-вредния начин за употреба на тютюн, казват в позицията си експертите от мрежата GSTHR.

Британската асоциация на вейпинг индустрията UKVIA  също осъди категорично последния доклад от 27 юли 2021 г. на  Световната здравна организация, в който генералният директор  д-р Тедрос Адханом Гебрейесус определи електронните цигари като „вредни“ и поиска по-строги регулации за тях.

 „СЗО има дългогодишна антивейпинг позиция и тази последна атака срещу сектор, който буквално спасява милиони човешки животи по света, игнорира научните доказателства, здравия разум и данните за намаляване на вредата от пушенето зад е-цигарите“, коментира Джон Дън, генерален директор на UKVIA.

„Основната разлика между Обединеното кралство и СЗО е, че Обединеното кралство е възприело научно-обоснован и основаващ се на доказателства подход към вейпинга. И данните ясно показват огромната роля, която имат вейпинг устройствата в подкрепата на пушачите да откажат цигарите. СЗО, от друга страна призовава за „забрана на всичко“, освен на горимите тютюневи изделия (цигари) - звучи ли това като организация, която се опитва да намали тютюнопушенето по света? “, пита риторично генералният директор Дън.

По думите е  много подозрително че международна организация, за която се твърди, че е против тютюнопушенето, може да направи толкова много, за да осъди продукт, който действително може да реши проблема с тази епидемия. „Когато се прави преглед на науката, вейпингът очевидно е най-добрата налична алтернатива на горимия тютюн и е поне три пъти по-ефективно средство от традиционната никотинзаместваща терапия.“, изтъква още Дън.

68 милиона са потребителите на електронни цигари по света, 20 милиона са преминали на устройства с нагряване на тютюн и 10 милиона на снус, по данни на мрежата GSTHR. В сравнение с 1.1 милиарда пушачи, обаче, това означава, че само девет на всеки 100 пушача употребяват по-малко рискова алтернатива без дим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com