Броят дни, в които са затворени училищата, определят помощите за родители в неплатен отпуск

2010
Броят дни, в които са затворени училищата, определят помощите за родители в неплатен отпуск
Снимка: БГНЕС

Родителите на деца до 14 години, които не посещават училище, детска ясла или градина поради въведените противоепидемични ограничения, имат право на месечна целева помощ в случай, че са принудени да излязат в неплатен отпуск, тъй като не могат да работят дистанционно, нямат възможност да ползват платен отпуск и не са в болнични.

„Доходните критерии, на които е необходимо да отговарят, за да получат тази помощ възлиза на 150 % от минималната работна заплата за всеки от членовете на семейството. Доходът, ако е под 975 лева, семейството ще има право на такава целева помощ. Размерът на помощта се определя на база на бройката на децата и на база на броя на работни дни, в които децата не посещават училище, когато са въведени ограничения в училището за срок от 10 работни дни, тогава помощта за семейство с едно дете възлиза на 650 лева, за семейства с две и повече деца размерът възлиза на 975 лева. Когато ограниченията в училището са за по-кратък срок - от 6 до 10 работни дни, тогава семействата с едно дете получават 325 лева, а семействата с две и повече деца 487 лева и 50 стотинки. За срок до 5 работни дни от месеца помощта за едно дете е 162 лева и 50 стотинки, а за семейства с две и повече деца е 243 лева и 75 стотинки“, каза по БНР заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска.

Всички кандидатстващи за тази помощ за октомври и не по-късно от края на месец ноември трябва да представят документи, че са в неплатен отпуск, в Дирекциите за социално подпомагане.

Школите и учебните центрове: Не ни затваряйте

В отворено писмо до министрите на здравеопазването, на образованието и до главния здравен инспектор, от Българската асоциация за неформ...

„Документи, свързани с трудовите им доходи, съответно други доходи от извършване на услуги с личен труд и такива за дейности в областта на селското, горското и водното стопанство, стипендии, други доходи, защото те генерират доходи в общата база, влизат в тези доходни критерии, които са ограничителни. Необходима е служебна бележка от работодателя, че служителят не може да извършва работата дистанционни от вкъщи, не може да ползва платен годишен отпуск и че не получава парично обезщетени за временна неработоспособност“, допълни Клисурска.

Документът, че детето не посещава училище ще бъде предаден по служебен път.

Всички родители, които са подали своето заявления за получаване на тази месечна помощ, сега не е необходимо да входират нови заявления, подчерта тя.

„Средномесечно броят на подпомаганите лица възлиза на 14 хиляди и 167 семейства, общата сума, която е изплатена към момента възлиза на 57 милиона и 95 хиляди лева, но това е към дата 30 септември. От 1-ви октомври до 22 октомври са подадени едва нови 45 заявления и молби, но вероятно по-големият наплив от документи ще бъде в следващите дни“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com